Prioritások 2018 / MAP és MMM

Kedves Koordinátorok és Madármegfigyelők!

2017-ben az Európai Madáratlasz (EBBA2) utolsó adatgyűjtési éve miatt, az volt az elsődleges prioritásunk, hogy az 50*50 km-es UTM négyzetekre vonatkozóan elegendő mennyiségű és minőségű adatokkal rendelkezzünk. Az idén viszont elérkeztünk a saját Atlaszunk* utolsó adatgyűjtési évéhez, így a Madáratlasz Program (MAP) szempontjából a fő prioritás is ennek megfelelően alakul. Tavalyi „prioritás anyagunk” kizárólag a MAP prioritásaira koncentrált, az idén viszont a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) program prioritásai is részét képezik.

*Az Atlasz szó ebben a formában minden esetben a megjelenő könyvre utal.

Senki nincs tétlenségre kárhoztatva, mindenkinek lesz feladata az idei évben is, még akkor is, ha nem az elsődleges prioritásnak megfelelő adathiányos területeken végez megfigyeléseket.

Fontos megjegyezni, hogy egész évben érdemes lesz figyelemmel kísérni a MAP és az MMM híreit az adatbázisok Hírek menüpontja alatt!

A helyi csoportoknak az MME belső pályázati rendszerében van lehetőségük forrásokhoz jutni, s kérjük, hogy a MAP és MMM felmérésekre vonatkozóan a területek kiválasztását az itt leírt prioritások alapján tegyék meg (beadási határidő: 2018.04.09.).

A továbbiakban pontokba szedve részletezem, hogy az idei prioritások mentén hol és hogyan kapcsolódhattok be a MAP és az MMM felméréseibe.

Üdvözlettel:   Nagy Károly
                      monitoring és kutatási csoportvezető

Nyíregyháza, 2018. március 05.


MAP - Prioritások 2018

Színezzetek, számláljatok és a fészkelési időszakon kívül is fajlistázzatok!

Az alábbiakban egy rövid felsorolás olvasható prioritás sorrendben, amelyeken végig haladva megtervezhetitek az idei MAP felméréseket.

 1. Színezzétek a kevés standard MAP adattal rendelkező négyzeteket (10*10 km) – Az „Atlasz készültségi térképen” láthattok még üres vagy zöld színű négyzeteket. Ha ilyen terület közelében éltek, akkor erre koncentráljatok az idén! Mit is csináljatok ezekben a 10*10 km-es négyzetekben? Annyi teljes fajlistás MAP felmérést kellene végezni, hogy a 10*10 km-es négyzetek legalább sárga vagy narancs, jobb esetben akár bordó színűek legyenek szeptemberre. Ha helyileg nem vagy érintett, de szeretnél besegíteni, akkor figyeld az „expedíciókra” vonatkozó híreinket vagy keresd a területek koordinátorait!
 2. Számláljatok! 2017-ben még csak a prioritások 3. pontjában említettük, hogy: „Sőt, ha van időtök és kellően motiváltak is vagytok, akkor időnként a gyakoribb fajokat is számolhatjátok (a legerősebb FV kódok rögzítése mellett). Egyébként, s ez minden MAP adatgyűjtésre igaz, a ritka- és telepesen költő fajok, ill. egy adott helyen vagy adott időszakban ritkább fajok esetében illik számolni és megadni az észlelt egyedek számát. Költési időszakban pedig megbecsülni a párok számát, ha egy adott faj vagy fajcsoport felmérését végzed!” – Sajnos sokan továbbra sem rögzítettek egyedszámokat még a MAP kezdetétől hangsúlyozott fajok esetében sem! Az idén figyeljünk arra, hogy a költési időszakban a ritka- és telepesen költő fajokat, a MAP 1-es terepnaplóban javasolt fajokat, sőt amikor csak lehetőségünk van rá, akkor a EuroBirdPortal fajlistáján szereplő fajokat is számláljuk! Néha akár minden madárfajt.
 3. Fajonként ellenőrizzétek, hogy az általatok koordinált/felmért/ismert 10*10 km-es UTM négyzetekben 2014-től kezdve ott vannak-e azok a fajok, amelyeknek ott kellene lenniük (adataik fel lettek-e töltve az adatbázisba?)!
  • Főként a ritka- és telepesen fészkelőket kell megnézni, valamint az éjszaka aktív fajokat. Ha megvannak az adatok (2014-2017 közötti időszakból), de nincsenek feltöltve, akkor azokat fel kell tölteni!
  • Ha nincsenek elérhető adatok a MAP előző éveiből, akkor a hiányzó fajokra, fajcsoportokra specifikus felméréseket kell végezni az idei évben, bele értendő az éjszakai felméréseket is!
 4. Ezek után már nem csak a költési időszakokat és a 10*10 km-es UTM-eket érdemes megvizsgálni, hanem arra is figyelemmel kell lenni, hogy a költési időszakokon kívül is folyamatosan legyenek „teljes fajlisták” az általatok megfigyelt területen. Heti rendszerességgel lenne szükség 150-300 db 2.5*2.5 km-es UTM négyzetből „teljes fajlistás” adatokra!
Általános megjegyzések a leírtakhoz:
 • Amikor a szövegben a MAP térképein látható négyzetek színeire utalok (zöld, sárga, narancs, bordó), akkor minden esetben 2014 tavaszától értendő az időszak kezdete, amit a térképeken beállíthatsz! Az „Atlasz készültségi térképen” nem kell beállítanod, ott ez az alapbeállítás.
 • Minden pont esetében fontos, hogy a folyamat végén ne felejtsétek el az Áttekintő térképen a piros réteget (UTM 10*10 összes) bekapcsolni* és a kiválasztott négyzetekbe kattintva "gazdaként" megadni a neveteket (felmérő vagy csoport nevét), akik 2018-ban gazdái lesznek azoknak a négyzeteknek (lásd 5. ábra)! (*Vagy bármelyik 10*10 km-s réteget, de a piros a legjobb, mert azon minden négyzet rajta van.)
 • A 10*10 km-es négyzetek kiválasztásakor még érdemes figyelemmel lenni arra, hogy a Nemzeti Parkok igazgatóságai 2017-2018 között hol terveznek MAP felméréseket a költési időszakban. Ők 2.5*2.5 km-es UTM négyzeteket jelöltek meg, ezért nem kell feltétlenül kizárni azokat a 10*10 km-es négyzeteket a listából, amelyekben ők dolgoznak majd. De persze azokba a 2.5*2.5 km-es négyzetekbe ne tervezzetek. Az érintett 10*10 km-es négyzetekben abban az esetben nem érdemes felméréseket tervezni, ha az előző évek és az NPI-k idénre tervezett munkája alapján elegendő adat várható a költési időszakból. (A MAP Áttekintő térképen az „NPI 17-18 (UTM 2.5*2.5)” réteg mutatja ezeket a négyzeteket.)
 • Az adatokat nem a felmérések után hetekkel vagy hónapokkal érdemes feltölteni az adatbázisba, hanem amint lehetőséged van rá. Hidd el, a tapasztalt MAP felmérők többsége még aznap, de egy héten belül biztosan feltöltik a teljes fajlistáikat is. Ha véletlenül egy-két dolgot nem jegyeztél fel a terepnaplódba, de frissiben feltöltöd az adatokat, akkor még olyan infók is eszedbe jutnak, amelyeket hetekkel később már nem tudsz felidézni. Másrészt kisebb adagokban kevésbé „fájdalmas” az adatrögzítés, később egy nagy adagban hosszú ideig fog tartani. Nem is beszélve arról, hogy az elodázással a koordinátorok dolgát is megnehezíted, azokét, akik a mi munkánkat segítik, köztük a tiédet is! Ha folyamatosan érkeznek az adatok a MAP-ba, akkor már a felmérések időszakában látjuk, hol zajlik megfelelően a munka, s hol kell besegíteni, ha szükséges.

MMM - Prioritások 2018

Legyél trendi! – a gyakori madárfajok állományainak változásáról csak az MMM tud országosan reprezentatív adatokkal szolgálni.

Rövid felsorolás prioritás sorrendben, amelyeken végig haladva megtervezhetitek az idei MMM számlálásokat.

 1. A legfontosabb, hogy az aktív négyzetekben, amelyekben volt MMM felmérés az utóbbi néhány évben, azok maradjanak is aktívak. Tehát, ha van olyan négyzet, ahol MMM-ezel, akkor azon mindenképpen folytasd a munkát!
 2. Különösen értékesek azok a négyzetek, amelyekben hazánk EU csatlakozása előtt is volt már MMM felmérés. Az 1999-2004 közötti időszakban felmért négyzetek adnak lehetőséget többek között arra is, hogy a hazai tájak biodiverzitás indikátorai összehasonlíthatóak legyenek az EU csatlakozás előtti és utáni időszakokra.
  • Ha találsz olyan négyzetet, amelyet 2004 előtt felmért valaki, de az utóbbi években már nem aktív, akkor válassz azok közül!
 3. Vannak országrészek, ahol az MMM felmérések kezdete óta kevesebb a felmért mintaterület. A PDF dokumentumban a 6.a-b. ábrákon ez is tanulmányozható. Nagyon fontos lenne, hogy ezekben a régiókban is legyenek aktív MMM négyzeteink, hogy hazánk minden főbb tájegységét megfelelően reprezentáljuk!
  • Ha olyan régióban élsz, ahol kevés a rendszeresen felmért négyzet, akkor lehetőség szerint olyan négyzetet válassz, amiben korábban már végeztek számlálásokat, de már felhagytak a felmérésével.
  • Ha ilyen négyzet nincs, akkor keress olyat, amit korábban már kisorsoltunk (lásd a MAP Áttekintő térképén a narancsszínű réteget), de nem végeztek rajta felmérést.
 4. Ha bármilyen négyzetet találsz, amelyben korábban már történtek felmérések, de az utóbbi években már nem volt aktív, akkor jelentkezz és legyél te a felmérője!
  • Miért előnyös ez neked is és nekünk is? – Ahogy az a fentiekből is kiderült a program szempontjából minden olyan négyzet értékes, amelyen már történtek felmérések. De neked is előnyös, ha olyan négyzeten számlálsz, ahol már korábban történt számlálás. Ugyanis az MMM eredményeit is bemutató éves rendezvényünkön – általában februárban, a Madárszámlálók és Madárgyűrűzők Országos Találkozóján – 60 ajándékot szoktunk kisorsolni, s a sorsolásban fontos szerepet játszik az a szorzó szám, ami az egyes négyzetek felmérési éveinek számából adódik. Tehát, ha egy olyan négyzet felmérését vállalod, amelyben korábban már több évben voltak számlálások, akkor nagyobb az esélyed a nyerésre is! :-)
 5. Ha végképpen nem találsz olyan négyzete(ke)t, amit korábban kisorsoltunk és/vagy fel is mértek, de egyébként már átvehető (mostanában inaktív), akkor jelöld meg azt a települést, amelynek megadott sugarú távolságában MMM felméréseket vállalnál! Mi pedig sorsolunk majd neked egy vagy több négyzetet, attól függően, hogy mennyit vállalsz a kitöltött Jelentkezési lapon.
Általános megjegyzések a leírtakhoz:
 • Mivel az MMM számlálásokat minden alkalommal (egy négyzetben a költési időszakban kétszer (reggel 6 és délelőtt 10 óra között), januárban egy napon) ugyanazokon a megfigyelési pontokon kell évről-évre elvégezni (ha egy-egy év kimarad időnként az nem probléma), ezért olyan helyen válassz mintaterülete(ke)t, ahol feltehetően képes leszel több éven keresztül megfigyeléseket végezni!
 • Hol találod meg az MMM négyzetek aktivitására (mikor volt az első és utolsó felmérés, hány évben volt ott számlálás?) vonatkozó információkat?
  • Térben is jól áttekinthető formában a MAP Áttekintő térképén. Kapcsold be a lila színű réteget, aminek a neve „MMM (felmért)”. Ha egy neked tetsző négyzetbe belekattintasz, akkor a megjelenő infó ablakban láthatóak a szükséges adatok. Lásd 8. ábra a PDF dokumentumban.
  • Ha belépsz az MMM adatbázisba, akkor ott a Terepnaplók / Összes adat oldalon lévő táblában is elérhető, hogy melyik UTM négyzetekben voltak már felmérések.
  • A MAP Áttekintő térképén van egy másik MMM réteg is, ami narancsszínű, s a neve „MMM (kisorsolt)”. Ezek közül is választhatsz, ha valamelyik megtetszik!
 • Függetlenül attól, hogy új MMM felmérő vagy-e, amennyiben új négyzetben szeretnél felméréseket végezni, kérjük, hogy töltsd ki az online jelentkezési lapot: Jelentkezési lap ::: MMM 2018 >>

A részletesebb anyag letölthető PDF formátumban (1MB): 

Prioritások 2018 / MAP és MMM >>


 

sacai Nike LDWaffle + Blazer Mid Release Date

© MME-BirdLife Hungary »