Kósza MAP-ozás Yvette után

Közel két hete nem jelentkeztem itt a blogon. Eltűntem, mint szürke szamár a ködben, de valójában az Yvette* okozta szürkeség vetett vissza. Egyrészt amíg itt tartózkodott nem nagyon volt alkalmas az időjárás a madárszámlálásra, másrészt sajnos bőven adott munkát a megmaradt szabadidőmben is. (Terepi felmérésekre nekem is csak a szabadidőmben, főként a hétvégeken adódik alkalmam.)

*Talán még emlékeztek rá, hogy a múlt hét szerdától szombatig az Yvette névre keresztelt mediterrán ciklon tombolt felettünk.

Mentendő madarakkal kapcsolatos hívásoktól izzott a telefonom. Pusztultak a gólyafiókák, s a hírek szerint a gémtelepeken, egyes helyeken ragadozómadár fészkekben is szedte áldozatait Yvette. Persze a fecskék és más repülő rovarokkal élő madaraink sem örültek túlságosan a több napos lehűlésnek, esőnek és szélnek. A füsti fecskékről például több helyről érkeztek olyan információk, hogy csak most kezdenek költésbe, s nagy csapatok éjszakáznak nádasokban, ami egyébként ilyenkor nem jellemző (a vonuláskor és a költések után jellemző).

Így aztán az előzőekhez képest én sem haladtam tervszerűen az EU50 és EU51 10*10-es UTM négyzetekben a bejárásokkal. Főként csak „kósza” MAP-ozásra futotta időmből, de legalább most írok egy kicsit arról is, hogy mi is az a „kósza” MAP-ozás.

Ezt írtam erről a MAP Programismertető újabb verziójában (itt kiemelve a „kósza” MAP-ozásra vonatkozó részek):

Felmerült többek részéről, hogy egy 10*10 km-es UTM felmérését egyedül nem tudják bevállalni, s csapatot sem tudnak összeállítani annak felmérésére. „Akkor ne is vegyek részt a MAP felmérésekben?” – Kezd el a munkát nyugodtan! A MAP-ban kétféle megközelítés lehetséges:

  • Az egyik, amikor néhányan összefogtok és szervezetten, egymással egyeztetve, lehetőség szerint egy költési időszakon belül felmértek egy vagy több 10*10 km-es UTM négyzetet.
  • A másik a „kósza” MAP-ozás, amikor nem egy 10*10 km-es UTM kisebb-nagyobb csapatban történő teljes felmérésére törekszünk, hanem például:
    • Elvégzed az MMM mintaterületeden a MAP felmérést is.
    • A lakóhelyed környékén vagy amerre éppen madarászni szoktál, ott ezután a MAP térkép és terepnapló is ott lesz veled, s abba rögzíted a megfigyelési adatokat.
    • A munkahelyed és a lakóhelyed közötti reggeli sétád közben rögzíted a látott/hallott madárfajok listáját a MAP terepnaplóba.

Lényegében minden olyan felmérésünket nevezhetjük „kósza” MAP-ozásnak, amit nem a felvállalt és megtervezett az évi MAP bejárások keretében végzünk, de rögzítjük a megfigyeléseink adatait, elősegítve az adott területek fészkelő madarairól történő adatgyűjtést. Legyen az akár egy olyan terület, ahol nem járunk annyiszor, amennyit a MAP megkíván (arra „kószáltunk”), vagy akár a saját négyzeteink, ahol éppen nem tervezett MAP-ozás közben futunk bele olyan „adatba” (pl. addig az adott évben addig nem látott, s valamilyen valószínűséggel ott fészkelő fajba, vagy már láttuk ugyan a fajt, de már biztosabb FV kóddal figyeltük meg stb.).

Szóval jómagam is főként olyan helyeken rögzítettem megfigyelési adataimat, ami a szűkebb „territóriumon” kívül van, de a tágabban értelmezett „home range”-be beletartozik. :-)

Mivel szerda délután Nagyhalászban volt gólyamentő akciónk, ezért ott is feljegyeztem a látottakat/hallottakat. Például az idén is költenek sarlósfecskék a református templom tornyában (EU53D2 UTM, 14. pont közelében, C4-es FV kód), s 5 gólyafészekben voltak fiókák (C7-es FV kód, sajnos egyben azóta már nincsenek). Most pénteken is jártam arra, s még egy csaknem anyányi egerészölyv fiókát is sikerült csekkolnunk az EU52C3-ban a halastavak közelében (szintén C7-es FV kód). A halastavaknál pedig, ha már ott jártam, az örvös galamb, a vadgerle, a kakukk, a nádirigók, a tőkés- és barátrécék, s más gyakori madaraink költéséről rögzítettem adatokat. Lehet, hogy ezek látszólag lényegtelen információk, de ki tudja, hogy tervezett MAP-ozás keretében lesz-e majd adat ezekről a helyekről és fajokról? Meg azt sem haszontalan információ, hogy az általában egyébként is későn érkező homoktanyai molnárfecskék 14-én még nem voltak nagy számban a fészektelepükön, 23-án este pedig már igen (újabb C4-es FV kód).

Az elmúlt időszakban a zölddel jelölt 2.5*2.5 km-es UTM négyzetekben végeztem „kósza” MAP-ozást, Nagyhalászban és környékén. Ez két 10*10-es UTM-et is érint (EU52 és EU53).

Három az öt nagyhalászi lakott gólyafészek közül. (2014.05.23.)

 

Szóval mindenfelé fiókák, városban, falun és a „vadonban” is. Csak úgy röpködnek a terepnaplóba a C3 és C7 kódok!* :-)

*A biztos fészkelésre utaló C kódok közül ezek utalnak a fiókákra:
C3 - Frissen kirepült fiatal (fészeklakóknál) vagy pelyhes fióka (fészekhagyóknál)
C7 - A fészekben fiókákat látni vagy hallani

A Nagyhalász közelében talált lakott egerészölyv fészek és a benne cseperedő fióka. Az fészek zavarásmentes ellenőrzéséhez már a spektívre is szükség volt. Több mint 100 méterről ezt láttuk szabad szemmel, kézi távcsővel és spektíven keresztül.

 

Persze a hosszútávú vonulók, különösen a késői hazaérkezők még nem tartanak itt, de már ők is a költéssel bíbelődnek, így hamarosan célzottan megyek azok után, amelyekkel még csak keveset találkoztam az idén (pl. viszonylag kevés gébiccsel futottam össze eddig), s elkezdem az éjszakai bejárásokat is (pl. megyek harisozni, lappantyúzni, de az erdők és a nádasok éjszakai hangjait is fürkészem majd).

Ez a négy kuvik fióka is nemsokára kirepül. Most még C7, de hamarosan már csak C3 FV kóddal találkozhatnak velük azok, akik tegnap látták őket a speciális kuvik odúban. A fotót Horváth Tibor készítette, aki Szász Lászlóval 90 odút és költőládát ellenőrzött szombaton (főként vércse ládákat). Sokan tették ezt az elmúlt hetekben, ami sok-sok fontos adattal szolgálhat majd a Madáratlasz Programnak is.

 

Ha már a kirepült fiókák szóba kerültek, akkor érdemes megemlíteni, hogy a sok faj már a másodköltést is elkezdte, s például az énekes rigók is újra hangosan ismételgetik sokféle strófájukat, így ahol lemaradtatok az áprilisi aktív éneklő időszakukról, ott most érdemes tenni egy újabb bejárást!

Egy másik említeni való és örvendetes hír, hogy ebben az évben is "inváziószerűen" megjelentek a pásztormadarak, s május 20. óta Debrecentől a Dunántúlig több helyen észlelték kisebb-nagyobb csapataikat (a 10 éves birding.hu oldalán láthatjátok). Ezért nem árt figyelnetek, ha az egyébként nemrég kirepült fiatal seregélyektől is lármás cseresznyefák közelében visz az utatok, s nem legyinteni, hogy áhhh, csak seregélyek. Hátha rózsásak is vannak a csapatban! ;-)

Budapesten is több helyen láttak pásztormadarakat az elmúlt napokban. Ezeket például Lendvai Csaba fotózta 2014. május 21-én.

Air Max 2018 Flyknit

© MME-BirdLife Hungary »