A hétvége második felét elfújta a szél...

A hétvégére már a múlt hét közepétől borúsak voltak az előrejelzések, így sokan már el sem indultak madarászni. Pedig szombaton reggel és délelőtt országszerte napos időnk volt, bár délutánra megérkeztek a felhők, s vasárnap már szinte az egész országban alkalmatlan volt az időjárás. Így az I. Big MAP Wekend (I.BMW) második felét elfújta a szél és elmosta az eső. Mindezek ellenére azért 42-en kimentek MAP-ozni, amit ezúton is köszönünk nekik!

Hétfő este 8-kor lezárult az adatfeltöltés határideje, így jöhet a rövid beszámoló, s természetesen a nyertesek listáját is közzé teszem. Ha még nem olvastad volna, akkor itt megtalálhatod az I.BMW szabályait. >>


Ezúttal a fotók készítése és feltöltése is része volt a "játéknak".
Néhányan még a geotaggeléssel is megpróbálkoztak. :-)

 

Érintett négyzetek

Már az Őszi MAP Futam is azért indult, hogy az augusztusi mélypont után újra 100 fölött legyen a hetente érintett UTM négyzetek száma. Lényegében az I.BMW egy teszt is lett volna, hogy egy ilyen felhívás elősegíti-e azt, hogy 100 fölött legyünk. Mivel a két napból csak az egyik volt megfelelő, így az eredményt nehéz megítélni.

70 négyzetből töltöttek fel a hétvégén gyűjtött teljes fajlistás adatsorokat (ebből 55 szombati, s csak 15 volt vasárnapi), ami az egész heti mennyiség 55%-a (127 az adott heti UTM-ek száma). Ha vasárnap is jó idő lett volna... de nem volt.

Az elég valószínű, hogy ilyen rossz időjárással sújtott hétvégén nem ment volna ki 42 megfigyelő 70 négyzetbe teljes fajlistákat gyűjteni, ha nincs az I.BMW, aminek köszönhetően a múlt héten is 100 fölött teljesítettünk. Tehát, mégsem nem volt haszontalan meghirdetni.


Az I.BMW két napja alatt (okt. 28-29.) ezekből a 10*10 km-es UTM-ekből érkeztek adatok.
 

Fajok

A MAP kihívásokban sosem a fajszámra megyünk, mert a fajlisták száma vagy éppen az érintett négyzetek száma fontosabb. Mivel ezúttal a fajszámmal is labdába lehetett rúgni (1. különdíj), s a fajszám egyébként is érdekli a többséget, ezért pár sort erről is írok. 

Összesen 138 madárfajt sikerült megfigyelni a hétvégén, a határidőre feltöltött adatok szerint (később vsz. még kerültek fel olyan adatok, amiben vannak további fajok).

Leggyakoribbak: széncinege, tengelic, kék cinege, mezei veréb, egerészölyv, zöldike, szajkó, fekete rigó, dolmányos varjú, nagy fakopáncs.

Ritkább fajok: bajszos sármány, túzok, réti fülesbagoly, fehérhátú fakopáncs, apácalúd, örvös bukó, fekete sas, cankópartfutó (!).


Nem meglepő, hogy a vizsgált négyzetekben a legnagyobb frekvenciával ezen a héten is
a széncinege fordult elő. A grafikonon az is látható, hogy az augusztusi mélypont
után szeptembertől növekedett, s október elejétől pedig a heti 100 érintett
UTM fölött tartjuk a sárga vonalat (okt. 16-22. között 152 volt a heti érték!).

 

Díjazottak

Csapatok versenye:

A kiírásban az volt a díjazás részben, hogy: "Az első 3 helyezett csapat lesz díjazva a szabályok 1-2. pontjában leírtaknak megfelelően bejárt 2.5*2.5 km-es UTM négyzetek száma alapján."

1. helyezett

  • Engi László, Hegedűs Sándor, Mészáros Csaba (11 négyzetből gyűjtöttek teljes fajlistát)

2. helyezett

  • Gaszler Péter, Kiss János, Meiszterics Zoltán (11 négyzetből gyűjtöttek teljes fajlistát, de ebből csak 8 felelt meg a szabályokban leírtaknak)

3. helyezettek - megosztva, egy 2 fős csapat és egy egyéni résztvevő (6-6 négyzetből teljes fajlista)

  • Tamás Ádám, Gyuricza András
  • Schmidt András

1. különdíj (a legtöbb fajt megfigyelő csapatnak)

  • az Engi László, Hegedűs Sándor, Mészáros Csaba alkotta csapat nyerte 72 fajjal.

2. különdíj (egyéni résztvevők között kisorsolva)

  • a nyertes Schwartz Vince, aki 4 UTM négyzetben végzett teljes fajlistás megfigyeléseket. 
    Megjegyzés: az eredeti kiírás szerint ez a díj nem került volna kiosztásra, mivel nem volt olyan egyéni megfigyelő, aki legalább 5 négyzetben végzett volna a szabályok 1-2. pontjában leírtaknak megfelelő adatgyűjtést, s ne lett volna díjazva a fentebbi kategóriákban. Ezért végül minden egyéni megfigyelőt bevontam a sorsolásba, aki legalább 1 teljes fajlistás adatsorban érintett volt.

Mindannyiuknak gratulálunk!

A nyertesektől azt kérem, hogy mielőbb jelezzék: 

  1. Pólót, bögrét vagy kulacsot szeretnének-e?! A lent látható, külön erre az alkalomra készült szövegfelhős MAP logóval lesznek díszítve.
  2. Ha pólót kérnek, akkor milyen méretet készíttessünk (S, M, L, XL, XXL)?

Természetesen mindenkinek köszönjük, aki október utolsó hétvégéjén is gyűjtött MAP adatokat!

Név szerint: Balázsi Péter, Báthori Ferenc, Béres István, Bodor Ádám, Bolla Zoltán, Bukor Boglárka, Csonka István, Dusnoki Kornél, Engi László, Farkas Attila, Gál Szabolcs, Gaszler Péter, Godó Laura, Gyuricza András, Hanyicska Zsolt, Hegedűs Sándor, Jaskó Szilvia, Juhász Benedek, Kaczkó Ádám, Kálózdi Eszter, Kasza Ferenc dr., Kecskés Szilvia, Kiss János, Kiss-Leizer Dávid, Kókai Ákos, Kókai Károly dr., Koleszár Balázs, Kóta András dr., Meiszterics Zoltán, Mészáros Csaba, Nagy Károly, Nagygyőry Anna, Pigniczki Csaba dr., Pregán Edit, Sári Mátyás, Schmidt András, Schwartz Vince, Szabó László, Szász Előd, Szikszai Dorina, Szunyogh Balázs, Tamás Ádám.


Elkészült az I. Big MAP Weekend adatai alapján készült szövegfelhős MAP logó,
amelyet a megfigyelt fajok tudományos neveiből és az érintett UTM négyzetek
kódjaiból raktam össze. Ezzel díszített pólót, bögrét vagy kulacsot választhatnak
a nyertesek (a fenti példában az egyik első helyezett csapat mintája látható).

jordan shoes for sale outlet amazon

© MME-BirdLife Hungary »