Új gólyakamera Dejtáron és rejtélyes éjszakai látogató Kazáron

Címkék:

Tavaly nyáron nagy sikert aratott a Nógrád megyei új gólyakameránk, s bár a gólyák április elején megérkeztek Kazárra, de költésbe nem kezdtek. Május közepére biztossá vált, hogy a gólyacsalád életét idén ott nem tudjuk megmutatni az érdeklődő közönségnek. (Utoljára május 13-án volt egy magányos gólya a fészken.) Papp Ferenc kollégánk elintézte, hogy egy másik nógrádi fészekhez áthelyezhessük a kamerát, így 20-án leszerelték Kazáron, s másnap már fel is került a dejtári fészekhez.

A Községháza kazánkéményén lévő fészek már korábban is szóba került, mint lehetséges helyszín, hiszen ott egy mikrohullámú internet antennája van a kéményen. Ennek köszönhetően még így, a költési időszak kellős közepén is megoldható volt a gyors szerelés. A fészekben már kikelt az 5 fióka, s reméljük, hogy 2 hónap múlva mindannyian kirepülhetnek! Addig is kellemes gólyafigyelést kívánunk minden érdeklődőnek!

Az új kamera élőképe elérhető a következő linken: Dejtári gólyakamera >>

Sajnos az internet kapcsolat sebessége egyelőre nem az előzetes információknak megfelelő, így csak kisebb felbontású videót tudunk közvetíteni!

Montázs a tegnapi és mai tesztelés során mentett kameraképekből

Az élő közvetítést a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával működtetjük.

 

Nézz körül a dejtári fészeknél a Google Street View-n!


Nagyobb térképre váltás

 

Amint azt fentebb említettem a kazári kamerán át május 13-án délelőtt láttunk utoljára gólyát a fészken. Május 16-án délelőtt viszont megjelent egy lyuk a fészek közepén. Május 20-án úgy döntöttem, hogy utánajárok ennek a rejtélynek.

A kamerát ugyan már leszerelték kollégáim, de a május 18-19. közötti videókat még nem töröltem az archívumból. A dologhoz még hozzátartozik, hogy 19-én reggelre újabb lyukak jelentek meg, így valami vagy valaki éjjel járhatott a fészekben.

Az alábbi videóból kiderül, hogy mi lett az eredménye a nyomozásnak. :-)

Air Jordan

Hozzászólások

Az elmúlt 7 évben, amióta jobban belelátok sok gólyafészekbe (a gyűrűzések során), feltűnt, hogy vannak párok, melyek valamiért vonzóbbnak látják a mindenféle mesterséges anyagból lévő emberi hulladékot (papír, rongy, műanyag zacskó, zsák, bálakötöző zsineg stb.), mint a természetes fészekanyagokat (széna, szalma, gallyak, fűcsomók, kukoricaszár stb.). Halászék például a természetes anyagok hívei, de ahogy látom az elmúlt két nap alapján, a dejtári kamerás fészek lakói a szemétgyűjtők táborába tartoznak. S ez nem feltétlenül csak a környezet szemetességén múlik, mert egymás mellett lévő két fészekben is láttam ilyet is, olyat is. Más az ízlésük nekik is, mint nekünk embereknek.

© MME-BirdLife Hungary »