Madáratlasz Program (MAP) - Prioritások 2017-re

Kedves MAP Koordinátorok és Megfigyelők!

Mivel az Európai Madáratlaszhoz (EBBA2) az adatgyűjtés utolsó éve 2017, ezért az idén az lesz az elsődleges prioritásunk, hogy az 50*50 km-es UTM négyzetekre vonatkozóan elegendő mennyiségű és minőségű adatokkal rendelkezzünk, amelyekből az év vége felé összeállíthatjuk az EBCC számára szükséges adattáblákat. 

Ezen kívül természetesen a hazai Madáratlasz elkészüléséhez és az EuroBirdPortal projekthez is szükséges a további adatgyűjtés, ezért mindenkinek lesz feladata az idei évben is, akkor is, ha nem az elsődleges prioritásnak megfelelő adathiányos területeken végez megfigyeléseket.

Az alábbiakban egy rövid felsorolás olvasható prioritás sorrendben, amelyeken végig haladva megtervezhetitek az idei felméréseket.

  1. A különösen adathiányos* 50*50 km-es UTM négyzetekben az idei évben legalább annyi teljes fajlistás MAP felmérést kellene végezni, hogy a bennük lévő 10*10 km-es négyzetek fele-kétharmada narancs vagy bordó színű legyen szeptemberre. Ha ilyen területen laksz, akkor erre koncentrálj! Ha helyileg nem vagy érintett, de szeretnél besegíteni, akkor figyeld az „expedíciókra” vonatkozó híreinket vagy keresd a területek koordinátorait! 
    *különösen adathiányos = 2014 óta nagyon kevés a teljes fajlistás adatsor a MAP adatbázisban, mind a nappali, mind az éjszakai felmérések tekintetében.
  2. Ez után nézzétek meg, hogy van-e olyan 50*50 km-es négyzet az általatok érintett területeken, amelyek ugyan nem tartoznak a „különösen adathiányosak” közé, de ahol vannak még szép számmal adathiányos (zöld vagy sárga) „MAP minimum” négyzetek (10*10 km). Azokban gyűjtsetek annyi teljes fajlistát, hogy naranccsá vagy bordóvá váljanak.
  3. Ha ezen is túl vagytok már, akkor vizsgáljátok meg, hogy vannak-e olyan zöld négyzeteitek, amelyekben tudnátok még az idén tovább színesíteni. Persze az első két pontban leírtak teljesítése után!
  4. Fajonként ellenőrizzétek, hogy az általatok koordinált/felmért/ismert 10*10 km-es UTM négyzetekben 2014-től kezdve ott vannak-e azok a fajok, amelyeknek ott kellene lenniük (adataik fel lettek-e töltve az adatbázisba?)! Főként a ritka- és telepesen fészkelőket kell megnézni, valamint az éjszaka aktív fajokat. Ha megvannak az adatok (2014-2016 közötti időszakból), de nincsenek feltöltve, akkor azokat fel kell tölteni! Ha nincsenek elérhető adatok a MAP előző éveiből, akkor a hiányzó fajokra, fajcsoportokra specifikus felméréseket kell végezni az idei évben, bele értendő az éjszakai felméréseket is!
  5. Ezek után már nem csak a költési időszakokat és az 50*50 km-es UTM-ek érdemes megvizsgálni, hanem arra is figyelemmel kell lenni, hogy a költési időszakokon kívül is folyamatosan legyenek „teljes fajlisták” az általatok megfigyelt területen. Heti rendszerességgel lenne szükség 200-300 db 2.5*2.5 km-es UTM négyzetből „teljes fajlistás” adatokra!

A további részletek megismeréséhez töltsétek le a PDF dokumentumot! >>


A különösen adathiányos 50*50 km-es UTM négyzetek, a MAP 2014-2016 közötti fészkelési
időszakban végzett felmérései alapján (zöld háttérrel jelölve, kódjaik: 33TYN2, 33TYL1,
34TBR3, 34TDT1, 34TDT2, 34UDU3, 34TDS3, 34UEU1, 34TES1, 34UEU3, 34UFU2)

Air Jordan IV 4 Shoes

© MME-BirdLife Hungary »