Hétvége: pihenés vagy madárszámlálás?

Sokunkban felmerül ez a kérdés a hétvégék előtt. 20 éve április-június és január hónapokban az MMM felmérőkben, az elmúlt 5 évben pedig szinte minden hétvégén az aktív MAP megfigyelők egyre szélesebb táborában is.

Persze azt is mondhatjuk, hogy nekünk a madárszámlálás egyben pihenés is. Ezzel azért sokan vitatkoznának azok közül, akik MMM számlálásokat végeznek, amikor napkelte előtt elindulnak, hogy délelőtt 10-ig befejezzék a 15 megfigyelési pontjuk bejárását. Az talán találóbb kifejezés, hogy feltöltődünk, ha madarakat számlálunk. :-)

Ezúttal 20 év MMM és 5 év MAP felmérései alapján számszerűen is bemutatom, hogy főként a hétvégéken számláljuk-e a madarakat vagy sem?

Régóta visszatérő kérdés, hogy mikor ideális madarakat számlálni? A felmérések tervezésekor az adott monitoring- vagy térképező program célkitűzéseinek megfelelően határozzuk meg, hogy melyik hónapokban, napszakokban, időjárási körülmények között ideális a terepi megfigyeléseket elvégezni. Jelentősen eltérhetnek ezek a szabályok, ha a fészkelő vagy a telelő állományokat vizsgáljuk.

Egy valamit általában nem határozunk meg*, mégpedig azt, hogy a hét melyik napján kell elvégezni a számlálásokat. Nem véletlen ez, mert bár lehet, hogy sok esetben éppen kedden vagy csütörtökön lennének a legjobb időjárási körülmények, de a megfigyelőink többsége önkéntesként végzi ezt a fontos munkát, így számukra legtöbbször a hétvége jöhet csak számításba. 

*Persze ez sem teljesen így van, mert az ún. szinkron számlálásokat, amilyen pl. a vízimadár szinkron (világszerte) vagy a sasszinkron (hazánkban), mindig hétvégén kell elvégezni, éppen az nagy területre kiterjedő felmérések egyidejű elvégzésének igénye miatt.

Nem véletlenül figyeljük aggódva a hétvégékre vonatkozó időjárás jelentéseket minden költési időszakban! Az sem véletlen, hogy az utóbbi években, ha sok áprilisi és májusi hétvégén rossz volt az időjárás, akkor általában meghosszabbítottuk az MMM felmérések határidejét a következő hétvégéig.

Az MMM esetén az elmúlt 20 évben (1999-2018) feldolgozott összes terepnaplót (10099 db), a MAP adatbázis adatai közül pedig a 2014-2018 közötti időszakból eddig feltöltött teljes fajlistás adatsorokat vizsgáltam meg (33208 db). Tehát a 2018. évi adatok egyik program esetében sem teljesek még. Így is elég nagy a mintánk, hogy a kérdésünkre választ kaphassunk. 


Az MMM-nél egyértelműen látszik, hogy a felméréseket gyakrabban végeztük hétvégén, 
a MAP felméréseknél viszont - bár ott is magasabbak a szombati és vasárnapi értékek - 
nem annyira kiugró a hétvége szerepe. Talán egyrészt azért is, mert abban sokan nap
mint nap gyűjtjük az adatokat, hiszen csak 5 évünk volt a feladat elvégzésére, másrészt 
több "főállású madarász" is dolgozott a programban.


Az MMM számlálások csaknem felét (49%) hétvégén végeztük el, a MAP esetében csak a 
harmadát (34%). Azért ez utóbbi is magasabb, mint arányosan a kétheted (28,57%) lenne.

Kampanjer! 100% Autentisk Menns Under Armour Karri En Basketball Nike Sko St?rrelse 10 Fullf?rt 846588beL

© MME-BirdLife Hungary »