I. Big MAP Weekend, 2017. október 28-29.

Újabb kihívással próbáljuk feltornázni a heti MAP fajlisták számát. Ezúttal nem egy maratoni, 3 hónapig tartó futam lesz, hanem egy rapid hétvégi sprint. Ha bejön, akkor örülünk és rendezünk majd később is hasonlókat, ha nem, akkor kitalálunk valami mást.

A lényeg, hogy a hónap utolsó hétvégéjén lezajlik majd az I. Big MAP Weekend, amiről minden kiderül a cikk további részében.

Tart még az Őszi MAP Futam, de továbbra sem vagyunk tartósan a 100-as vonal fölött. Bár az augusztusi mélypont után elindult némi növekedés, de azóta is csak szeptember utolsó hetében ugrottuk át a százat (arról a hétről 119 négyzetből vannak feltöltött teljes fajlistáink). Reméltem, hogy a MAP Futamon végig versenyben lesz legalább 50 megfigyelő, de jelenleg úgy néz ki, hogy már a szeptemberi minimumot is csak 24-en teljesítették. 

A madarászok között egyébként nagy népszerűsége van a Big Day és Big Year kihívásoknak, igaz azok mindig a fajszámról szólnak. Az idén pl. spanyol madarászok újra megdöntötték az európai Big Day rekordot, így már 231 fajt kell megfigyelni 24 óra alatt, ha ezt valaki meg szeretné dönteni. Egy svéd csapat pedig folyamatosan közvetíti honlapján a saját WP Big Year-jét, most éppen 724-nél tartanak.

Ahogy azt tudjátok, a MAP kihívásokban sosem a fajszámra megyünk, mert a fajlisták száma vagy éppen az érintett négyzetek száma fontosabb. De ezúttal majd a fajszámmal is labdába lehet rúgni. ;-)

Augusztus végén a kezdő MAP-ozóknak megígértem, hogy "ne csüggedj, mert az ősz folyamán számos cikk szól majd neked is, s terveink szerint lesznek olyan feladatok, amelyekbe te is bekapcsolódhatsz." - Nos, az igazság az, hogy az I. Big MAP Weekend szabályai is a "profiknak" kedveznek, de a lehetőség adott, hogy csatlakozz valamelyik csapathoz, s egy pörgős hétvégén fejleszd a MAP képességeidet.

Részletek:

 • A cél az, hogy a megadott hétvégén a lehető legtöbb négyzetből legyenek teljes fajlistás adatsoraink.
 • Időszak: 2017. október 28-29., a teljes fajlisták mindkét napon napkeltétől napnyugtáig gyűjthetőek. (Figyelem, a két nap közötti éjszakán lesz majd az óraátállítás is!)
 • A versenyen 1 - 3 fős csapatokban lehet indulni. Ezt érdemes átgondolni!
 • A nevezés kötelező, legkésőbb az induláskor, amit vagy a MAP csoportban megtalálható I. Big MAP Weekend eseménynél hozzászólás formájában, vagy e-mail üzenetben (map@mme.hu) kell megtenni. Kérjük megírni a csapattagok neveit!
 • Szabályok:
  1. Végezzetek a lehető legtöbb 2.5*2.5 km-es UTM négyzetben teljes fajlistás bejárásokat, s az adatokat töltsétek fel a MAP-ba, legkésőbb 2017. október 30-án 20:00-ig.
  2. A versenyben azok a teljes fajlistás adatsorok számítanak,
   • amelyek egy adott négyzet legalább 16%-ára kiterjedtek (4*25 hektár, azaz minimum 100 hektár területi fedettséggel),
   • legalább 30 perc volt a nettó megfigyelési idő,
   • és benne vannak a napkelte és napnyugta közötti időszakban.
  • További feltétel:
   • Az adatfeltöltéskor minden fajlista adatlapjára töltsetek fel minimum 1 db fotót. Témája kötetlen, a lényeg, hogy a helyszínen készüljön. Figyelem! Utólag könnyítettünk ezen a feltételen, s az alábbiak már csak ajánlások, nem kötelező feltételek! 
    • Ha lehetséges, akkor geotagelt legyen (a JPG fájl EXIF adatai tartalmazzák a készítés helyének koordinátáit). Erről lentebb van egy kis animáció! Ha nem tudsz geotagelt fotókat készíteni (egyébként minden mai okostelefon tudja ezt);
    • vagy e-mail mellékletben küldd el a bejárások során mentett GPS tracklog-ot;
    • vagy minden négyzetből tölts fel egy alkalmi megfigyelési adatot a Madárhatározó applikációval.
  • Az 1. különdíj esetében (lásd a Díjazás résznél) minden adat számít (a fentieknek nem megfelelő fajlisták, sőt az alkalmi megfigyelések is).
  • Az adatfeltöltéskor lehetőség szerint minden olyan adatot, amelyet az I. Big MAP Weekend keretében gyűjtöttetek a BMAPW projekt címkével rögzítsetek! Ha ezt megteszitek, akkor könnyebb lesz leszűrni az esemény keretében feltöltött adatokat.
 • Díjazás:
  • Összesen 5 díjat osztunk ki. Természetesen a díjazott csapatok minden tagja választhat a nyeremények közül.
  • Az első 3 helyezett csapat lesz díjazva a szabályok 1-2. pontjában leírtaknak megfelelően bejárt 2.5*2.5 km-es UTM négyzetek száma alapján. 
  • 1. különdíj: a legtöbb fajt megfigyelő csapatnak.
  • 2. különdíj: minden olyan egyéni résztvevő, aki legalább 5 négyzetben végez a szabályok 1-2. pontjában leírtaknak megfelelő adatgyűjtést, részt vesz egy sorsoláson, s a nyertes kapja különdíjat.
  • Ajándékok: minden nyertes spéci szövegfelhős (a megfigyelt fajok neveiből és a bejárt UTM négyzetek kódjaiból, hasonló mintával, mint a fentebbi grafikán látható) ajándékot választhat (bögre, kulacs vagy póló).

Készüljetek, kezdjétek el a csapatok szervezését, s addig is gyűjtsétek a fajlistákat! ;-)


Manapság minden okostelefonban van fotózási lehetőség és GPS. Ezen eszközök fotózásra
használható alkalmazásaiban be lehet kapcsolni, hogy az elkészülő képek EXIF adataiba a
GPS koordináták is mentésre kerüljenek (ezt be kell kapcsolni a fotózás előtt, ahogy a GPS-t is).
Ha az ilyen módon készült képeket letöltitek PC-re, akkor egy képnézegető vagy képszerkesztő
szoftverrel meg is tudjátok nézni, hogy a JPG fájl EXIF infóiban megtalálhatóak a koordináták.
Ha mégsem 
tudsz geotagelt fotót készíteni, akkor e-mail mellékletben küldd el a bejárások
során mentett GPS tracklog-ot!

Air Max 2018 KPU

Hozzászólások

"A versenyen 1 - 3 fős csapatokban lehet indulni. Ezt érdemes átgondolni!" - Ehhez egy kis segítség, amit a MAP Facebook csoportban már kibeszéltünk:

 • Sehol nem lett írva, hogy a maximum 3 fős csapat tagjainak egy időben egy helyen kellene tartózkodnia a verseny ideje alatt. Tehát, ha pl. hárman lesztek egy csapatban, akkor az egyik lehet a Dunántúlon, a másik az Északi-Középhegységben, a harmadik meg a Dél-Alföldön.

A MAP Facebook csoportban kialalkult eszmecsere nyomán két részlet esetében változtatás történt:

1. A feltételeknél, bekerült egy második lehetőség azoknak, akik nem tudnak geotagelt fotókat készíteni:

"Ha nem tudsz geotagelt fotókat készíteni (egyébként minden mai okostelefon tudja ezt), akkor azokat a következő két lehetőség egyikével kiválthatod:

 • 1. e-mail mellékletben küldd el a bejárások során mentett GPS tracklog-ot;
 • 2. minden négyzetből tölts fel egy alkalmi megfigyelési adatot a Madárhatározó applikációval."

2. Bekerült a 2. különdíj:

"2. különdíj: minden olyan egyéni résztvevő, aki legalább 5 négyzetben végez a szabályok 1-2. pontjában leírtaknak megfelelő adatgyűjtést, részt vesz egy sorsoláson, s a nyertes kapja különdíjat."

A további feltételeken tovább könnyítettünk! ;-)

Az adatfeltöltéskor minden fajlista adatlapjára töltsetek fel minimum 1 db fotót. Témája kötetlen, a lényeg, hogy a helyszínen készüljön. Figyelem! Utólag könnyítettünk ezen a feltételen, s az alábbiak már csak ajánlások, nem kötelező feltételek! 

 • Ha lehetséges, akkor geotagelt legyen (a JPG fájl EXIF adatai tartalmazzák a készítés helyének koordinátáit). Erről lentebb van egy kis animáció! Ha nem tudsz geotagelt fotókat készíteni (egyébként minden mai okostelefon tudja ezt);
 • vagy e-mail mellékletben küldd el a bejárások során mentett GPS tracklog-ot;
 • vagy minden négyzetből tölts fel egy alkalmi megfigyelési adatot a Madárhatározó applikációval.

Úgy tűnik, hogy a vasárnapi szél elfújja a Big MAP Weekend-et, s marad belőle egy Kis MAP Szombat. 

Ez van, ilyen az ősz...

© MME-BirdLife Hungary »