Terepen is jó lenne tudni, hogy milyen idő lesz? Kérdezd meg a Meteora alkalmazást!

A címben feltett kérdés persze csak költői, mert ugyan ki ne szeretné tudni, hogy 1-2 óra múlva bőrig ázik-e, vagy be tudja-e fejezni a madárszámlálást szélcsendben, esetleg enyhe szellőben.

Ugye nem kell részleteznem, hogy mi a madárszámlálók legszeszélyesebb ellenfele? Tavaly májusban írtam is róla egy bejegyzést: Szeszélyes ellenfél – Figyeld, mielőtt terepre indulsz! >>

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, s az időjárás előrejelző honlapok és mobil alkalmazások is sokat fejlődtek, de egy igazán használhatóra egészen ez év februárjáig kellett várni (szerintem).

Akkor jelent meg ugyanis a Google Play-en az Országos Meteorológiai Szolgálat által készíttetett Meteora alkalmazás, melyet minden 2.2 és újabb Android operációs rendszert futtató készülékre (okostelefon, táblagép) ingyenesen letölthettek.

Ma délutáni képernyőképek az Androidos telefonomon futó Meteora alkalmazásról ::: A bal oldali képen az Időkép widget látható, a jobb alsó sarka alatt pedig a Meteora indító ikonja.

 

A Meteora nemcsak megmutatja, hogy éppen milyen idő van (szélerősség, hőmérséklet, felhőzet, csapadék), hanem riasztásokat is beállíthattok, s az időben vissza/előre lépkedve is megtekinthetőek ezek az adatok. Számunkra terepen az utóbbi érdekes (előrejelzés), s a tapasztalataim alapján igen megbízható előrejelzést kapunk minden fontosabb időjárási körülményről. S persze az egészben az a legjobb, hogy mindezt a Google nagyítható térképi felületén láthatjuk. Ha közben a készülékünk helymeghatározása be van kapcsolva, akkor az aktuális pozíciónkat is látjuk, de a térkép bármely hazánkra eső pontjára bökve azt is megtudhatjuk, hogy ott éppen milyen erős széllökések vannak vagy várhatóak (km/h), hány fok van (°C), mekkora a felhőborítottság (%) vagy hány milliméter csapadék várható (mm/h).

Frissítés: Közben észrevettem, hogy az időben 15 percenként előre lépkedve másfél órára vannak előrejelzési adatok. Korábban nem lépkedtem előre hosszabb időtávot. De ettől még továbbra is egy nagyon jó kis alkalmazás ez. :-)

Az alábbi rövid videót ma délután rögzítettem a Sóstói-erdőben, miközben éppen használtam a Meteora alkalmazást.

Nike Zoom Shift Shoe

© MME-BirdLife Hungary »