Gyűjtsd a fajlistákat és keresd a költésre utaló jeleket! Utána töltsd fel a MAP adatbázisba!

Ha nagyon röviden szeretném összefoglalni, hogyan is kapcsolódhatsz be a Madáratlasz Programba (MAP)*, a minden korábbitól nagyobb szabású hazai madártani adatgyűjtésbe, akkor a cikk címét ajánlanám.

*Bizonyára hallottál már róla, hogy 2014-2017 között szeretnénk feltérképezni a hazánkban fészkelő madárfajok állományait. Az Európa összes országában folyó felmérésekkel egy időben zajló program révén készül majd el a fészkelő madarak európai és az annál részletesebb magyar madáratlasza. A hazai programot elneveztük Madáratlasz Programnak, röviden MAP-nak.

Ha egy kicsit többet kellene mondani, akkor az alábbi néhány bekezdést ajánlanám:

 • Gyűjts minél több területről minél több fajlistát, s közben figyelj a költésre utaló jelekre (FV kódok), majd töltsd fel a MAP adatbázisba!
 • Ha egy négyzetben a gyakori, mindennapi madarak már megvannak, akkor menj azokra a helyekre, ahol előkerülhetnek még újabb fajok! A „forró pontokat” semmiképpen se hagyd ki!
 • Alkalmi megfigyeléseidet, legyenek azok bárhol és bármikor, töltsd fel az adatbázisba! Egy hosszú út pihenője közben láttál egy ritka vagy egy közepesen gyakori fészkelő fajt, távol az általad gyakran látogatott területektől? Ne hezitálj, töltsd fel az adatbázisba!
 • Ha egyébként is szoktál, akkor végezz meghatározott fajokra, területekre vagy időszakokra vonatkozó felméréseket, számlálásokat, s azokat is töltsd fel az adatbázisba! Például a májusi éjszakákon „recsegő” harisokat számolhatsz a nedves kaszálóréteken, június-júliusban homokbányákban gyurgyalagok és partifecskék lakott üregeit, de tavakon és mocsarakban megszámlálhatod a fiókákat vezető vöcsköket vagy récéket is. Persze védett területek estén egyeztess előtte a természetvédelmi kezelővel, őrrel vagy olyan szakemberrel, aki tanácsot tud adni!
 • Dolgozz csapatban! Keresd a kapcsolatot a közeledben élő felmérőkkel és a régiód MAP koordinátoraival! Az adatbázisban hamarosan elérhető lesz egy lista azokról, akik a régiódban a MAP koordinátorai.
 • Ha módodban áll, végezz MMM számlálásokat!

Jelenleg 64 db 10*10 km-es UTM négyzet területéről vannak feltöltött adataink, amelyek 155 különböző UTM négyzetből (2,5*2,5 km) származtak. De még nincs két hete, hogy elérhető az adatfeltöltés, azaz ez még csak a kezdet! ::: Forrás: MAP adatbázis / Áttekintő térkép

 

Ha eddig hezitáltál, akkor most már ne tedd, s próbáld ki a MAP-ozást! Akár már holnap tehetsz egy MAP sétát, majd hazaérve feltöltheted a megfigyeléseid adatait!

Meglátod, nem olyan bonyolult, mint amennyire látszik.

Hamarosan érkezik a Programismertető frissített verziója, amelyben nagyobb hangsúlyt kap a MAP egyszerűségének ismertetése, mivel a korábbi ismertetők többekben azt a képzetet keltette, hogy a MAP nagyon összetett és nehéz feladat, pedig éppen az ellenkezője az igaz.

A MAP adatbázisban közel két hete már lehetőség van a listás adatok feltöltésére. Ennek menetét mutatja be a következő videó.

 

Mire lesz szükséged? Hogyan kezdjél bele?

 • Legfőképpen az általad meglátogatott területeken előforduló madárfajokkal kapcsolatos ismereteidre lesz szükséged! Fel kell ismerned őket, jellegzetes hangjaikat is, viselkedésük jellemzőit, s nem árt, ha tudod, hogy hol keresd őket. Nem baj, ha a táskádban ott lapul a határozókönyv. Sőt!
 • Ha rendszeresen madarászol, akkor egy kézi távcső is nélkülözhetetlen tartozékod.
 • A MAP terepnaplók segíthetik a munkádat, hiszen keretet adnak az adataid rögzítéséhez. Írj egy e-mail üzenetet a map@mme.hu címre, s máris küldjük a szükséges mennyiségeket**. De nem feltétlenül szükséges terepnapló, ha te egy kockás füzetbe szeretsz jegyzetelni, akkor használd azt. A lényeg, hogy azokat az adatokat rögzítsd a kockás füzetbe, amit a MAP online űrlapja elvár tőled a feltöltés során. 
  • **Március 26-án jön ki a nyomdából a MAP terepnapló 2. típusa, amiben nem kell a fajok listáiban keresgélned (1. típus, amit már tavaly is használtunk), hanem neked kell beírni a megfigyelt fajokat. Mindkét típusnak megvannak az előnyei, attól függően, hogy milyen területeken és mennyi időt töltesz egy-egy négyzetben. De erről hamarosan újabb cikkben számolok be.
 • Mivel UTM négyzeteket kell bejárnod, ezért egy UTM „négyzetráccsal” ellátott térképre mindenképpen szükséged lesz, amelyen láthatóak az éppen bejárni készült helyek. A megfelelő négyzet térképét az adatbázis Áttekintő térkép oldalán néhány kattintással megtalálod, kinyomtathatod vagy akár le is mentheted PDF állományba.
 • Ha mobiltelefonon vinnéd magaddal a térképet, akkor a Letöltés oldalon megtalálod az UTM négyzetek és a „25 pontok” rétegeit. Mik azok a „25 pontok”? Az említett oldalakon és a Programismertetőben megtudhatod ezt is.
 • Ha mindez megvan, akkor már indulhatsz is! Persze olvashatod tovább ezt a cikket, ha még bírod cérnával. ;-)

2015. március 25. kora délutánig 253 listás adatfeltöltés és 85942 adatrekord volt a MAP adatbázisában, amelyek 155 különböző UTM négyzetből (2,5*2,5 km) származnak. Ezeket a számokat április végéig szeretnénk a sokszorosára növelni, amihez sok-sok madarászra lesz szükség! ::: Forrás: MAP adatbázis (fejléc)

 

Néhány további infó, hogy egyszerűbb legyen a kezdés:

 • A listás adatfeltöltés már elérhető az Adatfeltöltés menüpontban! Kérjük, hogy akik már tavaly belekezdtek a munkába, azok a 2014. évi MAP terepnaplók adatait mielőbb töltsétek fel, amivel egyúttal tesztelitek is a listás adatfeltöltést!
 • Hol MAP-ozzak? Bárhol, de főképpen ott, ahol kedved van. Persze, ha figyelemmel kíséred a környékeden zajló munkát, s egyeztetsz másokkal, hogy minél több helyen történjenek felmérések, akkor az még jobb.
 • Mikor MAP-ozzak? Bármikor, de mostantól augusztusig különösen, s mindig legyél résen! Mivel a MAP fő célja a hazai fészkelő madárfajok költőállományának feltérképezése, ezért a költési időszakban különösen fontos, hogy a lehető legtöbbet terepen legyél, s „gyűjtsd a fajlistákat és keresd a költésre utaló jeleket”. Ha van rá módod, akkor tervezd meg a bejárások időpontját! Ha tudod, hogy melyik négyzetben milyen élőhelyek jellemzőek (az adatbázis térképe ebben is segít), akkor már tervezheted is, hogy mikor hová kellene menned. Mindig próbáld úgy intézni a bejárásokat, hogy a várhatóan fészkelő fajok szempontjából a legideálisabb időpontokban járj a megfelelő helyeken. Akkor, amikor az adott faj szempontjából a legnagyobb esélyed van a költésre utaló jelek észlelésére. Ezt te is így gondoltad? Ugye, nem olyan bonyolult ez? :-)
 • A terepmunkát egyedül vagy társasággal is végezhetem? Ha magányos farkas vagy, esetleg éppen senki sincs, aki madarászna veled, akkor mehetsz egyedül. De az sem baj, ha ketten vagy hárman indultok útnak.
 • A Programismertető nem szentírás! De, ha valami részletesebben is érdekel, akkor azért fel lehet lapozni, vagy az adatbázisban odakattintani a megfelelő pontra. ;-)

Hogyan kerülhetnek fel a megfigyelési adataid a MAP adatbázisba?

 • Szükség lesz arra, hogy valaki feltöltse azokat! Erre alapesetben téged kérünk meg az online adatbázison keresztül, de természetesen mód van az adatok papíron való közlésére is.
 • Bárki, aki az MME Monitoring Központ online elérhető adatbázisainak egyikében regisztrált felhasználó, az feltölthet adatokat a MAP-ba is. Ha idegenkedsz az interneten való adatfeltöltési lehetőségtől, akkor megkérheted egy ismerősödet, aki regisztrált felhasználó, hogy töltse fel adataidat. Persze sokkal jobb, ha te magad teszed ezt meg.
 • Ahhoz, hogy megfigyelőként szerepelhessen a neved az adatokhoz kapcsolódóan, szükséges az is, hogy legyen felmérő azonosítód! Ez egy szám, amit minden jelentősebb felmérésünkben résztvevő személy nevéhez hozzárendelünk. Ha úgy gondolod, hogy te még nem rendelkezel ilyennel, akkor kérdezz rá a map@mme.hu e-mail címen!

Ne feledd, minden adatra szükség lesz!

Kicsinyített részlet a listás adatfeltöltő űrlap első oldalából – Próbáld ki az adatfeltöltést, ha eredeti méretben is megnéznéd! ;-)

 

Végül egy részlet egy két oldalas felhívás jellegű anyagból, amit lentebb letölthető PDF formátumban teljes egészében is megtalálsz, s amit kinyomtatva akár mások kezébe adhatsz, hátha ők is bekapcsolódnak:

„Bizonyára hallottál már róla, hogy 2014-2017 között szeretnénk feltérképezni a hazánkban fészkelő madárfajok állományait. Az Európa összes országában folyó felmérésekkel egy időben zajló program révén készül majd el a fészkelő madarak európai és az annál részletesebb magyar madáratlasza. A hazai programot elneveztük Madáratlasz Programnak, röviden MAP-nak.

Ha szeretnél bekapcsolódni a minden korábbitól nagyobb szabású adatgyűjtésbe, akkor arra kérünk, hogy olvasd el az alábbi lehetőségeket és kapcsolódj be a munkába!

 • Ha egy általad ismert/kedvelt terület alapos felmérését szeretnéd segíteni, s néhányan összefogva el tudjátok vállalni egy vagy több 10*10 km-es UTM négyzet szisztematikus felmérését, akkor legyetek gazdái azoknak! Ebben az esetben érdemes ezt jeleznetek a MAP adatbázisban (Térképek / Áttekintő térkép). Ha rendszeres munkát végeztek, akkor kérjetek hozzá terepnaplókat a Monitoring Központtól!
 • Csak a lakóhelyed környékén van lehetőséged rendszeresen megfigyeléseket végezni? Annyi időd azonban nincs, hogy több 2,5*2,5 km-es UTM négyzetet is felmérj? Nem gond, akkor azzal is segíthetsz, ha elvállalod vagy folytatod egy korábban már felmért négyzet MMM* felmérését, a többi idődben pedig megfigyeléseket végzel a látott/halott fajokról és feltöltöd azokat az MAP adatbázisba. *A Mindennapi Madaraink Monitoringja is fontos része a MAP-nak.
 • Sokat vagy terepen, de mindig más területeken jársz? Ahová tavasztól őszig rendszeresen kijársz, ott MAP-ozni is tudsz. Ha a bejárások során úgyis rögzíted a megfigyelt fajok listáját és helyszínét, s figyelsz kicsit a fészkelésre utaló jelekre is (milyen a fészkelés valószínűsége), akkor az így gyűjtött és feltöltött adataiddal is hozzájárulhatsz a MAP adatbázisához.
 • Csak néhány madárfajról jegyzed fel a megfigyeléseidet? Ez sem lehet gond, mert a MAP adatbázisba fel lehet tölteni csak a megfigyelt és felismert fajokra vonatkozó fajlistákat, vagy akár alkalmi megfigyeléseket is! (Az alkalmi megfigyelések kényelmes feltöltésére szolgáló űrlap néhány hét múlva lesz elérhető.)
 • A további részleteket megtalálod a MAP adatbázisban (map.mme.hu).

Amint látod, számtalan módon közreműködhetsz a Madáratlasz Programban. Ha a következő három év költési időszakában megfigyeléseid eredményeit feltöltöd az adatbázisba, akkor már részese is lettél. ;-)”

MAP felhívás (2015.02.17. PDF formátum) >>

Kicsinyített részlet a listás adatfeltöltő űrlap második, fajlistás oldalából – Próbáld ki az adatfeltöltést, ha eredeti méretben is megnéznéd! ;-)

Undercover Nike Daybreak Release Date

© MME-BirdLife Hungary »