EBBA2 adatszolgáltatás / Túl vagyunk az I. felvonáson

Az elmúlt években a hazai Madáratlasz Program (MAP) keretében sok százan azon is dolgoztunk, hogy a European Breeding Bird Atlas 2 (EBBA2) projekthez megfelelő adatokkal rendelkezzünk.

Az Európai Madárszámlálási Tanács (EBCC) 2020-ban fogja kiadni a könyvet, ami az EBBA2 projekt eredményei alapján mutatja majd be Európa madarainak fészkelő állományait, minden korábbinál részletesebben. A MAP elindításának is az EBBA2 volt az első mozgatórugója.

2017 decemberében az EBBA2 irányába történő adatszolgáltatás első felvonása megtörtént, s a munka 2018 első felében - további két felvonással - be is fejeződik.


Az EBBA2 program terepi adatgyűjtését annak érdekében indította el az EBCC, hogy a világszerte elismert, az 1980-as és 90’-es években készült Európa Fészkelő Madarainak Atlasza óta történt változásokat részletesen megismerjük egy új, 2020-ban tervezett megjelenésű könyv révén. Az új EBCC Atlasz több mint 50 ország, több mint 500 fészkelő madárfajának elterjedését és állományaik sűrűségét mutatja majd be, több mint 5 000 db 50*50 km-es UTM négyzetre vonatkozóan. Elkészültéhez több mint 50 000 önkéntes felmérő terepi munkájára volt szükség.

2014-ben egy olyan madármegfigyelő programot indítottunk el, melyhez mérhető korábban nem volt hazánkban. Eredményeképpen aktív részesei lettünk a rendkívüli jelentőségű európai munkának, és ugyanakkor elkészül majd a fészkelő madárfajok első részletes magyar Madáratlasza. Ez nemcsak a hazai madárfajok előfordulásáról, hanem azok mennyiségének az országon belüli eloszlásáról is tájékoztat majd. Mindezt úgy, hogy a továbbiakban folyamatosan frissíthetjük annak adatait, a nagyszámú közreműködő és a kialakításra kerülő online adatbázis révén. Több száz felmérő, sok-sok ezer terepi megfigyeléssel töltött óra és sok millió adatrekord szükséges ehhez a jelentős munkához.


Az európai programhoz a terepi adatgyűjtés 2013-2017 között zajlott, s a résztvevő országok az adatszolgáltatás során az alábbiakban részletezett adatállományokat adják át az EBBA2 keretében:

 • 1. Standard felmérések adatai - Ezek felhasználásával az EBBA2 modellező szakértői csoportja készít majd nagyfelbontású (10*10 km) előfordulási térképeket (ezekkel nekik lesz sok munkájuk). Lásd itt a 4. térképet. >> Határidő: 2017. december 31.
  Ezzel már nincs dolgunk, hiszen az adatokat 2017. december 21-én megküldtük. Ennek néhány részletét mutatja be ez a cikk a lentebbi részben.
 • 2. Atlasz kódok és állománybecslések (50*50 km) - Az EBBA2 négyzetekre (50*50 km) vonatkozó összegzések, amelyekkel még sok munkánk lesz (a Monitoring Központnak és a MAP területi és/vagy faj koordinátorainak). Ehhez decemberben fejlesztettünk egy új eszközt a MAP adatbázisban, amelyet a koordinátorok elérhetnek a Térkép / EBBA2 összesítő térkép oldalon.
  • 2.1. Legerősebb Atlasz kódok - a következő mezőket fogjuk ezzel a csomaggal megküldeni: FV kód, Atlasz kód, Státusz, Pop. típus. 
   Határidő: 2018. január 31.
  • 2.2. Állománybecslések - a következő mezőket fogjuk ezzel a csomaggal megküldeni: Állomány kód, min., max., Módszer (állomány). 
   Határidő: 2018. május 31.

Az EBBA2 modellező szakértői csoportja hamarosan megkezdni majd a munkát, hogy 2018 végéig elkészülhessenek a nagyfelbontású (10*10 km) előfordulási térképek. Először ellenőrzik az egyes országokból beérkezett standard felmérések adatállományait, majd azokból kiválogatják a célnak legjobban megfelelőket.

Ehhez a munkához csak a teljes fajlistás, nappali időszakban gyűjtött adatok használhatóak, azok közül is a legjobbak (1-2 órás nettó megfigyelési idővel). Természetesen csak a 2013-2017 közötti évekből származók, azok közül pedig a március-július hónapok adatai. Ennek megfelelően szűrtem le a MAP adatbázisból az adatokat és készítettem elő az EBBA2 megfelelő formátumába, s december 21-én megküldtem az európai központnak.

Azt hiszem nem szégyenkezhetünk, hiszen a megküldött adattábla 20 047 teljes fajlistás adatsora 547 712 megfigyelési adatot tartalmaz, 295 fajról, 7 009 különböző UTM négyzetből.

Ebből 18 934 teljes fajlistát (514 735 adatrekord) a MAP keretében gyűjtöttünk (2013-2017), 1 113 fajlistát pedig (32 977 adatrekord) az MMM adatbázisból származó adatok feldolgozása után importáltunk (2013-2014) a MAP-ba. Utóbbiak azért is voltak fontosak, mert 2013-ban még nem indult el a hazai térképezés, s 2014-ben is csak kevés MAP adatunk volt. Természetesen az adatok gyűjtésének eltérő módszerére, az ennek megfelelő adatmezőben az EBBA2 adatszolgáltatás során ezt jelezni lehetett.


Részlet a standard felmérések adatainak átadásához előkészített adattáblából.

A második és harmadik felvonással, ahogy azt fentebb is írtam, a Monitoring Központnak és a MAP területi és/vagy faj koordinátorainak sok munkája lesz a következő hónapokban. 224 olyan madárfaj esetében kell az Atlasz kódokat és az állománybecsléseket megadnunk, amelyek fészkelnek vagy fészkeltek hazánkban (közülük 33 extrém ritka fészkelő), arra az 53 db 50*50 km-es négyzetre vonatkozóan, amelyek érintik hazánk területét (ezek közül csak 22 teljes négyzet, 31 pedig kisebb vagy nagyobb mértékben töredék négyzet, amelyek nagyrészt a határ mentén fekszenek).

Ehhez a munkához decemberben - EBBA2 összesítő térkép (2013-2017) néven - egy új eszközt fejlesztettünk a MAP adatbázisban, amelyet jelenleg csak a koordinátorok érhetnek el, de a munka befejezése után az eredményeket tartalmazó verziója elérhető lesz a nagyközönség számára is.


Az EBBA2 összesítő térkép (2013-2017) három térképet is tartalmaz, a koordinátorok által
elérhető adatösszesítő táblázatokon és adatrögzítő felületen kívül.

Air Jordan XXXII

© MME-BirdLife Hungary »