Találj ritka gólyafészkeket és molnárfecske telepeket! ::: Keresd a madarat! / 1. találós

Az első küldetés után itt a Keresd a madarat!* első találós feladata. Ezúttal is terepre kell menned, ha nem is egy ártéri szúnyogosba, de azért most is fel kell állnod a számítógép elől. Fehér gólyák és fecskék lesznek a főszereplők, s nem is akármilyenek, hanem a nagy átlagtól különbözőek.

Miért is különbözőek az átlagostól? Ez is kiderül a további részletekből.

* A Keresd a madarat! egy kísérleti projektünk. Elsősorban azoknak szól, akik még nem madárszámlálók vagy nem is tervezik, hogy azzá váljanak, de játékos formában szívesen bekapcsolódnának felméréseinkbe és segítenék munkánkat! Persze a „profikat” sem zárjuk ki, mert ez a játék nekik is érdekes lehet, s itt ők sem élveznek majd különösebb előnyöket. Ha még nem hallottál róla, aminek elég nagy az esélye, akkor tanulmányozd a részleteket! Persze csak akkor, ha részt szeretnél venni a közös játékban, miközben madarakat is számlálsz majd. :-)

A feladat részletei

1. Ritka gólyafészkek

 • Keress olyan gólyafészkeket (fehér gólya!), melyek fára, toronyra (víztorony, templomtorony) vagy kéményre épültek!
 • Ha találtál fára, toronyra vagy kéményre épült gólyafészket, akkor a megfigyelésed adatait (a Megfigyelési adatok részhez: hány fióka volt még ott, van-e valami probléma az adott fészekkel stb.) és a készített fotókat (a Képek a gólyafészekről részhez) töltsd fel a gólyafészek adatbázis megfelelő fészkéhez!
 • Ha esetleg olyan fészket találsz, ami biztosan nem volt még feltöltve az adatbázisba, akkor annak alapadatait is töltsd fel! Ebben az esetben plusz pontokat is kapsz, a Pontozás részben leírtaknak megfelelően.

Erről a fán lévő fészekről nincs információnk 2009. óta, amikor az egyik nagyobb ága letört (Mezőnagymihály, Gólyástanya). Hátha most arra jár valaki, s beszámol a nyárfa és a fészek sorsáról! ::: Fotó: Pásztor Tamás

 

2. Molnárfecske telepek

 • Keress olyan molnárfecske fészkelőhelyeket, ahol legalább 30 pár molnárfecske fészek található!
 • Ez esetben nem csak a klasszikus molnárfecske telepek számítanak, ahol közvetlenül egymás mellett vannak a fészkek, hanem minden olyan fészkelőhely (épület, híd), melyen akár elszórtan is, de legalább 30 fészek található.
 • Készíts legalább egy fotót a fészkelőhelyről, melyen felismerhetően látszik az épület, s számold meg a fészkeket, azokról szintén készíts néhány fotót, melyeken látszanak a fészkek! Az adatokat és fotókat töltsd fel a Fecske- és gyurgyalagfigyelő adatbázisba, a „Fészkelőhelyek” adattáblába!
 • Ha időd engedi, akkor próbáld megállapítani, hogy hány fészekben volt költés vagy vannak még mindig fiókák (a másodköltések végén járnak)! Ha figyeled a fészkeket, olyan távolságból, ami már nem zavarja a szülőket az etetésben, akkor láthatod, hogy a fészkek közül hányban költöttek (legalábbis másodköltés mennyiben volt). Ha a telep nagyon nagy, akkor is próbáld megbecsülni, hogy mennyi lehetett a lakott fészkek száma!
 • Amennyiben olyan fészkelőhelyet találtál, ami még biztosan nincs benne az adatbázisban (ezt leggyorsabban a térképen ellenőrizheted: Fészkelőhelyek a térképen), akkor töltsd fel új fészkelőhelyként (a fotóval együtt!), majd a fészekszámlálás eredményét és a fészkekről készült néhány fotót is!

3. A feladat teljesítésének határideje: 2013.08.31.

4. Ha valamelyik feladatot teljesítetted, akkor jelezd ezt nekünk a következő helyek egyikén!

 • Ezen blogbejegyzés hozzászólásaként. Megírhatsz minden olyan további részletet, amit érdekesnek vagy említésre méltónak érzel a megfigyeléseiddel kapcsolatban.
 • Az MME Monitoring Központ Facebook oldalán, a megfelelő bejegyzésnél, szintén hozzászólásként.
 • Ha a fenti két lehetőség helyett inkább e-mail üzenetben jeleznél, akkor azt a monitoring@mme.hu címre várjuk.

Tiszavasváriban az Alkaloida Vegyészeti Gyár mákgubó-tároló tornyain van az ország jelenleg ismert legnagyobb molnárfecske telepe, ahol 2011-ben 1314 fészket számláltam. Így néz ki a Google Street View képén:


Nagyobb térképre váltás

Részlet a mákgubó-tároló tornyok molnárfecske telepéből (Tiszavasvári) - Általában minél nagyobb egy-egy régi molnárfecske telep, annál több rétegben épülnek egymásra a fészkek, s annál több a már használaton kívüli vagy a verebek által elfoglalt fészek. ::: Fotó: Nagy Károly, 2011.06.21.

 

További fontos megjegyzés:

 • Ha a keresés közben találsz olyan gólyafészket vagy fecske fészkelőhelyet, melyek ugyan nem felelnek meg a mostani feladat teljesítéséhez, de az időd engedi, hogy megörökítsd és megszámláld a fészkeket, azokat is szívesen vesszük adatbázisainkban. A fecskék esetében ráadásul a következő küldetés teljesítéséhez is jól jönnek majd ezek az adatok!
 • Ne feledd, hogy az első küldetés még javában zajlik (határidő: 2013.08.15.), így lehetőség szerint azzal is foglalkozhatsz a következő napokban! További infó: Hol vannak még sarlósfecskék? ::: Keresd a madarat! / 1. küldetés >>

Pontozás

 • Ellentétben a küldetésekkel, a találós feladatokban nem csak a több részből álló teljes küldetésre kapsz pontokat, hanem minden egyes rész teljesítése után, az alábbiak szerint.
 • Csak a megfelelő helyre feltöltött adatokért jár a pont, s csak akkor, ha a kért fotókat is feltöltötted!
 • Ritka gólyafészkek
  • Mivel fán és tornyokon sajnos már nagyon kevés fészek található (fán 33, tornyokon 59, lásd a lenti háttér információkat), ezért ezek megtalálásáért jóval több pont jár, mint a még viszonylag gyakoribb kéményen lévő fészkekért.
  • Fán vagy tornyon (víztorony, templomtorony) lévő fészekért 3 pontot adunk.
  • Kéményen lévő fészekért 1 pontot adunk.
  • Ha az adott fészek még nem volt korábban feltöltve a gólyafészek adatbázisba, akkor azért további 1 pont jár.
 • Molnárfecske telepek
  • Minden olyan fészkelőhelyről feltöltött adatokért és fotókért jár az 5 pont, melyeken 30-nál több fészek található.
  • A jelen felhívás keretében feltöltött számlálási adatok (fotókkal!) közül azon 3 esetében, ahol a legtöbb fészek volt, kiosztunk 3, 2 és 1 bónuszpontot is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Biriben lévő víztorony 2010-ben egy nyári viharban ledőlt, s így az évtizedes gólyafészek is megszűnt létezni. ::: Fotó: Pásztor Tamás

 

Templomtornyon sajnos egyre kevesebb fészket találhatunk. Ez a fészek Szaporcán, a református templom tornyán még megvan. Az adatbázisban itt érhető el: Szaporca > Ref. temp. torony >>

A lenti kép pedig a Google Street View-n mutatja a templomot és a fészket.

Nagyobb térképre váltás
 

Háttér információk és tippek

A terepi munka előtt érdemes tanulmányozni az adatbázisokat, megnézni, hogy a keresésre kiszemelt településekről milyen adatokkal rendelkezünk!

Ritka gólyafészkek

 • Néhány éve még 106 olyan fészket ismertünk, melyek fára épültek, de az elmúlt években sajnos nagyon sok megsemmisült. Jelenleg 59 olyan fészek van a gólyafészek adatbázisban, melyekről úgy tudjuk, hogy léteznek. Sajnos egy részük már ezek közül is biztosan megsemmisült, de az adatbázisban még nem frissítették a státuszukat!
 • Tornyokon is egyre kevesebb fészke található. Jelenleg 33 olyan fészekről van adatunk, melyek még megvannak (néhány éve még ezekből is 58-at ismertünk).
 • Kéményeken van a hazai fészkek közel 10 %-a, még mintegy hétszáz ilyen fészket ismerünk, így valószínűleg a többség ezek közül tud egyet vagy többet megtalálni.

Egyre ritkábbak a fán lévő fészkek, s a meglévők is rohamosan tűnnek el, ha az öreg fák korhadt ágait vihar töri le. Szerencsére ebből a mátyusi fészekből még az idén is repültek ki fiókák. ::: Fotó: Szalma Barnabás, 2012.07.12.

 
Az alábbi két táblázatban látható, hogy az adatbázis szerint mely településeken vannak (vagy voltak még nemrég) fán vagy tornyokon lévő fészkek. Az adatbázisban ennek segítségével már egyszerű megkeresni az érintett fészkeket.


Települések, ahol ismerünk fán lévő fehér gólya fészkeket ::: 2013.07.27.
Megye Település
Bács-Kiskun Bugac
Bács-Kiskun Kecel
Bács-Kiskun Orgovány
Baranya Molvány
Békés Gádoros
Borsod-Abaúj-Zemplén Mezőkövesd
Borsod-Abaúj-Zemplén Mezőnagymihály
Borsod-Abaúj-Zemplén Sajószöged
Borsod-Abaúj-Zemplén Tiszaladány
Csongrád Ásotthalom
Csongrád Csongrád
Csongrád Deszk
Csongrád Domaszék
Csongrád Makó
Csongrád Mórahalom
Csongrád Pusztaszer
Csongrád Röszke
Csongrád Sándorfalva
Fejér Kulcs
Fejér Sárkeresztúr
Fejér Sárszentágota
Győr-Moson-Sopron Bőny
Hajdú-Bihar Berettyóújfalu
Hajdú-Bihar Hortobágy
Hajdú-Bihar Nagyhegyes
Heves Apc
Heves Egerfarmos
Heves Kál
Heves Kisköre
Heves Kömlő
Heves Nagyút
Heves Tarnaméra
Jász-Nagykun-Szolnok Abádszalók
Jász-Nagykun-Szolnok Csataszög
Jász-Nagykun-Szolnok Fegyvernek
Jász-Nagykun-Szolnok Jászapáti
Jász-Nagykun-Szolnok Jászárokszállás
Jász-Nagykun-Szolnok Jászfényszaru
Jász-Nagykun-Szolnok Jászivány
Jász-Nagykun-Szolnok Jászkisér
Jász-Nagykun-Szolnok Jászladány
Jász-Nagykun-Szolnok Mezőtúr
Jász-Nagykun-Szolnok Tiszafüred
Komárom-Esztergom Ács
Nógrád Egyházasdengeleg
Nógrád Ipolyvece
Nógrád Karancskeszi
Nógrád Ludányhalászi
Nógrád Szécsény
Pest Albertirsa
Pest Cegléd
Pest Kóka
Pest Sülysáp
Pest Szentmártonkáta
Pest Tóalmás
Pest Vácszentlászló
Somogy Somogyfajsz
Szabolcs-Szatmár-Bereg Mátyus
Szabolcs-Szatmár-Bereg Pátroha
Szabolcs-Szatmár-Bereg Tiszadob
Szabolcs-Szatmár-Bereg Vámosoroszi
Tolna Dombóvár
Tolna Fürged

Ebben a víztornyos fészekben az idén 4 fióka nőtt fel. (Lőrinci, Hársfa utca 13.) ::: Fotó: Dankó Szabina, 2013.05.19.

A fenti fészek az adatbázisban: Lőrinci > Hársfa utca 13. >>

Így néz ki a Google Street View képén:

Nagyobb térképre váltásTelepülések, ahol ismerünk fehér gólya fészkeket tornyokon (víztorony, templomtorony) ::: 2013.07.27.
Megye Település
Bács-Kiskun Érsekhalma
Bács-Kiskun Petőfiszállás
Bács-Kiskun Sükösd
Baranya Gordisa
Baranya Harkány
Baranya Hirics
Baranya Kisbudmér
Baranya Majs
Baranya Palkonya
Baranya Rózsafa
Baranya Szaporca
Baranya Szentdénes
Baranya Szentegát
Baranya Vejti
Békés Dévaványa
Borsod-Abaúj-Zemplén Alsózsolca
Borsod-Abaúj-Zemplén Bodrogolaszi
Csongrád Ambrózfalva
Csongrád Magyarcsanád
Fejér Sárszentmihály
Hajdú-Bihar Hajdúdorog
Heves Lőrinci
Heves Pély
Heves Tarnazsadány
Jász-Nagykun-Szolnok Abádszalók
Jász-Nagykun-Szolnok Cibakháza
Jász-Nagykun-Szolnok Kunszentmárton
Jász-Nagykun-Szolnok Zagyvarékas
Nógrád Õrhalom
Pest Cegléd
Pest Kocsér
Pest Kocsér
Pest Nagykőrös
Pest Szentlőrinckáta
Somogy Darány
Szabolcs-Szatmár-Bereg Biri
Szabolcs-Szatmár-Bereg Fehérgyarmat
Szabolcs-Szatmár-Bereg Jéke
Tolna Szakály

A Pest megyei Kocséron két víztorony is van, s mindkettőn van gólyafészek is.

Az adatbázisban itt találhatóak:

Kocsér Petőfi Mgsz. II.sz. Szarvasmarhartelepe Köröstetétlen felé vezető úton >>

Petőfi MgSz. I. sz. Szarvasmarhatelepe, XII. dűlő >>

Utóbbi a Google Street View képén:


Nagyobb térképre váltás

 

A makói Széchenyi téren lévő régi épületen 2005-ben 688 fészket számláltak. Érdekes lenne megtudni, hogy vajon most mennyi fészek lehet ott? A Google Street View-val egy része megszámlálható, igaz ott jelenleg 2011. novemberi képeken láthatók, s teljesen nem járható körbe az épület. Így nincs más választás, valakinek el kell oda mennie! ;-)


Nagyobb térképre váltás

 

A kéményes gólyafészkek közül az idén sokan figyelték webkamerán át a dejtári fészket, ami így néz ki a Google Street View-n:


Nagyobb térképre váltás

Itt található az adatbázisban: Dejtár > Szabadság út 2-4. Községháza (Óvodakert) >>

A webkamera élőképe itt érhető el. >>

Érdekesség: Múlt pénteken 9 fiatal gólya éjszakázott a fészekben, az onnan kirepült 4 fiókával együtt, köztük egy szlovák gyűrűs példány is.

 

Molnárfecske telepek

 1. Az adatbázis fészkelőhelyek táblázatában egyszerűen leszűrhetőek az oda feltöltött nagyobb telepek adatai, így akár azokat is meg lehet látogatni, s megszámlálni a fészkeket.
 2. Előfordulhat, hogy már nem lesznek költő madarak az általad meglátogatott fészkelőhelyen. Ebben az esetben a párok számát ne add meg, de a fészkek számát mindenképpen!
 3. Mi számít egy fészkelőhelynek? – Egy épület, legyen az akár nagyobb középület vagy kastély, vagy akár egy nagyobb panelház, egy híd vagy egyéb építmény.
 4. Ha molnárfecske telepeket nem is találsz, de szívesen segítenél nekünk a fecskék fészkelő állományának felmérésében, akkor töltsd fel adataidat az adatbázisba, s a következő küldetés során ezekkel az adatokkal (fotókkal együtt!) is gyűjthetsz majd pontokat!

 

További érdekes példák

A csongrádi víztornyon 2010-ben 400 fészket találtak. Ide már szükség lesz egy erősebb távcsőre a számláláshoz!


Nagyobb térképre váltás

Sokan ismerik ezt a kéményes gólyafészket is, hiszen évek óta itt fészkel és telel Fülöp, a Spanyolországból származó gyűrűs gólya: Bodrogkeresztúr > Általános Iskola, Kossuth út 86. >>

 

Fülöp a Google Street View 2011 novemberében készült képén is ott áll a fészekben:


Nagyobb térképre váltás

 

A szolnoki Munkaügyi Központ épületéről tudósított bennünket Hankóczi Attila (ő a legaktívabb fecskefelmérőnk, bár fő működési területe a Tiszától keletre van, Tiszafüred környékén) 2010 szeptemberében, s akkor mintegy 100 fészket becsült ott. Érdekesség, hogy 5 fészekben még akkor is voltak fecskék. Vajon ma több vagy kevesebb ott a fészkek száma?

 


Nagyobb térképre váltás

Gólyafészek víztornyon (Jéke) ::: Fotó: Dr. Mezey Károly

 

A legnagyobb molnárfecske telepek általában a nagyobb középületeken, hidakon vagy ipari létesítményeken alakulnak ki (Pl. a Tiszalöki Vízerőművön is több száz fészek van, de eddig még nem számoltuk meg.).

Néha azonban földszintes kis épületeken is vannak jelentős telepek, mint amilyenek a Nagyhalász Homoktanyán lévő két fészkelőhely:

Előbbi helyen 253, utóbbin 64 fészek volt az idén (a két hely egymástól alig 150 méterre található). Ha évtizedek óta ilyen sok fészek van egymás hegyén-hátán, akkor egyre több lesz a használaton kívüli, romos fészek, valamint egyre többet foglalnak el a házi- és mezei verebek. Ezen a két telepen is „csak” 90 és 40 fészekben költöttek molnárfecskék.

Érdekesség: Új technológiával a vészesen fogyatkozó fecskék nyomában >>

Tavaly geolokátorral jelöltünk 50 molnárfecskét, melyből 26-ot a hűtőház irodaépületének fészkeiben költő madarak, 14-et pedig a Mágasor 21-nél fészkelők kaptak. (További 10 madarat egy kisebb telepen jelöltünk Tiszabercelen.) 

Homoktanya, a hűtőház irodaépületének déli oldala, ahol 172 fészek volt az idén (a másik oldalon 81 fészek van). ::: Fotó: Nagy Károly, 2013.07.02.

Homoktanya, Mágasor 21. – Itt „csak” 64 fészek van. ::: Fotó: Nagy Károly, 2013.07.10.

air max 90 essential crimson

Hozzászólások

Ma Pásztor Tamás járt a cikk első képénél bemutatott fészeknél. Sajnos tavaly a nyárfa kiszáradt és a fészek leomlott. Így egy újabb fás fészekkel szegényebbek lettünk. :-(
Tamás ma készült fotói itt megnézhetőek: Mezőnagymihály, Gólyástanya >>
 

Ezt a találós játékot nem teljesítette senki. Talán majd jövőre, ha lesz hasonló. :-)

© MME-BirdLife Hungary »