Saját adataim, megszűnő senkiföldje és letölthető shape fájlok - Aprónak tűnő, de fontos fejlesztések a MAP adatbázisban

Eddig is rendszeresen beszámoltunk a MAP adatbázis fejlesztéseiről*, s nem lesz ez másképpen a következő hetekben és hónapokban sem. Április végén és május elején is élesítettünk néhány aprónak tűnő, de fontos új funkciót. Most ezekről számolok be röviden, de hamarosan egy sokkal jelentősebb és látványosabb funkcióról**, majd később a következő hónapok további fejlesztéseinek ütemezéséről is készítek egy cikket.

*Április 23-án például ezekről számoltam be: Újabb űrlap és UTM összesítő adattáblák a MAP adatbázisban és +5 sort kérek még!
**Ez valóban olyan lesz, amitől eláll a lélegzet! ;-)

Saját adataim

Ha feltöltöd a MAP bejárások adatait, legyen az a saját felmérésed vagy másoké, esetleg együtt madarásztál más felmérőkkel, akkor egyértelmű, hogy az adatbázisban az Adatok / Saját adataim menüpont alatt megtekinthető táblázatban látod a feltöltéseidet, s tudod azokat módosítni is, ha valamilyen hibát találsz bennük. Ez eddig nem nagy kunszt. :-)

A csavar most jön, ami egyúttal arra is rávilágít, hogy többek között miért is hasznos, hogy a MAP adatbázisba csak olyan megfigyelők adatait lehet feltölteni, akik rendelkeznek felmérő azonosítóval.

Mi van akkor, ha másokkal voltál felmérésen, de nem te töltötted fel az adatokat, hanem az egyik barátod vagy munkatársad? Szeretnéd látni ezeket az adatokat is a Saját adataim táblázatban? Naná, hogy szeretnéd, hiszen te is részt vettél a munkában. :-)

Mivel az adatbázisban, miután regisztráltál, a felhasználói nevedhez társítottuk a felmérő azonosítódat is (ami alapján tudjuk, hogy te vagy az a Kiss János és nem a másik három ugyanezzel a névvel élő felmérőnk). Így a barátod a feltöltéskor a te nevedet és felmérő azonosítódat meg tudta adni a feltöltéskor, mint az egyik résztvevő megfigyelőt. Az új fejlesztésünknek köszönhetően így az adatbázis már azokat az adatokat is meg tudja neked mutatni saját adatodként, amelyeket nem te töltöttél fel. Ennyi. Apróságnak tűnik, de nem egyszerű, viszont nagyszerű szolgáltatás. Használjátok! ;-)

További infók erről az adatbázisban megtalálhatóak.

Szondi Csaba (szondicsaba felhasználói névvel) és Görögh Zoltán (georch) is volt velem MAP-ozni, de az adatokat ők töltötték fel az adatbázisba. Viszont most már ezeket is látom a "Saját adataim" táblázatban. :-)

Mivel nem én töltöttem fel, ezért módosítani nem tudom, de ha hibát észlelnék, akkor egy kattintással tudok erről üzenetet küldeni az adat feltöltőjének. A MAP adatbázis még az adat pontos azonosítóját (ID mező) is berakja az e-mail üzenet tárgy mezőjébe, segítve ezzel a levél címzettjét, hogy tudja melyik adattal kapcsolatban írok neki. Nem rossz, ugye?

 

Megszűnő senkiföldje

Ez talán kevesebbeket érint, de azért Dunántúl felmérőinek egy részét eléggé megörvendezteti.

Biztosan tudjátok, hogy az UTM négyzetek elméletileg mérettartóak. Az általunk legtöbbször használt 10*10 illetve 2.5*2.5 km-es négyzetek csak úgy lehetnek megközelítőleg ekkorák az ország teljes területén (sőt azon túl is), ha időnként beiktatunk "töréseket" (a Föld görbülete miatt), ahol kisebb méretű, töredék négyzeteket alkalmazunk, amelyek még látszólag sem négyzet alakúak.

Nos, ez a "törés" északon Ácstól (Komárom-Esztergom megye), a Balatonon át Balatonalmádi és Zamárdi között fut, délen Hiricsnél (Baranya megye) lépi át az országhatárt. Ezen a vonalon okoztak gondokat, s például a MAP adatbázisban sem voltak a töredék négyzetekben pontok felrajzolva (mivel nem fértek el benne). Tudjátok, a 25 pont, amit a MAP az MMM-től örökölt, s amelyekkel azt jelöljük a MAP bejárások és az adatfeltöltés során, hogy mely részeiben jártunk az adott négyzeteknek.

Mostantól viszont ezekbe a töredék négyzetekbe is "belepaszíroztuk" a pontokat, mindegyikbe annyit, amennyi elfért benne (500*500 m-es rács mentén). Ezeket feltöltöttük az adatbázis térképére, így most már láthatóak, s adatfeltöltéskor megadható, hogy a töredék bégyzetek mely részeiben jártatok.

Töredék négyzetek, most már pontokkal - Ajánljuk az Ács - Zamárdi - Hirics vonal felmérőinek! ;-)

 

Letölthető shape fájlok

Ha valakinek nem volt elegendő a MAP adatbázisban az Áttekintő térkép oldalról kinyomtatható és PDF-ben letölthető térkép, akkor a Letöltések oldalon eddig is számos formátumban elérhetőek voltak a MAP-ozáshoz szükséges rétegek állományai (UTM négyzetek és MAP pontok - KMZ, GPX vagy XLSX formátumban, utóbbi - kis ügyességgel - univerzálisan használható bármilyen GIS rendszerhez).

Mostantól, hogy ne kelljen trükközni az átalakítással, letölhetőek a térképi rétegek az ArcGIS, ArcView shape fromátumában, EOV vetületi rendszerben. Itt megtalálhatjátok őket. >>

MAP pontok az ArcMap - ArcView GIS rendszerben - az attribútum táblában WGS84-ben is elérhetőek a pontok koordinátái. ;-)

jordans for sale Shoes

© MME-BirdLife Hungary »