Áprilisi MAP kihívás, garantált ajándékokkal!

Három hete már, hogy fel lehet tölteni a fajlistás adatokat a MAP adatbázisába, s eddig 564 listás adatsort töltöttetek fel, amelyeket 326 db 2,5*2,5 km-es UTM négyzet bejárása során gyűjtöttetek (114 db 10*10 km-es UTM négyzetből).

Ezúttal kihívásra invitálunk minden madármegfigyelőt a Madáratlasz Program (MAP) keretében!

Miközben mi teljes gőzzel MAP adatbázis újabb hasznos és látványos funkcióit fejlesztjük*, addig ti járjátok a közeli vagy akár a távolabbi négyzeteket, s rögzítsétek a MAP-nak megfelelő fajlistáitokat!

Arról már biztosan hallottál, hogy az idei évtől kezdve - az MMM programhoz hasonlóan** - a MAP felméréseiben résztvevők teljesítményét is értékes ajándékokkal fogjuk méltányolni. A ceremóniát a MAP II. Országos Találkozóján fogjuk megtartani, de addig is havonta kisebb-nagyobb ajándékokért, kihívásokat fogunk rendezni.

Az áprilisi MAP kihívás részleteiről az alábbi térkép alatt olvashatsz!

*Hamarosan követezik majd egy újabb cikk, ezúttal arról, hogy milyen újabb funkciók lesznek elérhetőek a következő hetekben és hónapokban.

**Az MMM program keretében az elmúlt 17 évben évente 50-60 értékes madarász ajándékot, ajándékcsomagot sorsoltunk ki az Országos Találkozókon, az adott évben felméréseket végző önkéntesek között.

Húsvét hétfőn 15:40-ig a térképen látható 114 db 10*10 km-es UTM négyzetből voltak feltöltött listás adatsoraink. Az 564 fajlistát 326 db 2,5*2,5 km-es UTM négyzet bejárása során gyűjtöttétek. Azóta ez a szám már biztosan növekedett, s a frissülő térképet is elérhetitek a MAP adatbázisban, erre a képre kattintva, az "Áttekintő térkép" oldalon!
 

A 2015. áprilisi MAP kihívás részletei

Az első 100 adatfeltöltő, aki az alábbiakat teljesíti április 30-ig, az garantáltan kap egy MAP logózott bambusz tollat és egy jó minőségű baseball sapkát (MAP logóval hímezve, 2 színből választható) vagy egy Quechua Arpenaz 10 hátizsákot (MAP és MME logóval ellátva, 3 színből választható).

Feltételek (minimum követelmény):

  • 10 teljes fajlista feltöltése,
  • 5 különböző UTM négyzetből (2,5*2,5 km-es),
  • és átlagosan 32% területi lefedettséggel négyzetenként.

Az első 10 helyezett, akik a legtöbb teljes fajlistát töltik fel áprilisban, pedig értékesebb ajándékokat kap! Ezek egyelőre legyenek meglepetések, de lehet számítani például komolyabb 20-30 literes túrahátizsákokra.

Tehát a feladat az, hogy legalább 10 alkalommal gyűjts teljes fajlitát (amikor minden megfigyelt faj FV kódjait rögzíted), s legalább 5 különböző UTM négyzetben járj, amelyeknek átlagosan 8 db 500*500 m-es szegmensére terjedjen ki a megfigyelés (ez a 32%-os lefedettsége egy 2,5*2,5 km-es UTM négyzetnek).

Egy kis segítség az áprilisi kihívás teljesítésének ellenőrzéséhez
Így néznek ki a 10 literes kis hátizsákok. A bal oldalihoz hasonló lesz a logózás, annyi különbséggel, hogy lesz rajta MME logó is. (A képen láthatóból a március 07-én megrendezett MMM és MAP országos találkozón történt ajándéksorsoláson lehetett választani, ajándékcsomag részeként.) Jobb oldalon a színválaszték látható, egyelőre még MAP logózás nélkül.
Ilyen lesz a minőségi baseball sapka (New Castle, 6-paneles), zöld és szürke színben. Persze képzeld el rajta az igényesen hímzett logókat! Amint elkészülnek, majd hírt adunk róla, bemutató képekkel. ;-)
 

Ne feledd, MAP-ozni nem más, mint egy jót madarászni!

Ha megfigyeléseiddel nem tudsz hozzájárulni a Madáratlasz Program sikeréhez, akkor segíts azzal, hogy megosztod híreinket olyanokkal, akikről tudod, hogy részt vehetnének ebben a fontos munkában! Köszönjük!

Figyeld a MAP híreket, amelyek fontos és hasznos tanácsokkal szolgálnak!

Hamarosan újabb hasznos funkciókkal bővül az adatbázis, s erről szól majd a következő cikk.

Húsvét vasárnapján két zöld küllő territóriumot is találtam. Ezt a hímet egy tölgy legtetején, fakín (Loranthus europaeus) által terhelt ágvégen sikerült megtalálnom, köszönhetően rendszeresen hallatott klü-klü kiáltásának. ::: Én is az erdőket járom március-áprilisban. Persze nem csak az erdőket, de amelyik négyzetben van erdő, azt nem hagyom ki a bejáráskor. Később például a harkályok már nem lesznek ilyen hangosak, mint mostanában.
Az énekes rigók sem lesznek sokáig ilyen hangosak. Áprilisban az erdőket különösen fontos felkeresni! Májusban sok faj már fiókákat nevel, s ezért kevésbé lesznek feltűnőek. Persze a C-s FV kódokat akkor lehet begyűjteni. ;-)
Ne feledd, a veréb is madár! Ha teljes fajlistát gyűjtesz, akkor minden megfigyelt madárfaj legerősebb FV kódját rögzítened kell!
 

Air Max 90 NS GPX

Hozzászólások

Öten már teljesítették az áprilisi MAP kihívás feltételeit, így ők már meg is írhatják, hogy hátizsákot vagy baseball sapkát választanak a bambusztoll mellé. :-)

Ők név sorrendben:

  • Bócsó Anita
  • Csonka István
  • Gál Szabolcs
  • dr. Kókai Károly
  • Schmidt András

Többen pedig már közel vannak a teljesítéshez.

50 szuper MAP hátizsák várja az MME Monitoring Központjában, hogy gazdára találjon: ow.ly/LUHRS

Rövid összefoglaló a MAP adatbázisból és fotók az új MAP-MME baseball sapkákról: http://ow.ly/MaHzF

© MME-BirdLife Hungary »