Őszi-téli turné - rövid beszámoló hat szakmai találkozóról

A madarak költési időszaka után egyre több a madarász rendezvény, s ősztől tavaszig a Monitoring Központ munkatársaival mi is próbálunk eljutni ahová csak lehetséges. Természetesen ezeken bemutatjuk programjaink eredményeit, megvitatjuk a felmerülő kérdéseket, s lehetőség szerint újabb felmérőket is toborzunk. 2016 októberétől mostanáig hat különböző szakmai találkozón vettünk részt, s a továbbiakban ezekről olvasható egy rövid beszámoló.

 

Terepmadarász Találkozó, Biharugra 2016. október 13-16.

A szokás szerint ősszel megrendezett Terepmadarász Találkozón kezdtük el őszi turnénkat, amelynek keretein belül a XVI. Magyar Madarász Futam is lezajlott. Mivel közel száz aktív madármegfigyelő vesz részt ezen a rendezvényen, ezért nem volt kérdés, hogy el kell mennünk Biharugrára. Szombaton este, ahogy már 2015-ben Apajon is, a Madáratlasz Programnak (MAP) szenteltük az estét. Vacsorával vendégeltük meg a résztvevőket, majd előadás és beszélgetés formájában folytattuk.


MAP előadás és beszélgetés a Terepmadarász Találkozón (Biharugra, 2016.10.15.)
További fotók a galériában >>

 

Tudományos szeminárium, Debreceni Egyetem 2016. október 27. 

Október végére a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékén megrendezett Tudományos szemináriumra hívtak meg, ahol "Az MME országos madár-monitoring és térképezési programjai – Terepnaplóból a Tudástárba" címmel tartottam előadást, majd beszélgetést a biológus hallgatókkal és oktatókkal. Reményeink szerint néhányan közülük is bekapcsolódnak majd az MMM vagy a MAP felméréseibe.

 

Fehértavi Darvadozás, Szatymaz 2016. november 10-12.

A nagyközönség számára szervezett rendezvény mellett már évek óta egy két napos szakmai fórum is zajlik a Fehér-tó mellett, "Vizes élőhelyek madártani kérdései" címen, ahol ezúttal az élőhelykezelések, élőhely revitalizációk volt a fő téma

Csütörtökön megnéztük az esti daru behúzást a Szegedi Fehér-tónál, majd este műhelybeszélgetést tartottunk a felmérésekről, a Vízimadár adatbázis lehetséges jövőjéről és a MAP adatbázis fejlesztéseiről. 


Néhány kollégával késő estig zajlott az eszmecsere ::: További fotók a Galériában >>
Műhelybeszélgetés a felmérésekről és a Vízimadár adatbázisról (Szatymaz, 2016.11.10.)

 

MME Tanácsadó Testületi Ülés, Budapest 2016. november 18-19.

Ahogy 2015-ben és korábban is, tavaly november végén is ott voltunk az MME Tanácsadó Testületi Ülésén, ami a Helyi Csoportok tisztségviselőinek és az egyesület munkatársak egyik legfontosabb éves találkozója. Az ülés a szokásos helyen, a Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központban került megrendezésre.

A Monitoring és Kutatási Csoport ezúttal péntek este kapott lehetőséget a programok, eredmények, problémák stb. bemutatására és megvitatására, az alábbi két témával: 

  • A Madárgyűrűzési Központ beszámolója – Karcza Zsolt
  • A Madáratlasz Program (MAP) eredményei és a következő évek munkája – Nagy Károly

MAP mini-szemináriumok, Dinnyés és Tapolca 2017. január 21-22.

Az októberi és novemberi rendezvények máris hoztak eredményeket, hiszen számos korábban kevésbé aktív felmérő lett azóta szorgalmas MAP "fajlistázó".

Az új évben tovább folytatjuk majd a találkozók szervezését, s január harmadik hétvégéjén két dunántúli MME Helyi Csoportnál szerveztünk MAP mini-szemináriumot. Szombaton Dinnyésen, a Fejér megyei csoportnál, vasárnap pedig Tapolcán, a Veszprém megyei csoportnál vendégeskedtünk néhány órát. A Fejér megyei csoport már tavaly is nagyon aktív volt a MAP felmérésekben, s megbeszéltük, hogy az idén milyen módon folytassák értékes munkájukat, a Veszprém megyeiek pedig az idei évtől lesznek igen aktívak. Az eredmény már egy héttel az esemény után is bíztató, hiszen többen regisztráltak a MAP adatbázisba és fel is töltötték első téli fajlistáikat.


MAP mini-szeminárium (Dinnyés, 2017.01.21.) ::: További fotók a Galériában >>

 

Terepmadarász Találkozó megrendezését a „Fenntartható természetvédelem magyarországi Natura 2000 területeken” című projekt keretében támogattuk, ami a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

 

Air Jordan XI 11 Shoes

© MME-BirdLife Hungary »