Szeszélyes ellenfél – Figyeld, mielőtt terepre indulsz!

A madárszámlálók legfőbb ellenfelei közül a legkevésbé kiszámíthatóról szól ez a mai bejegyzés. A legnagyobb ellenfél persze mi magunk vagyunk, hiszen a sok év tanulás és terepi tapasztalat nélkül nem vághatunk bele a legtöbb madárszámláló munkába. A biztos fajismeret tehát nélkülözhetetlen, de szorgalommal és motivációval a legtöbb ember számára elsajátítható. A terepi viszonyok is megnehezíthetik munkánkat, de a meredek hegyi kaptatók, a hazai agrártájat behálózó csatornák, a belvízzel borított földek, a traktorral tengelyig mélyített és járhatatlan földutak vagy a derékig érő reggel még nedves repce is legyőzhető, s néhány év után már rutinból tervezhető, ha az MMM pontjainkat kell megközelítenünk. A legbosszantóbb ellenfelünk viszont az időjárás, különösen a szelet nem kedveljük. Próbáld meg kiszámítani, mielőtt terepre indulsz! Ehhez szeretnék néhány tippet adni, melyeket a legtöbben biztosan ismertek, de hátha hasznos lesz így egybeszedve.

Az időjárás tehát szeszélyes, különösen az ezen a tavaszon. Tavaszon? Áprilisban egyik napról a másikra léptünk a télből a nyárba. A március végi havazások, majd az áprilisi 30 oC nem éppen a tervezhető kategória, pedig mindazoknak, akik több területen és több madárszámlálási programunkban is részt vesznek, nem árt már a tél végén megtervezni, hogy melyik héten fogják az MMM, RTM, RMM, VVM számlálásokat elvégezni. – Oké-oké, több 3 betűs rövidítést nem említek. :-)
Arról meg ne is beszéljünk, hogy az kora tavasszal fészkelésbe kezdők és persze a trópusokról hazaérkezők költési viselkedését is megzavarhatja valamelyest a szokottnál hosszabb tél vagy az átlagosnál melegebb, nyárias tavasz. S ehhez nekünk felmérőknek is alkalmazkodnunk kell. – De ez már egy másik történet lenne.

Ma már több internetes időjárás portálon akár három hetes előrejelzésekkel is találkozhatunk saját lakóhelyünkre vonatkozóan. Természetesen a mai naptól távolodva ezek bizonytalansága egyre nagyobb. ::: Forrás: http://www.idokep.hu/elorejelzes/Nyíregyháza

 

Felméréseinknek általában néhány hetes fix időszakai vannak, s jobb híján a legtöbben a hétvégeken végezzük. Ezért is fontos, hogy tervezni tudjuk munkánkat. Ha a következő hétvégére szeles idő várható, akkor más dolgainkat intézzük, s kivárjuk a jobb időt, ha az időszakba ez még belefér. 20 vagy akár még 10 évvel ezelőtt is ezt lutri volt akár csak néhány napra előre tervezni. Ma már egyre megbízhatóbb és elérhető időjárás előrejelző adatbázisok állnak rendelkezésünkre, s bár hetekkel előre ezek sem mondják meg nekünk a tutit, de azt azért elkerülhetjük a használatukkal, hogy olyan napon végezzünk énekesmadár felmérést, amikor 5-10 m/sec. szélerősség várható (Beaufort skálán 4-5 erősségű) vagy egy zivatar várhatóan délelőtt 9 körül félbeszakítaná a napok óta tervezett munkánkat.

Tavasszal a hőséget sem kedveljük, hiszen az a madarakat is lenyomja, de többek között ezért kezdjük pirkadatkor a munkát (már, ha nem éjszaka aktív fajokat keresünk). Az esőt már kevésbé szeretjük, különösen, ha záporok, zivatarok formájában érkezik. Ilyenkor az eső zaja miatt és a madarak viselkedése miatt is bosszankodhatunk, s nem nagy élmény bőrig ázva hazakullogni, s várni egy újabb lehetőségre. De a legkevésbé a szelet szeretjük! A szél hozza-viszi a hangot, s már a hallott madarak távolságának becslését is megnehezíti, a lombos fák zaja elnyomja a madárhangokat is, ráadásul sok faj énekelni sem szeret hármas szélerő felett.

A legfontosabb a rövidtávú előrejelzések tanulmányozása, s lehetőség szerint a terepen is figyelemmel kísérni a legfrissebb adatokat. Az előrejelzések tanulmányozása lehetőleg ne merüljön ki az esti TV híradó dizájn meteorológusának két percében. Persze jobb híján az is fontos lehet, de lehetőség szerint nézzük meg a ma már százával elérhető magyar és nemzetközi internetes időjárás portálokat. Mindenkinek van kedvence, de azért arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy azok a honlapok, melyeket saját időjárás vizsgáló mérőhálózattal és profi meteorológusokkal dolgoznak, biztosan megbízhatóbb források. Hazánkban az Országos Meteorológiai Szolgálat (www.met.hu) és az Időkép Kft. (www.idokep.hu) portáljainak látogatása különösen ajánlott.

Az OMSz honlapján a hőmérséklet, csapadék és szélerősség előrejelzése a következő 24-36 órára vonatkozóan óránkénti bontásban térképen is tanulmányozható: http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/WRF

Ez az egyik leghasznosabb oldal számunkra, különösen a szélerősség előrejelzése.

Az OMSz ma esti szélerősség előrejelzése szerint holnap reggel az ország nagy részén alkalmas lesz az időjárás az MMM számlálásra. Figyelem a térképen nem m/sec., hanem km/h mértékegységben vannak megadva a szélsebesség értékek! ::: Forrás: http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/WRF

Nagyon fontosak még az OMSz és az Időkép honlapján is a friss radarképek, melyeken látható a csapadék helye, intenzitása és mozgása 15 percenkénti képeken, hurokfilm animációkon megjelenítve.

Részlet az OMSz északkeleti országrészünkre vonatkozó radarkép animációjából (2013.04.13. 16:30-17:15 között), amikor a közelünkben éppen egy zivatar vonult el (Nyíregyháza határvonalai is látszanak). ::: A nagyhalászi gólyák jól eláztak (webkamerán át sokan aggódtak is értük), de én még éppen el tudtam készíteni Nyíregyházán az előző bejegyzésben látható tesztfotókat (Fotózzunk az MMM pontjainkról!), s ezt a terepen is figyelhettem a mobiltelefonomon.

 

Fentebb említettem, hogy lehetőség szerint a terepen is kísérjük figyelemmel a legfrissebb adatokat. De hogyan? Azon kívül, hogy kémleljük az eget, természetesen a mobiltelefonunkon. Ehhez kell egy okostelefon, némi mobilnet és jobb esetben egy időjárás előrejelző/állapotjelző alkalmazás. Az OMSz friss radarképeit akár a telefon internet böngészőjében is megnézhetjük, de a kimondottan erre szolgáló alkalmazások használata kényelmesebb lehet. A legtöbb mobiltelefonra sok-sok ingyenesen letölthető alkalmazás közül válogathatunk, pl. az Időkép és a Köpönyeg is fejlesztett ilyeneket. Ezek beállításaiktól függően folyamatosan frissítik a telefonon megjelenített értékeket, akár a főképernyőre helyezett widget-en, s így nem kell állandóan a böngészőben keresgélnünk a bennünket érdeklő főbb adatokat.

Androidos telefonomon az Időkép és a Köpönyeg widget-je egymás alatt, csak az összehasonlíthatóság kedvéért. Az egyik szebb, a másik jobb. :-)

A külföldi portálokat is érdemes böngészni, a Sat24.com-on például friss műholdképeket figyelhetünk Európáról, s benne Magyarországról (felhők helyzete mozgása, előrejelzések). ::: Forrás: http://www.sat24.com

nike free run 5.0 zappos

© MME-BirdLife Hungary »