Töltsd ki a "Fajfelismerési adatlapot", ami már a MAP adatbázisban is elérhető!

Az elmúlt héten összekötöttük az MMM és a MAP adatbázisokban a „Fajfelismerési adatok” adattábláját. Mostantól tehát bármelyik adatbázisban kitöltheted a „Fajfelismerési adatlapot”! Miért töltsd ki? Erre is válaszokat kapsz ebben a cikkben.

Az MMM felmérésekben korábban résztvevők már ismerik az 1999 óta használatban lévő „Fajfelismerési adatlapot”. Ennek kitöltése a MAP adatbázisban is szükséges, s ugyanazon az űrlapon történik, mint az MMM adatbázisban. Mindazok, akik korábban kitöltöttek már ilyen adatlapot, bármikor tudják frissíteni, amennyiben egy vagy több faj látvány és/vagy hang alapján történő felismerése a legutóbbi kitöltés óta megváltozott. Ha tehát változás történt egyes fajok felismerési jellemzőiben (ez a legtöbb esetben pozitív irányú), akkor már érdemes frissíteni az online adatbázisban.

Mire szolgál a „Fajfelismerési adatlap”? – Az adatok feldolgozásakor fontos tudnunk, hogy egy adott négyzetben nem észlelt fajok azért nem szerepelnek-e a „MAP terepnaplóban", mert valóban nem fordultak elő vagy esetleg azért, mert a felmérő bizonytalan volt egyes fajok azonosításában. (Ezen adatokat bizalmasan kezeljük, csak az űrlap kitöltője számára elérhetőek!)
Az adatlapon meg kell jelölni azt, hogy az egyes fajokat látvány és/vagy hang alapján biztosan felismered-e vagy sem. Ha a terepi munka során egy bizonyos fajt nem tudnál biztosan azonosítani (ezt gondolod), akkor a „bizonytalan felismerés” kategóriát válaszd!

A fajfelismerési adataid és a kitöltéshez vagy frissítéshez szükséges űrlap a MAP adatbázisban az Adatfeltöltés menüpontban érhető el: Fajfelismerési adatok >>

Miért töltsd ki?

  1. Ha korábban még nem tölötted ki, akkor azért, mert ahogy az MMM programban 1999 óta, úgy a Madáratlasz Program (MAP) adatainak feldolgozása során is lesznek olyan elemzések, amelyekbe csak azoknak a megfigyelőknek az adatait tudjuk felhasználni, akik töltöttek fel fajfelismerési adatlapot is.
    • Fontos megjegyezni, hogy az első kitöltéskor különösen figyelj oda az "Időszak kezdete" mező dátumának megadására! (Ebben a mezőben lehet megadni, hogy az adott "Fajfelismerési adatlap" melyik naptól kezdve tekinthető érvényesnek. Az adatbázis automatikusan megad egy dátumot, melyet a felmérő tetszés szerint módosíthat. Az első fajfelismerési adatlapodat attól a dátumtól egy kicsit korábbira állítsd, mint amikortól kezdve már vannak feltöltött MAP megfigyelési adataid. Így érvényes lesz minden megfigyelési adatodra. Persze időnként nem árt majd frissítened!) 
  2. Ha korábban már kitöltötted, mert MMM felmérő vagy, akkor is érdemes időnként frissítened, hiszen a fajfelismerési tudásod általában változik. A legtöbb esetben javul, s egyre több fajt tudsz biztosan azonosítani. Ezt pedig a "Fajfelismerési adatlapodnak" is illene tükröznie. ;-)
A fajfelismerési adataid és a kitöltéshez vagy frissítéshez szükséges űrlap az Adatfeltöltés menüpontban érhető el.

Air Jordan IX High

© MME-BirdLife Hungary »