Fecskefigyelő v2.0 – Megújult a Fecskefigyelő adatbázis!

Már nevében sem a régi a 2010-ben indított adatbázisunk, hiszen ez év tavaszától FECSKE- ÉS GYURGYALAGFIGYELŐ adatbázis néven szólítjuk. A fejlesztések érintették a külsőt és a belsőt is. Átláthatóbb menü, letisztult dizájn, megújított térképek és gyorsabb működés jellemzi a megújult adatbázist.

Már a kezdetektől sem csak a 3 fészkelő fecskefajunk (partifecske, füsti fecske, molnárfecske) első észleléseit és a fészkelőhely felmérések adatait fogadta, hanem a sarlósfecske (valójában nem fecske, a sarlósfecske alakúak rendjébe tartozik), s tavaly óta a gyurgyalag adatokat is (mivel gyakran a partifecskével közös élőhelyeken költenek). S mivel az idei év madara a gyurgyalag, így a dizájn megújításakor az adatbázis nevét is megváltoztattuk.

Kecskés Zsolt kollégám kódolt, jómagam pedig esténként teszteltem és jeleztem a javítandókat. Mintegy 10 nap után (50 óra kódolás és sok-sok tesztelés, hibajavítás) pedig már élvezhető az eredmény.

Minden projekt esetében hasonlóan megy ez, kivéve az újakat, ahol az elején a tervezéssel bíbelődünk sokat, majd a fejlesztéssel és teszteléssel még többet.

A fejlesztések főbb elemei az alábbiak voltak:

  • Új „bőrt” kapott az adatbázis, s a régi felhasználóinknak ez lesz a legfeltűnőbb. Ez a letisztult dizájn az RTM adatbázisban debütált idén januárban, s a következő hetekben, hónapokban a Vízmadár adatbázis, az MMM adatbázis és az ODÚ adatbázis is ehhez hasonló „új ruhát” kap majd.
  • A Google Maps JavaScript API v2-ről v3-ra fejlesztettük, mert a 2-es verzió támogatása hamarosan megszűnik. Valójában emiatt vágtunk bele a fejlesztésbe, mivel ezt mindenképpen el kellett végezni.
  • Számos helyen optimalizáltuk az adatbázis működését, ami a felhasználóknak sok esetben fel sem tűnik majd, talán csak érzik majd, hogy kényelmesebb és gyorsabb lett a rendszer.
  • Kijavítottuk az elmúlt három év használata során fellelt apró, de bosszantó hibákat.

Kérjük, hogy segítsétek munkánkat azzal, hogy a megújult FECSKE- ÉS GYURGYALAGFIGYELŐ adatbázis használata során tapasztalt működési hibákat jelzitek nekünk! Vagy ezen bejegyzés hozzászólásaiban, vagy a monitoring@mme.hu e-mail címre küldött üzenetben. Ha a felfedezett hibáról képernyőképet is mentettek és megkülditek, azt külön megköszönjük!

Átláthatóbb menürendszer és a Google Maps v3 API működik a megújult adatbázisban.

Az űrlapokon a helymegadás (térképre kattintással vagy koordináták megadásával) apró, de néha bosszantó hibáit is javítottuk.

Air Max 1 Master

Hozzászólások

Tervbe vettük, hogy az "első fecskék" helyett minden időszakra vonatkozóan gyűjtsük a nem fészkelőhelyen, fészkeknél történt megfigyelések adatait. Természetesen elsősorban a tavaszi érkezéskor és az őszi vonulás előtti gyülekezők megfigyelések adatait várjuk majd ide, de pl. a sarlósfecskék nyári csapatait vagy a gyurgyalagok augusztusi gyülekezőit ide lehet majd feltölteni. Ha ezekkel az átalakításokkal elkészülünk, azt jelezni fogom. Addig is (meg utána is) a fontosabb a fészkelőhelyen történő felmérések a kiemelten fontosak.
 
 

© MME-BirdLife Hungary »