Fajok összesítő térképei - Kövesd élőben a Madáratlasz térképeinek elkészülését!

Május közepén elérhetővé tettük a MAP adatbázisban a fajok összesítő térképeit, amelyen bárki megtekintheti, hogy az egyes madárfajok előfordulásairól és fészkelésük valószínűségéről honnan vannak már feltöltött megfigyelési adataink. Ez egy nagyon informatív és látványos eszköz, hiszen a látogatók bármelyik hazai madárfajra és bármilyen időszakra vonatkozóan előállíthatnak térképeket, interaktív módon. A térképen jól láthatóan, színekkel elkülönítve jelennek meg az összesített eredmények, de az egyes 10*10 km-es UTM négyzetekre kattintva további háttéradatok is megtekinthetőek (ezek eléréséhez regisztráció és belépés szükséges), s természetesen az információk helyes értelmezéséhez útmutató is elérhető.

Ez a fejlesztés nagyon fontos lépés volt a MAP szempontjából, hiszen ha úgy vesszük, akkor ezen keresztül szinte élőben nyomon követhető, ahogy a Madáratlasz térképei elkészülnek a következő évek folyamán. Ahogy egyre több területen végzünk egyre több felmérést, s azokat fel is töltjük az adatbázisba, szépen lassan láthatóvá válnak az egyes fajok fészkelő állományának eloszlásáról a könyvben is megjelenő térképei.

Egy interaktív térképi alkalmazásról írni és azt bemutatni nem könnyű egy rövid cikkben, sokkal inkább ajánlom, hogy nézzétek meg és próbáljátok ki!

A Menüben a Térképek / Fajok összesítő térképei almenüpontban találjátok meg!

Ez a példa térkép mutatja (a 2015. május 20-ig feltöltött adatok alapján), hogy a beállított időszakban (jelen esetben 2015. január 01. és május 20. között) hol látták az év madarát, s a vizsgált helyeken milyen valószínűséggel fészkelt a megfigyelési adatok alapján. Tehát nem azt mutatja, hogy a búbosbanka hol fészkel ma hazánkban, hanem azt, hogy a megfigyelésekbe vont területeken hol fordult elő. (A kék színnel jelölt négyzetekben már történtek felmérések, de eddig az idén még nem észlelték a fajt.) S ezeket az információkat a hazánkban előforduló összes madárfajra vonatkozóan meg lehet tekinteni.

Egy-egy 10*10 km-es UTM négyzetre kattintva, a megjelenő infó ablakokban további összegző információk is megtekinthetőek az adott négyzetekről, s akár össze is hasonlíthatóak egy vagy több négyzet adatainak összegzései.

Ezek a példa térképek 2015. április 20-tól május 19-ig hetente mutatják - a feltöltött adatok alapján készült GIF animáción - a gyurgyalagok fészkelésére vonatkozó összesített adatokat (10*10 km UTM-ekre összegezve). Ha a jövőben sokan és rendszeresen feltöltik majd megfigyelési adataikat (főként, ha teljes fajlistákat), akkor például a hosszú távú vonuló madárfajaink tavaszi megérkezésének ütemét is jól nyomon tudjuk követni, ahogy ősszel a távozásukat is.

Az egyes 10*10 km-es UTM négyzetek infó ablakaiból megnyitható a megfigyelt fajok listája (ahogy korábban az áttekintő térképen), de itt már arra az időszakra vonatkozóan, amelyet a térképen beállítottunk.

Az egyes 10*10 km-es UTM négyzetek infó ablakaiból megnyitható a megfigyelők listája is (néhány összegző adattal együtt), szintén arra az időszakra vonatkozóan, amelyet a térképen beállítottunk.

A térképen beállított időszakra vonatkozóan, az "eddig meg nem figyelt fészkelő madárfajok" listája is elérhető minden egyes 10*10 km-es UTM négyzetre vonatkozóan. Mire jó ez? Ha valaki egy adott 10*10 km-es négyzetben dolgozik, akkor könnyen áttekintheti, hogy melyek azok a fajok, amelyekkel még nem találkoztak abban a négyzetben, így megtervezheti a következő bejárását úgy, hogy a potenciálisan még valószínűleg előforduló fajok élőhelyeit keresi fel.

Mindhárom fent bemutatott táblázatot CSV formátumban exportálni is lehet! Az export funkciót úgy fejlesztettük, hogy az adott táblázatra utaló paramétereket (UTM kód, időszak, exportálás pontos ideje) is tartalmazza a mentésre felajánlott fájl címe. Így az egyes exportált állományokat jól el lehet különíteni egymástól, s a fájlok címei "beszédesek" lesznek. A CSV fájlok egyébként szinte minden táblázatkezelő alkalmazással megnyithatóak (pl. MS Excel, LibreOffice Calc).

 

Crazy Explosive Boost 2017 PK

© MME-BirdLife Hungary »