Színezd a térképet MAP expedíciókkal!

A februárban közzétett prioritásoknak megfelelően (Madáratlasz Program (MAP) - Prioritások 2017-re) javában zajlanak a MAP idei felmérései. Százak gyűjtik nap mint nap a teljes fajlistákat, sokan az idén elsődleges prioritásként meghatározott "különösen adathiányos 50*50 km-es UTM négyzetekben". Ahogy azt februárban is jeleztük, a hírben és a hozzá kapcsolódó részletes háttér-dokumentumban, valószínűleg sok "különösen adathiányos" területen nem lesznek elegen a helyi felmérőink, ezért azokra a helyekre MAP expedíciókat kell szerveznünk.

Több csoportunk már szervezett expedíciókat, s a közeli hetekben is tervezünk kettőt.
Amennyiben időd engedi és szívesen részt vennél ezek egyikén, várjuk mielőbbi jelentkezésedet! A részleteket lentebb olvashatod...

A MAP - Prioritások 2017 dokumentumból idézett részeket ezúttal "aranysárga" színnel jelöltem.

Idézet 1. "A különösen adathiányos* 50*50 km-es UTM négyzetekben az idei évben legalább annyi teljes fajlistás MAP felmérést kellene végezni, hogy a bennük lévő 10*10 km-es négyzetek fele-kétharmada narancs vagy bordó színűek legyenek szeptemberre.
*különösen adathiányos = 2014 óta nagyon kevés a teljes fajlistás adatsor a MAP adatbázisban, mind a nappali, mind az éjszakai felmérések tekintetében."

Idézet 2. "Ha helyileg nem vagy érintett, de szeretnél besegíteni, akkor figyeld a MAP „expedíciókra” vonatkozó híreinket vagy keresd a terület koordinátorait!

 • Az idei évben több csoport a koordinátorok vezetésével fog MAP „expedíciókat” szervezni, akár rapid módon, távolabbi régiókba utazva. Erre azért is lesz szükség, mert a „különösen adathiányos* 50*50 km-es UTM négyzetekben” a legtöbb esetben nem azért nincsen elegendő adat, mert az ott élő madarászok sokan lennének, de nem akarnak részt venni a felmérésekben, hanem sajnos nincsenek elegen, ezért azokból a régiókból fogunk nekik besegíteni, ahol már több adattal rendelkezünk és így vannak szabad kapacitásaink.
 • Amennyiben szívesen részt vennél ezekben az „expedíciókban”, akkor figyeld az ezekkel kapcsolatos felhívásokat a Madárszámlálók honlapon és a MAP Facebook csoportjában!
 • A legtöbb esetben a részvételt a költségek térítésével tudjuk majd támogatni (útiköltség, szállás)."

A május végére - június elejére tervezett mindkét expedíciónk olyan területeket célozna meg, amelyeken nincsenek vagy alig vannak olyan teljes fajlistás adatok, amelyekre szükségünk lenne ahhoz, hogy az érintett 10*10 km-es UTM négyzetek az Atlasz készültségi térképen üresről vagy zöldről színesebbé változzanak (sárgává, naranccsá vagy bordóvá).

 1. Tolnai-dombság
  • Napok: május 31. - június 02.
  • Bázis: Regöly, Pacsmagi-halastavak
 2. Jászság
  • Napok: június 06-08.
  • Bázis: Jászberény, Sasközpont

Amennyiben jönnél, akkor az 1. esetén május 29-ig, a 2. esetén pedig június 2-ig jelezd részvételi szándékodat a map@mme.hu e-mail címen vagy ennek a hírnek a MAP Facebook csoportban megosztott posztja alatt, hozzászólás formájában!

Lentebb egy beszámolót olvashattok a május elején Dévaványa környékén megtartott MAP expedíciónkról, hogy képbe kerüljenek mindazok, akik még nem voltak hasonlón. >> 

Kérjük írd meg a jelentkezéskor:

 1. nevedet és felmérő azonosítódat (ha többen jönnétek, akkor a többiekét is);
 2. gépkocsival érkezel-e?;
 3. mikor érkezel és meddig tudsz maradni?

Ha nem jön össze legalább 4-5 fő egy adott területre, akkor azon a helyen és időben lefújjuk az expedíciót, s egy későbbi időpontban hozzuk össze, ezért csak akkor indulj el, ha az erre vonatkozó visszajelzésünket megkaptad!

Kiket várunk?

 • Elsősorban tapasztalt MAP felmérőket, de mindenképpen olyanokat, akik jelentős terepi tapasztalattal és jó fajismerettel rendelkeznek, s nem utolsó sorban képesek a csapatmunkára. Tehát jelentkezz bátran, ha még nem vagy "profi" MAP-ozó, de az szeretnél lenni! :-)

Mit intézünk helyetted?

 • Térképek és terepnaplók lesznek megfelelő mennyiségben, ha Androidos okostelefonod van, akkor fel is töltjük rá a területek UTM négyzeteit és azokba a 25 pontokat.
 • A szállás és étkezés (reggeli és vacsora) költségeit mi álljuk.
 • A felmérendő területen egyeztettünk az illetékes NPI munkatársaival és az érintett MME csoport kollégáival.

Természetesen a résztvevőknek további részletes tájékoztatást küldünk majd a felmérések megkezdése előtt.

Az alábbi két animált GIF térképen látható, hogy a két tájegységben melyek azok a csaknem teljesen üres vagy zöld 10*10-km-es UTM négyzetek, amelyeket színezni szeretnénk az expedíciók során.


Tolnai-dombság - a GIF animáció 4. képkockáján fehérrel jelzett négyzeteket célozzuk meg.


Jászság - a GIF animáció 4. képkockáján fehérrel jelzett négyzeteket célozzuk meg. 


Rövid beszámoló a május 08-10. között Dévaványa környékén lezajlott MAP - MMM expedícióról

Május második hetének első három napján az MME hét munkatársával Dévaványa közelében hat olyan 10*10 km-es UTM négyzeten belül végeztünk MAP és MMM felméréseket, amelyekben korábban nem vagy csak nagyon kevés ilyet végeztek. Ezek nagyrészt a MAP idei prioritásai szerint is kiemelt négyzetek voltak.

Bázisunk a KMNPI Réhelyi Látogatóközpontja volt, ahol az első napon pontosítottuk az előzetesen egyeztetett programot és Széll Antallal (KMNPI természetvédelmi területfelügyelő) áttekintettük a felmérésekre kijelölt területek térképeit, megbeszéltük, hogy hol mire figyeljünk a terepi munka során (utóbbi különösen fontos volt, hiszen mégiscsak a túzokok egyik legfontosabb hazai tájegységében dolgoztunk, s költésüket felméréseinkkel sem szerettük volna zavarni).

Valójában a résztvevő kollégák többsége "csak" nettó két napot töltött megfigyelésekkel, hiszen hétfőn délután érkeztek, s szerdán kora délután már elindultunk hazafelé. De a nettó 2 nap alatt is jelentős munkát végeztünk, mert 40 teljes MAP fajlistával és 4 MMM négyzet felmérésével járultunk hozzá a jelentős adathiány csökkentéséhez az adott régióban.

Ez az expedíció nemcsak a MAP eredményeihez, hanem a "Túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" címmel tavaly év végén elindult LIFE projekthez is jelentősen hozzájárult, aminek keretében Dévaványa környékén madármonitoring felméréseket is végzünk, ezért is volt része a programnak 4 négyzetben az MMM felmérés is.

Ezúton is köszönöm munkatársaim aktív részvételét a felmérésekben és az adatok feldolgozásában, valamint a KMNPI munkatársainak a segítőkészséget!


Néhány jellemző madárfaj, amelyeket a három nap során megörökítettem
a MAP és MMM felmérések során.


Bár a 6 db érintett 10*10 km-es UTM négyzet 96 db 2.5*2.5 km-es négyzetének részletes
topográfiai térképe ott volt velünk papíron is, többségében nem azokat használtuk terepen,
hanem az Android OS-t futtató telefonjainkra letölthető térképes applikációkat, köztük is a
Google Térkép és a fenti képernyőmentéseken látható Google Earth app-ot.


A 6 db érintett 10*10 km-es UTM négyzet sokat színesedett expedíciónk hatására.


A májusi elején Békés megyében lezajlott expedíció tagjai (balról jobbra): Ampovics Zsolt,
Nagy Dénes, Csibrány Balázs, Nagy Károly, Vásony Petra, Králl Attila, Görögh Zoltán

Nike Hyperdunk 2017

Hozzászólások

Rövid beszámoló a múlt heti MAP expedícióról:

Szóval, május 31. - június 02. között a Tolnai-dombságban 3 db 10*10 km-es UTM-et céloztunk meg, amelyekben az elmúlt 3 évben gyűjtött "standard" teljes fajlisták (min. 45 perces és 32%-os területi fedettségű) száma a nullához közelített.

Eredetileg 6 db 10*10 km-es UTM volt betervezve, de mivel nem érkeztek tömegesen a megfigyelők, ezért három lett belőle. Ezek a BS95, BS96 és CS06 négyzetek voltak.

Május 31-én délután Görögh Zolival ketten érkeztünk meg a Pacsmagi-halastavakhoz, ahol a bázisunk volt a következő két éjszakára. Vendéglátónk és régi jó barátunk Molnár Zoltán (Gomba) már kint volt, hiszen volt gyerekcsoport az Erdei Iskolában. Éjjel megérkezett Halmos Gergő is, így 3 fősre bővült expedíciós csapatunk a következő két napra.

Összesen 19 2.5*2.5 km-es UTM-et érintettünk a felmérések során, ebből 16-ban gyűjtöttünk "standard" teljes fajlistákat, s főként a BS96 és a CS06 10*10-eseket színeztük be jobban. Pacsmagon éjszakai felmérés is volt. (A BS95-ben pont egy olyan négyzetben volt Gergő, ahol korábban más is járt.)

Összesen 114 fajjal találkoztunk. Korábban többször jártam errefelé, de mindig csak Pacsmagon, s az ugye egy unikum a környezetéhez képest, így volt néhány faj, amelynek gyakorisága meglepett, még inkább egyes fajok ritkasága (pl. a sárga billegető) az alföldi viszonyokhoz képest.
S én még ennyi magas villanypásztor kerítést nem láttam sehol máshol! :-)

Ezúton is köszönjük Molnár Zoltán barátunk (MME Dombóvári HCs) vendéglátását és segítségét, hogy olyan helyek is nyitva álljanak előttünk, amelyek gyakran zárva vannak (Gyulaji Dámrezervátum).

A Jászságba tervezett eheti expedíció pedig sajnos érdeklődés hiányában elmaradt!

© MME-BirdLife Hungary »