15 madárfaj 180 egyede, és látogatóik 6 kontinens 156 országából

A címből talán már sokan sejtik, hogy az alábbi rövid bejegyzés témája a jeladós madarak mozgásának bemutatására szolgáló adatbázisunk. A SATELLITETRACKING.EU 2012. június elejétől elérhető, s a kezdetektől több nyelvű honlapot az elmúlt 2 és 2/3 év alatt a világ 156 országából 115 326 felhasználó látogatta meg (716 905 oldalmegtekintés).

Nem véletlenül ilyen népszerű, hiszen a madarak vonulása és mozgásai régóta érdekli nemcsak a szűk szakmai köröket, hanem a madárkedvelők széles rétegeit is. A napjainkban használt műholdas helymeghatározó eszközök pedig olyan lehetőséget nyújtanak a madármozgások követésére, amelyekre a korábbi kutatási módszerek (pl. madárgyűrűzés) nem tettek lehetővé. 

Jelenleg 15 madárfaj 12 országban jelölt 180 egyedének 417 227 adata (koordináták és időpontok) érhető el, amelyeket tucatnyi szervezet gyűjtött az elmúlt 11 év alatt, 19 projekt keretében.

A jeladókkal útnak indított madaraktól érkező adatok számtalan olyan, az adott fajokkal kapcsolatos sikeres védelmi tevékenységekhez nélkülözhetetlen kérdésekre adnak válaszokat, amelyeket a korábbi módszerekkel évtizedek vagy akár egy évszázad alatt sem voltunk képesek.

S erre a nagyközönség is kíváncsi, még ha sok esetben nem is a konkrét tudományos kérdésekre és válaszokra, hanem például arra, hogy vajon merre járnak és mikor indulnak haza vércséink vagy gólyáink. S az adatbázist, többek között, ennek az érdeklődésnek a kiszolgálására is hoztuk létre.

Kitaláljátok, hogy melyik fajok, melyik egyedeinek térképe látható ezen a montázson?

32 hónap alatt a világ minden részéről voltak látogatói a jeladós madarak adatbázisának! <br> Forrás: Google Analytics, 2015. február 21.

Minden jeladós madárnak van egy adatlapja, amelyen minden fontosabb információ megtalálható az egyedről, a jelöléseiről, s lehetőség szerint fotókat is feltöltöttünk róluk. Ez itt a 2012-ben megjelölt, Tisza névre keresztelt fiatal fehér gólya adatlapja. Az ő története sem volt mindennapi! Sajnos 2013. augusztus 16. óta nem érkeztek tőle újabb adatok! A képre kattintva megtekintheted az adatlapját!

Már 2007-ben is fejlesztettünk egy adatbázist a jeladós madarak útjának bemutatására, a kerecsensólymok, majd két évvel később a kék vércsék védelmével foglalkozó LIFE projektek számára. Akkoriban ezek is meglehetősen újszerű megoldásokat használtak.

 

Bár már 32 hónapja működik a SATELLITETRACKING.EU, de egyes funkciói még ma is igen látványosak. Jómagam például nagyon kedvelem térképes oldalon a lejátszás funkciót, amikor egyszerre akár 10 madár bejárt útvonalán utazhatunk végig, megfigyelve az egyes egyedek mozgása közötti hasonlóságokat vagy különbségeket. 

Az alábbi 4 videót néhány napja rögzítettem, s jól bemutatja, hogy mire is célozgattam az előző mondatban. ;-)

 

Köszönet illeti a sok-sok kollégát itthon és külföldön, akik közreműködtek a jeladók felhelyezésében és biztosítják az adatok hozzáférhetőségét, s természetesen mindazokat a támogatókat, akik a projektek finanszírozását biztosították!

air max 90 essential Shoes

© MME-BirdLife Hungary »