Őszi MAP Futam (2017)

Szeptember elejétől november végéig zajlik az "esemény", ami reményeink szerint kicsit felpörgeti majd a MAP megfigyelőinek őszi aktivitását. Szokás szerint a nyár végére jelentősen lecsökkent a hetente gyűjtött teljes fajlisták száma, ami nem is csoda, mert a többség még most is csak a költési időszakban MAP-ozik.

A résztvevők közül kilencen az Őszi MAP Futam végén ajándékcsomagokra is szert tehetnek. Mivel a "játék" 3 hónapig tart, így minden a hármas szám bűvöletében zajlik majd.

Figyelem! Ha még csak mostanában csatlakoztál a MAP megfigyelők egyre szélesebb táborához, akkor a cikk jelentős részét valószínűleg nem fogod elsőre megérteni, s ez a futam nem a te futamod lesz. De ne csüggedj, mert az ősz folyamán számos cikk szól majd neked is, s terveink szerint lesznek olyan feladatok, amelyekbe te is bekapcsolódhatsz.

Miért van szükség őszi megfigyelési adatokra a MAP-ban?

Teheti fel a kérdést az, aki az előző két évben nem olvasott MAP híreket, nem vett részt egyetlen olyan rendezvényen sem, ahol szóba került a MAP.

Több oka is van, ezek közül az egyikről február elején írtam ebben a cikkben: Csatlakoztunk az EuroBirdPortal projekthez - ehhez is kell a MAP! >>

Ha még nem olvastad, akkor ajánlom figyelmedbe!

Persze még sokáig úgy lesz, hogy a többség főként április - július között gyűjti majd a fajlistákat, hiszen a költési időszakban végzett felmérések kiemelten fontosak. Az idei MAP prioritások első négy pontja is a fészkelő fajokkal és adatokkal foglalkozott, nem véletlenül, hiszen az idei az EBBA2 utolsó éve.

De ősztől koncentrálnunk kell az 5. prioritásra is! Ezért be is idézem ide: 

 • "5. Ezek után már nem csak a költési időszakokat és az 50*50 km-es UTM-ek érdemes megvizsgálni, hanem arra is figyelemmel kell lenni, hogy a költési időszakokon kívül is folyamatosan legyenek „teljes fajlisták” az általatok megfigyelt területen. Heti rendszerességgel lenne szükség 200-300 db 2.5*2.5 km-es UTM négyzetből „teljes fajlistás” adatokra!"

Amit a fentebb linkelt, az EBP-hez való csatlakozásunkról szóló cikkben írtam, a "Mit kell tennünk ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű adattal tudjunk hozzájárulni az EBP adatbázisához?" és a "Minőség és eloszlás, realitás és feladat" részekben, azt nagyrészt ma is tartom, s talán csak egy kicsit módosítanám ezt a mondatot: "Ha megfelelő térbeli eloszlással hetente 200 db 2.5*2.5 km-es UTM négyzetből lenne teljes fajlistánk, az kezdetnek nem lenne rossz!" - Most ugyanis azt mondom, ha szeptember - február között hetente 150 db 2.5*2.5 km-es UTM négyzetből lenne teljes fajlistánk, megfelelő térbeli eloszlásban, akkor az nemcsak kezdetnek, de folytatásnak is jó lenne. Azaz lejjebb adtam. :-)

Ez a mondat viszont most is oké: "A feladat tehát egyszerű: hetente sétálni egy-két órát egy-két alkalommal, miközben aktívan megfigyeled és rögzíted az észlelt madárfajok listáját (esetleg az egyedszámukat is)."

Tehát, amíg a költési időszak legjobb hónapjaiban tartósan heti 250-500 db 2.5*2.5 km-es UTM négyzetből van teljes fajlistánk, július végére lecsökken heti 100-ra, augusztusban heti 50-re.

Ezt kellene feljebb tornáznunk, mondjuk heti 150-re!


 

Az Őszi MAP Futam segítene, hogy feljebb tornázzuk a teljes fajlisták számát?

Vége a költési időszaknak, de reményeink szerint a tavaszi-nyári felméréseik után éppen pihenőn lévő megfigyelők egy részének hamarosan újra megjön a kedve, s elkezd MAP fajlistákat gyűjteni. Főként, ha kicsit motiváljuk őket. Talán a kemény magnak (akik januártól decemberig meg sem állnak) is plusz motiváció egy 3 hónapos kihívás.

Ősszel már az FV kódok "rengetegével" sem kell "megküzdeni", ez már az X-ek időszaka*.

*Persze, ha pl. egy-egy kései fecske vagy örvös galamb költéssel, esetleg még nem repülős búbos vöcsökkel találkoztok, akkor azt ne X-eljétek! ;-)

Reméljük, hogy sokan lesznek, akik bekapcsolódnak a "játékba", s ha úgy 50-en teljesítik is, akkor biztosan 100 fölé kúszik a hetente teljes fajlistás adatsorokkal érintett négyzetek számát mutató okkersárga vonal*. ;-)

*Mi ez az okkersárga vonal? Itt megtalálod a választ. >>
 

Őszi MAP Futam (2017) - szabályok és nyeremények

Mit kell teljesíteni?

Amint azt már az első bekezdésben is említettem, 3 hónapig tart a futam, s minden a hármas szám bűvöletében zajlik majd.

A futamot teljesíted, ha az alábbiaknak megfelelsz:

 • 2017. szeptember 1. - november 30. között;
 • minimum 30 teljes fajlistát kell gyűjteni és feltölteni az adatbázisba, amiben érintett vagy megfigyelőként;
 • de ezek térbeli és időbeli eloszlására, időtartamára és területi fedettségére is vannak szabályok:
  • legalább 9 különböző 2.5*2.5 km-es UTM négyzetből származzanak;
  • minden hónapban legalább 9 teljes fajlistád legyen;
  • egyenként legalább 30 perc nettó megfigyelési idővel;
  • legalább 3 szegmens érintésével (3*25 hektár, azaz minimum 75 hektár területi fedettséggel).
 • S legyen a megfigyelőnek 3 évnél nem régebben frissített fajfelismerési adatlapja!

Ezek tehát a minimum követelmények ahhoz, hogy a futamotot teljesítsd és részt vehess az ajándékcsomagok sorsolásában.

A sorsolás szabályai

A nyeremény-sorsolásban minden teljesítő részt vesz, de azoknak nagyobb lesz az esélye, akik a szükséges minimumnál többet tesznek. A szabályok hasonlóak lesznek, mint az éves MMM és MAP Országos Találkozókon megszokott sorsolásokon.

Minden teljesítő neve mellé generálunk egy véletlen számot és a teljesítményének megfelelő szorzó számot*, s a kettő szorzata (szerencse*teljesítmény) alapján a 9 legnagyobb értéket elérő lesz a 9 nyertesünk.

*A szorzószám 1, ha a minimum teljesítve lett, s arányosan növekszik, a fenti kritériumoknak megfelelő teljes fajlisták és és érintett UTM-ek számával.
Például:

 • a szorzószám 1, ha 30 megfelelő teljes fajlistád van 9 UTM négyzetből.
 • 1.733 a szorzószám, ha 42 teljes fajlistád van (+0.4) 12 UTM négyzetből (+0.333).

Választható ajándékok

 • Ezúttal ajándékcsomagok lesznek, azaz nem egy-egy ajándéktárgy lesz a nyeremény, hanem háromból állítható össze egy csomag.
 • Az alábbi 5 közül 3 választható az ajándékcsomag részeként:
  • pólók (többféle MAP mintával (klasszikus MAP logóval vagy szövegfelhős, baglyos változatban) vagy MMM logóval, fehér színben ajánljuk, kérésre női szabásúakat is készíttetünk);
  • baseball sapkák (MME és MAP vagy MMM logóval hímezve, többféle színben);
  • 10 literes Quechua Arpenaz 10 hátizsákok (MAP, MMM és MME logóval díszítve, többféle színben);
  • porcelán bögre (MME és MAP vagy MMM logóval);
  • kulacs (MME és MAP vagy MMM logózott 0,6 literes alumínium kulacs, nem kell félni tőle, ezeknek belső bevonata íz-és szagmentes, a benne tárolt folyadék nem érintkezik az alumíniummal).
 • Ha nem az ajándékcsomagot választod, akkor a Madárhatározó (2018) hamarosan megjelenő új verziója marad lehetőségként, ami ez év őszén kerül a boltokba (Killian Mullarney, Lars Svensson és Dan Zetterström méltán ismert könyve, Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója. A magyar piacon már 15 éve folyamatosan jelen lévő könyv új, javított kiadásában - a legfrissebb kutatási és rendszerezési eredményekkel összhangban - újabb tudományos nevek módosultak. Emellett a magyarországi madárfajok gyakorisági kódjainak frissítésére is sor került.).
 • A választék megtekinthető a lenti GIF animáción!

Hajrá! Jó időt és sok érdekes fajt kívánok! ;-)

Air Jordan IX 9 Shoes

Hozzászólások

Ha friss infókra vagy kíváncsi a MAP közösség berkeiből, akkor csatlakozz a Madáratlasz Program (MAP) Facebook csoportjához! ;-)

© MME-BirdLife Hungary »