MAP, azaz Madáratlasz Program - Csatlakozz a MAP-hoz, légy részese hazánk eddigi legnagyobb terepi madártani felmérésének!

Címkék:

Kedves érdeklődő Madármegfigyelő!

2014-2017 között egy olyan madármegfigyelő programot indítunk el, melyhez mérhető korábban nem volt hazánkban. Eredményeképpen aktív részesei leszünk a rendkívüli jelentőségű európai munkának, és ugyanakkor elkészül majd a fészkelő madárfajok első részletes magyar Madáratlasza. Ez nemcsak a hazai fészkelő fajok előfordulásáról, hanem azok mennyiségének az országon belüli eloszlásáról is tájékoztat majd. Mindezt úgy, hogy a továbbiakban folyamatosan frissíthetjük annak adatait, a nagyszámú közreműködő és a kialakításra kerülő online adatbázis révén. Több száz felmérő, sok-sok ezer terepi megfigyeléssel töltött óra és sok millió adatrekord szükséges majd ehhez a jelentős munkához.

Az Európai Madárszámlálási Tanács (EBCC) meghirdette az EBBA2 program terepi adatgyűjtését (European Breeding Bird Atlas 2), annak érdekében, hogy a világszerte elismert, az 1980-as, 90’-es években készült Európa Fészkelő Madarainak Atlasza óta történt változásokat részletesen megismerjük egy új, 2020-ban tervezett megjelenésű könyv révén. Az új EBCC Atlasz több mint 50 ország, több mint 500 fészkelő madárfajának elterjedését és állományaik sűrűségét mutatja majd be, több mint 5 000 db 50*50 km-es UTM négyzetre vonatkozóan. Elkészültéhez több mint 50 000 önkéntes felmérő terepi munkájára lesz szükség.

A hazai madarászok a „Ponttérképezés” nevű program keretében gyűjtöttek adatokat annak idején az európai léptékű munkához, azonban a Magyarországon fészkelő madárfajok részletes hazai atlaszának elkészítésére akkor nem volt lehetőség.

Drámai változások zajlanak Európában és hazánk természeti környezetében is, gondoljunk csak a klímaváltozásra, a mezőgazdasági élőhelyeken zajló átalakulásokra, az utak, települések terjeszkedésére, amely hatások pontos feltárásában a madaraknak, mint indikátor (jelző) élőlényeknek kitüntetett szerepük van, jelentős részben azért, mert nincs még egy olyan élőlénycsoport, amelyről olyan kiterjedt és felkészült megfigyelő hálózat tud adatokat szolgáltatni, mint a madármegfigyelők népes tábora!

Hogyan tudsz közreműködni ebben a meghatározó jelentőségű munkában?

  • A résztvevőknek egyedül vagy másokkal összefogva kell egy kiválasztott 10*10 km-es UTM négyzetet felmérni, lehetőleg egy év alatt.
  • A kiválasztott 10*10 km-es UTM négyzetben lévő 16 db 2.5*2.5 km-es UTM négyzetet kell felkeresni a fészkelési időszakban, minden négyzetet legalább 2 alkalommal reggel-délelőtt és egy alkalommal este/éjszaka.
  • A résztvevőknek a terepi munkájuk során teljes fajlistát kell készíteni, a praktikusan összeállított MAP terepnaplóban, a bejárt 2.5*2.5 km-es UTM négyzetben látott és azonosított minden madárfajról, megadva azt, hogy milyen valószínűséggel fészkelhet a bejárt területeken (a megfigyelések alapján). A ritka- és telepesen fészkelő fajok előfordulása esetén meg kell adni a megfigyelés helyét és a párok becsült számát is.
  • Amennyiben nem tudsz egy teljes 10*10 km-es négyzet felmérésében részt venni, akkor nagy segítség, ha egy előre kiválasztott 2.5*2.5 km-es UTM négyzetben elvégzed a gyakori madárfajok számlálását a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) módszerei alapján, s emellett fajlistákat készítesz a MAP terepnaplóban a bejárások során megfigyelt fajokról.
  • Ha bárhol madarászol az országban, akkor mindig készíts fajlistát a MAP terepnaplóban, megadva, hogy mely 2.5*2.5 km-es UTM négyzetben végezted a megfigyeléseket.
  • Az online elérhető adatbázis (map.mme.hu) révén zajlik majd az MAP terepnapló adatok feltöltése és a program aktuális helyzetének áttekintése, az eredmények folyamatosan frissített bemutatása.

Az ördög persze a részletekben rejlik! Ha felkeltettük érdeklődésedet, akkor látogass el a MAP adatbázisába (map.mme.hu) és olvasd el az ott elérhető Programismertetőt (vagy töltsd le PDF-ben!), keress meg néhány számodra közeli négyzetet az áttekintő térképen (Térképek / Áttekintő térkép), nyomtasd ki, töltsd le a MAP adatlapot (Letöltések oldal), s reggel már indulhatsz is egy MAP felmérésre! Ha kipróbáltad, s úgy döntesz, hogy belevágnál a felmérésekbe, jelezd ezt nekünk, s mi hamarosan küldjük a praktikusan használható terepnaplókat!

Csatlakozz a MAP-hoz, légy részese hazánk eddigi legnagyobb terepi madártani felmérésének!

A felhívás letölthető és nyomtatható formátumban (1 oldal, PDF formátum, 475 kB) >>

Air Max 90 Classic

© MME-BirdLife Hungary »