Fotózzunk az MMM pontjainkról! – Észak-Kelet-Dél-Nyugat

Címkék:

15. éve végezzük országszerte ugyanazokkal a módszerekkel a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) tavaszi felméréseit. Már a kezdetekkor egyik fontos célja volt programunknak, hogy hosszú távon nyomon kövessük a főbb élőhely-típusokon végbemenő változásokat, az ott fészkelő madárállományok alapján.

Ez a blogbejegyzés azoknak szól, akik az idei évben is elvégzik az MMM felméréseket! Sokan már túl is vannak az első tavaszi számláláson, hiszen április 15-től kezdődhettük el a munkát, s már csak egy hét van hátra a május 12-ei határidőig (az idén 2 nappal kitoltuk a határidőt).

Ahogy fentebb említettem, az MMM-ben, a gyakori madárfajok számlálása mellett, az élőhelyek változásait is nyomon követjük. A terepnaplóban nem csak a megfigyelt madarakról veszünk fel adatokat, hanem a megfigyelési pontjaink 100 méteres körzetében feljegyezzünk azt is, hogy milyen főbb élőhelyek találhatóak ott, s az évről évre végzett munkának köszönhetően több mint 100 ezer, a lenti képen láthatóhoz hasonló rajzunk is van a felmért pontok környezetéről. Ezek a terepnapló lapok fontos kordokumentumok a legjellemzőbb élőhelyekről és azok változásáról, köztük nagyrészt olyanokról, melyek hazánk területének jelentős részét meghatározzák (pl. mezőgazdasági területek). Feldolgozásukkal nemcsak a madárfajok állományainak nagyságáról és azok változásáról tudhatunk meg sokat, hanem például arról is, hogy a gyakori fajok milyen élőhelyeket preferálnak, s az adott élőhelyeken milyen változásokat tapasztaltak felmérőink. Így az állományváltozások okainak feltárásában is segítségünkre lehetnek, ha egy vizsgált faj esetében feltételezhető, hogy a háttérben az élőhelyek eltűnése, felaprózódása vagy átalakulása állhat. (További részletekbe ezúttal nem bocsátkozom, mert már kicsit így is elkalandoztam a bejegyzés eredeti témájától, bár felvezetésnek talán szükséges volt.)

Példa az MMM megfigyelési ponton rögzített adatokra. (Ezt egyébként az egyik MMM négyzetem (EU51B4) 04-es számú megfigyelési pontján 2012.04.30-án rögzítettem, s azért ezt a terepnapló lapot töltöttem fel, mert a bejegyzés további részeiben példaként szintén megjelenik ez a pont.)

 

Természetesen a terepnaplóba rajzolt élőhely-térképek mellett a vizsgált időszakból származó műholdfelvételek és légifotók elemzését is érdemes bevonni a változások okainak feltárásában. Ezeken kívül még van még egy fontos és eddig kiaknázatlan lehetőség, ha a megfigyelési pontjaink állapotáról szeretnénk információkat. Ez nem más, mint a helyszínen készített fotók felhasználása, melyekkel olyan részleteket is megvilágíthatunk, amit sem a terepnaplókban rögzített élőhelyi adatok, sem a műholdfelvételek nem mutatnak meg.

A 90’-es évek végén, amikor útjára indítottuk az MMM-et, még fel sem merülhetett, hogy a megfigyelési pontokról fotókat is kérjünk felmérőinktől. Azóta a digitális fotózás széles körben elterjedt, s szinte mindenkinek van egy olyan fényképezőgépe, ami a célnak megfelelhet, hiszen ma már alig van olyan mobiltelefon, amiben nincs kamera. A célnak pedig – mint az lentebb is látható lesz – szinte bármilyen fényképezőgép megfelel.

Így néz ki az EU51B4 UTM négyzet és megfigyelési pontjai (a felmérésbe bevont 15 pont) az MMM adatbázis áttekintő térképén.

Az EU51B4 UTM 04-es számú megfigyelési pontja és 100 m sugarú köre az MMM adatbázis áttekintő térképén. ::: Jól látható a Google műholdképén, hogy a ponttól nyugatra egy fura alakú épület lehet (egy hajó?), keletre pedig egy nádassal szegélyezett vízfelület. Vajon milyen lehet most a pont környezete? Tényleg egy hajó van ott? A nádszegélyt nem vágták le, vagy esetleg leégették, mint teszik azt sokfelé tavasszal?

 

Mi legyen a fotók készítésének protokollja?

Hogyan fotózd le a megfigyelési pontjaidat?

Fontos, hogy a felméréshez hasonlóan a fotózásnak is legyenek mindenki által betartható szabályai, melyeknek köszönhetően a fotók összehasonlíthatóak lesznek az egymás utáni években, s minden más mintaterületen készített fotókkal is.

A fotózást az alábbiak szerint végezd el:

  • Az egyes megfigyelési pontokhoz megérkezve, a számlálás megkezdése előtt (általában egyébként is várunk egy-két percet, amíg a madarak megszokják jelenlétünket) négy darab fotót készíts, észak – kelet – dél – nyugat irányba fordulva.
  • A sorrend minden esetben ugyanez legyen, így a fotók letöltésekor és később az adatbázisba történő feltöltéskor nem téveszted majd el az egyes irányokba néző fotókat.
  • A fotózást ugyanarról a helyről végezd el minden alkalommal, ahol a számlálást is végzed!
  • A fotókat minden egyes felméréskor elkészítheted, azaz a két tavaszi (fészkelési időszakban) és a téli számláláskor is, de ha évente vagy néhány évente csak egyszer készítünk fotókat, már az is elegendő. Utóbbi esetben a fészkelési időszak második felmérésekor ajánljuk a fotózást (a mezőgazdasági területeken az elvetett növénykultúrák akkor már biztosan felismerhetőek, ahogy a természet közeli élőhelyek is).

Milyen fényképezőgéppel és beállításokkal készítsd a képeket?

Április 13-án az EU51B4 UTM 04-es és 05-ös számú megfigyelési pontjain tesztelés céljából egy DSLR fényképezőgéppel (Olympus E-520) és egy mobiltelefonnal (Motorola Defy+) is készítettem fotókat, hogy lássam a különbséget. Valójában arra voltam kíváncsi, hogy a mobiltelefonnal készített fotók is megfelelnek-e a célnak, azaz a pontokon készült fotókon felismerhető-e a környezet? A lentebbi képeken látható az eredmény, s ez alapján elmondható, hogy még egy mobiltelefon is elegendő a fotók elkészítéséhez.

A tesztfotók elkészítésekor szándékosan nem használtam különleges beállításokat, azaz mindkét fényképezőgéppel csak kattintottam. A DSLR gépre szerelt objektív rövidebb gyújtótávolságú volt, mint a mobiltelefoné, így valamivel nagyobb látószöget fogott be a környezetből. A teleobjektívek használata mindenképpen kerülendő, hiszen ez esetben nem madarak fotózása a cél, hanem a pontjaink környezetének megörökítése!

Mit tegyél az elkészült fotókkal?

  • Először is töltsd le a fényképezőgépről, s a könnyebb kezelhetőség és az utólagos kavarodás elkerülése végett nevezd át őket a következő módon: UTM négyzet kódja_dátum röviden (a fotó készítésének dátuma)_megfigyelési pont száma_égtáj magyar rövidítése (ékezet nélkül).jpg, azaz a példánknál maradva: EU51B4_130413_04_E.jpg, EU51B4_130413_04_K.jpg, EU51B4_130413_04_D.jpg és EU51B4_130413_04_N.jpg – Persze ez az átnevezés nem kötelező, de a saját számítógépeden maradó archívumod is rendezettebbé válik általa.
  • Az eredeti képeket, ha azok nagy felbontásban készültek, kicsinyítsd le egy ésszerű méretre, úgy, hogy a fontos információk még felismerhetőek legyenek, de ne terheld a túl nagy mérettel feleslegesen az MMM adatbázis web-szerverét. Elegendő lesz, ha a képek szélesebb oldala 1200 vagy 1600 pixel méretű lesz, s a JPG kiterjesztésű fájl nem nagyobb, mint 1 Megabájt!
  • Mivel az adatbázist ebben a pillanatban még nem készítettük fel a pontok 4 égtáj irányába készített fotóinak fogadására, ezért egyelőre várj a feltöltéssel! Ha ezt a fejlesztést megtettük, akkor az adatok feltöltésekor az űrlapokon látható lesz majd az új funkció.

Nem vesz el sok időt a fotók elkészítése?

Egy-egy pontnál a 4 fotó elkészítése néhány másodpercig tartott, s a fényképezőgép elővételétől az elrakásáig sem telt el több egy percnél.

Az EU51B4 UTM 04-es számú megfigyelési pontjánál április 13-án készített tesztfotók – balra a mobiltelefonnal, jobbra a DSLR fényképezőgéppel készített képek láthatók. ::: A képre kattintva megtekinthető nagyobb méretben is!

Az EU51B4 UTM 05-ös számú megfigyelési pontja és 100 m sugarú köre az MMM adatbázis áttekintő térképén. ::: Jól látható a Google műholdképén, hogy ez esetben a fotókat nem pontosan a megfigyelési pontnak kijelölt helyen készítettem, hanem attól mintegy 15-20 méterrel nyugatra, ahogy a számlálások idején sem állok a Bujtosi-tóban. (Ekkora távolság különbség még belefér, de mondjuk 50 méter esetén már egy másik pontot választottam volna a 05-ös pont helyett.)

Az EU51B4 UTM 05-ös számú megfigyelési pontjánál április 13-án készített tesztfotók – balra a mobiltelefonnal, jobbra a DSLR fényképezőgéppel készített képek láthatók. ::: A képre kattintva megtekinthető nagyobb méretben is!

Az MMM adatbázisban az adatfeltöltő űrlapon minden egyes megfigyelési pontnál lehetőséget adunk majd a 4 égtáj irányába készült fotók feltöltésére. Valahol a „Terepnapló oldal képének feltöltése” gomb alatt helyezzük majd el ezt az új funkciót.

 

Előző bejegyzésemben (Gólyafészkek és a Google Street View) írtam az alig 10 napja hazánkban is elérhető Google Street View szolgáltatásról, ami az MMM adatbázis áttekintő térképébe is beépült. Mivel a példáimban említett UTM négyzet MMM pontjai utakhoz közel találhatóak, ezért az érdekesség kedvéért az alábbiakban ezekről is mutatok Street View képeket. Ajánlom mindenkinek, akinek az MMM mintaterületein vannak olyan pontok, melyek utakhoz közel esnek. Különösen érdekes lehet olyan új négyzetek esetén, melyeket még korábban nem mértek fel, hiszen már az első bejárás előtt tehetnek egy virtuális kirándulást a számlálásra kijelölt pontoknál. :-) 

Az EU51B4 UTM 04-es számú megfigyelési pontjának közelében lévő útról nézve a Street View képein így fest a pont és környezete, az MMM adatbázis áttekintő térképén. ::: Az MMM adatbázis térképébe ágyazva használható Street View képen az MMM pont pirossal jelölve látható. ::: Mellesleg a Google autójának tetején lévő speciális fotómasina árnyéka is látható, s a műholdfelvételen felülről hajó alakú épület valóban egy hajó alakú épület. :-)

Az EU51B4 UTM 01-es számú megfigyelési pontja és 100 m sugarú köre az MMM adatbázis áttekintő térképén.

Mivel a 01-es pont az útra esik, így a „kis sárga emberkét” a térképre húzva (utcanézet) azonnal megjelenik a Street View képen a pont és környezete, mintha ott lennénk. A különbség „csak annyi”, hogy ez esetben a Google autója 2011 novemberében járt arra, s egyelőre a madarakat még nem hallhatjuk rajta, így egy ideig még ki kell mennünk a terepre madarakat számlálni. :-)

A 01-es pont és környezete az MMM adatbázis térképén, utcanézet módban.

 

Az EU51B4 UTM négyzet 01-es MMM pontjának utcanézet képe a Google Maps beilleszthető verziójában: 


Nagyobb térképre váltás

Air Max 90 Fireflies

© MME-BirdLife Hungary »