MAP - Tegyetek egy próbát, majd vállaljatok be egy 10*10-es négyzetet!

A Madáratlasz Program (MAP) felhívásában röviden felvázoltuk, hogy miként is tudsz bekapcsolódni a felmérésekbe. Ha felkeltettük az érdeklődésedet, esetleg már átrágtad magad a Programismertetőn is, de még nem döntöttél, hogy elkezded-e a felméréseket, akkor arra buzdítalak, hogy próbáld ki! Akár már a következő hétvégén.

Ha úgy látod, hogy az idén nem lesz sok időd, ezért nem tudsz majd több négyzetben minimum 3 alkalommal (2 nappali + 1 éjszakai) MAP megfigyeléseket végezni, akkor keress társakat, akikkel együtt felvállalhattok egy 10*10 km-es UTM-et*! Ha ez sem jönne össze, akkor az idén ne vállalj fel 10*10-est, de amikor csak lehetőséged adódik, használd a MAP térképet és terepnaplót, s ha már lehetséges lesz, töltsd majd fel adataidat a MAP adatbázisba**!

*A jövő héten elkészül az adatbázis Áttekintő térképén elérhető űrlap, melyen meg lehet majd jelölni, hogy kik és melyik évben tervezik felmérni az egyes 10*10 km-es UTM négyzeteket.

**Várhatóan 2014. május-június környékén elkészül az adatbázis megfigyelési adatokat fogadó modulja.

Az idei a MAP első kísérleti vagy próba éve lesz, de már ebben az évben gyűjtött adatok is fontosak lesznek a program szempontjából. Építkezünk még, többek között az online adatbázist is folyamatosan fejlesztjük majd, s egyre több funkciója készül majd el a következő hónapokban.

Annak ellenére, hogy ez egy próba év lesz, fontos lenne, hogy minél többen és minél több helyen elkezdődjenek a felmérések, s amennyiben lehetséges, akkor jó néhány 10*10 km-es UTM négyzet teljes felmérése is megtörténjen. Ezért is bíztatunk arra, hogy mielőbb próbáld ki, milyen a MAP felmérés!

„Kell egy csapat!” – mondta Minarik Ede a Régi idők focijában.

Ezt azzal tudnám megtoldani, hogy nem egy, hanem sok-sok kis csapat kellene! Egy 10*10-es UTM 16 db 2.5*2.5 km-es négyzetének felmérését egy ember csak nagyon sok idő ráfordításával (15-30 terepnap) tudná abszolválni, de 3-5 fő csapatok, a munkát egymás között felosztva és jól megszervezve már meg tudják oldani a feladatot. Szerencsére ilyen kis közösségek sokfelé működnek, hiszen az MME helyi csoportjai is sok esetben hasonló létszámú kisebb csapatból épülnek fel, akik egy vagy néhány közeli településen élnek, rendszeresen összejárnak és gyakran közösen madarásznak. Nekik kellene most együttműködni, és bevállalni (gazdájává válni) egy-egy 10*10 km-es UTM négyzet felmérését.

Ha összeállt a csapatotok, akkor mielőbb jelezzétek nekünk az alábbiak szerint:

  • Látogassátok meg a MAP adatbázis Áttekintő térképét, s válasszátok ki, hogy melyik 10*10 km-es UTM négyzet felmérését vállalnátok el ebben az évben.
  • Jelezzétek ezt nekünk a map@mme.hu e-mail címen úgy, hogy megadjátok a 10*10-es négyzet kódját (4 karakter), s a felmérők neveit, akik az adott négyzet gazdái lennének (ha korábban még nem vett részt valamelyikük az MME Monitoring Központ által szervezett felmérésekben, akkor írjátok meg az elérhetőségeit is (lakhely vagy postai cím, e-mail, telefonszám)).
  • Azt is írjátok meg, hogy kinek mennyi MAP terepnaplót postázzunk (egy terepnaplóban 5 bejárás négyzetenkénti (2.5*2.5 km-es UTM) adatai rögzíthetőek), vagy jelezzétek, ha egyikőtök részére küldjük az egész csapat naplóit!

Akár már a hét végén el is kezdhetitek a munkát, mert a térképek kereshetők és nyomtathatók vagy akinek szükséges a MAP térképi rétegek akár le is tölthetőek.

Bár a praktikusan használható MAP terepnaplókat csak péntektől tudjuk nektek postázni, de addig is (és bármikor, ha éppen nincs kéznél terepnapló) letölthető a MAP adatlap, melyen ugyanúgy rögzíthetőek a felmérés adatai.

Ismerkedés a MAP terepnapló prototípusával a XVII. MMM Országos Találkozón

 

Hamarosan újabb bejegyzéssel jelentkezem, melyben a térképek használatával kapcsolatos praktikus trükkök kerülnek terítékre.

Yung-96 - Silver Metallic

© MME-BirdLife Hungary »