I. Madárszámláló Maraton, 2018. május 5. - július 31.

Állóképesség, kitartás, taktika. Ahogy a maratonfutáshoz, úgy aktuális kihívásunkhoz is szükség lesz ezekre a képességekre. Esetünkben nem a 42 195 méter leküzdése lesz a cél, de az biztos, hogy ez is hosszú menet lesz. A következő 3 hónap 88 napján lehet teljesíteni az I. Madárszámláló Maratont (május 5. - július 31.), ami minden korábbi kihívásnál összetettebb lesz.

2014 óta a Madáratlasz Program (MAP) felmérőinek munkáját tucatnyi MAP kihívással színesítettük, melyek során általában olyan dolgokat kellett teljesíteni, amelyek az adott évben elvégzendő feladatok végrehajtását is nagyban elősegítették, s egyúttal a versengésnek, a játékosságnak is teret adtak, ráadásul a jól teljesítőket külön ajándékokkal is jutalmaztuk.

Ahogy az a március elején közzétett Prioritások 2018 dokumentumban is olvasható az idén elérkeztünk a saját Atlaszunk* utolsó adatgyűjtési évéhez, így a Madáratlasz Program (MAP) szempontjából a fő prioritás is ennek megfelelően alakult, s ezúttal a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) program is be lett emelve a prioritás anyagba.

*Az Atlasz szó ebben a formában minden esetben a megjelenő könyvre utal.

Idén először az MMM felmérőket is bevettük a "játékba", ezért is nem MAP kihívás néven futtatjuk. Három elkülönülő részből áll össze a Maraton, ami alapvetően egyéni pontgyűjtésről szól, de csapatjátékra is lesz lehetőség.

A három téma:
Kattintással ugorhatsz a részletekre!

 1. Az [Atlasz készültségi térkép] színezése - ez lesz a fő feladat ebben a kihívásban.
 2. Legyél trendi! - az MMM felmérésben résztvevők külön "játéka".
 3. Big MAP Day, vagy inkább Nagy MAP Nap - csapatjáték, ahol a taktika is sokat számít majd.


A MAP [Atlasz készültségi térkép] fontos szerepet játszik az I. Madárszámláló Maratonon.
2018. május 4-én rögzített állapot. Vajon mennyit változik majd ez a térkép július végéig?

 

1. Az [Atlasz készültségi térkép] színezése

Ez lesz tehát a fő kihívás, amelyben a MAP idei prioritásainak 1-2. pontját tartjuk szem előtt, főként az elsőt. Ehhez a MAP adatbázisban az [Atlasz készültségi térkép] számainak jelenlegi állása (2018. május 5-én rögzített) adja majd a kezdő értékeket. Erről a szabályoknál és a pontok számításánál lentebb részletesen olvashattok.

A lényeg, amint azt sokan tudjátok, hogy a hazai Atlasz könyvhöz, ill. azon belül a fészkelő állományokra vonatkozó részekhez az idei év adja az utolsó nagy lehetőséget a hiányok pótlására, a lyukak betömésére.

Letölthető táblázatok: 

Szabályok:

 • A részvételi szándékot jelezni kell, legkésőbb július 1-ig az alábbiak szerint:
  • E-mail üzenetben a monitoring@mme.hu címre írt üzenetben.
   Levél tárgya: Jelentkezés az I. Madárszámláló Maratonon az [Atlasz készültségi térkép] színezésére - az üzenetben pedig elegendő, ha a megfigyelő(k) nevét és azonosítóját megadjátok. Pl. Nagy Károly (101), Görögh Zoltán (1076)
  • Ugyanezeket az infókat ezen bejegyzéshez is megírhatjátok itt a honlapon hozzászólás formájában.
  • Vagy a MAP & MMM csoportban a Facebookon, az esemény oldalán.
 • Pontgyűjtés szabályai:
  • Terepi adatgyűjtés: május 5. - július 31. között.
  • Adatfeltöltés határideje: július 31., de lehetőleg folyamatosan töltsétek fel a gyűjtött adatokat!
  • Csak és kizárólag olyan teljes fajlistás adatokért jár pont, amelyek megfelelnek az [Atlasz készültségi térkép] útmutatójában leírtaknak, mind a nappali, mind az éjszakai felmérésekre vonatkozóan.
   • Nappali felmérés: teljes fajlistás adatgyűjtés, ami legalább 1 óráig tartott (már 45 percet is elfogadunk), s legalább a négyzet 32%-át (8 db 500*500 m-es szegmens) érintette.
   • Éjszakai felmérés: teljes fajlistás adatgyűjtés (napnyugta és napkelte* között zajlott), ami legalább 30 percig tartott, s legalább a négyzet 16%-át (4 db 500*500 m-es szegmens) érintette. *havonta változó időpontok között: máj. 20:00-05:30, jún.-júl. 20:30-05:00
  • Minden megfigyelőtől egy adott 2.5*2.5 km-es UTM négyzetből hetente csak egy nappali és egy éjszakai adatot veszünk figyelembe a pontok számításánál. Példa: ha az EU51B3 négyzetben a május 7-13. közötti héten 3 napról töltöttél fel nappali adatokat, május 14-20. között pedig 2 napról, akkor az nem 5 pont lesz, hanem 2.
  • Minimum követelmény: legalább havonta 3 teljes fajlista, 3 különböző napon, 3 db 2.5*2.5 km-es UTM négyzetből, összesen pedig minimum 13 teljes fajlista (például, ha májusban és júniusban 3-3 fajlistád lesz, akkor júliusban legalább 7 kell!).
 • Néhány külön szabály:
  • Az adatgyűjtéskor és az adatfeltöltéskor a [több UTM egy fajlista] használata nem megengedett (költési időszakban egyébként sem ajánlott), tehát minden bejárást 2.5*2.5 km-es négyzetekre vonatkozóan elkülönítetten kell kezelni!
  • Egy betűs FV kódok használata nem megengedett (egyébként is csak archív adatok feltöltésekor használható!), kivétel ez alól az X kód.
  • Egyedszámok rögzítése nem kötelező, de a számlálásra különösen ajánlott fajok (ritka fészkelők, vagy lokálisan nem gyakori fajok) esetében elvárt az egyedszám mező kitöltése! 

Pontok számítása:

Fentebb már linkeltem az idei MAP prioritásokat, de most az 1. pontból idézek is egy részletet, ami segít megérteni a pontozásban alkalmazott szorzószám fontosságát: "Színezzétek a kevés standard MAP adattal rendelkező négyzeteket (10*10 km) – Az „Atlasz készültségi térképen” láthattok még üres vagy zöld színű négyzeteket. Ha ilyen terület közelében éltek, akkor erre koncentráljatok az idén! Mit is csináljatok ezekben a 10*10 km-es négyzetekben? Annyi teljes fajlistás MAP felmérést kellene végezni, hogy a 10*10 km-es négyzetek legalább sárga vagy narancs, jobb esetben akár bordó színűek legyenek szeptemberre." 

A mintegy ezer hazai 10*10 km-es UTM négyzetből jelenleg kb. 85 olyan van, amelyben eddig még nem gyűjtöttünk az [Atlasz készültségi térképen] megjelenített "standardizált" teljes fajlistás adatokat. Ezek az üres négyzetek az elsődleges célpontok! Ezeken kívül, ha csak a nappal felmért négyzetek (db, 2.5*2.5 km) számát nézzük, márpedig azt fogjuk nézni, akkor találunk még 192 zöld négyzetet (ezekben csak 1-2 db 2.5*2.5 km-es UTM-ben jártunk eddig). A zöldek lesznek a másodlagos célpontjaink!

A pontozáskor a fent említett üres és zöld négyzetekben történő adatgyűjtések az idén nagyobb prioritást élveznek, ezért a "játékban" is hozzájuk rendelünk egy-egy szorzószámot.

A pontok a következőképpen alakulnak, ha a "Pontgyűjtés szabályai" részben leírtak szerint elvégzel egy teljes fajlistás adatgyűjtést:

 • 1 pont: minden olyan négyzet, ami nem üres vagy nem zöld.
 • 2 pont: minden zöld négyzet.
 • 3 pont: minden üres négyzet.

Figyelem! A fenti három szorzószám eredetileg 1, 1,5 és 2 volt, de jött néhány módosítási javaslat, amelyeket a MAP & MMM csoportban a Facebookon szavazásra bocsátottunk, s ez alapján lettek módosítva.

Az egyes hónapokra vonatkozóan a fentebb már linkelt letölthető táblázatokban látható, hogy melyek a zöld négyzetek (1 vagy 2 szerepel a "Felmért négyzetek (db, 2.5*2.5 km)" mezőben): 

Ha egy négyzet kódja nem szerepel az adott letölthető táblázatban, akkor az adott idősszakban még üres volt.

 

Nyeremények:

 • Ez még nem végleges, megváltozhat, akár a résztvevők májusban beérkező ötletei alapján is.
 • Amit előre biztosra vehettek: 3 ajándékból álló csomagokat lehet majd összeállítani a következő 5 MAP-os ajándéktípusból: póló (természetesen a Madárszámláló Maraton egyedi grafikájával), hátizsák, bögre, kulacs, baseball sapka.
 • Terveink szerint az 1-10. legtöbb pontot gyűjtő résztvevőt jutalmazzuk. De lehet, hogy ennél többet, még ez is megváltozhat.

2. Legyél trendi!

Már a bevezetőben is említésre került, hogy a Prioritások 2018 dokumentumban és a Maratonon is szerepel az idén 20 éves Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM).
A [Legyél trendi!] részleteiről április végén már készült egy cikk, ezért aki ebben is részt szeretne venni, annak ajánlott azt elolvasni!

"2018-ban minden önkéntes felmérőnket, akik a fészkelési időszakban legalább egy mintaterületen (2,5*2,5 km-es UTM négyzet 15 megfigyelési pontján) elvégzik a két MMM számlálást és július 31-ig feltöltik terepnaplóikat adatbázisunkba (mmm.mme.hu), trendi ajándékokkal lepjük meg."

Hogyan lehetsz trendi? Mit kell teljesítened, ha szeretnél a garantált ajándékokból?

 • A fészkelési időszakban legalább egy mintaterületen (2,5*2,5 km-es UTM négyzet 15 megfigyelési pontján) végezd el a két MMM számlálást a program szabályainak megfelelően;
 • legkésőbb 2018. július 31-ig töltsd fel a terepnaplók adatait adatbázisunkba (mmm.mme.hu);
 • majd ezután írd meg nekünk (legkésőbb augusztus 1-ig!), hogy pólót, bögrét vagy baseball sapkát szeretnél! ;-)
  • póló esetén a méretet és a mintázatán megjelenő madárfajt is jelezd!
  • bögre választásakor a madárfajt írd meg!
  • baseball sapka esetén csak a színt kérjük jelezni!

3. Big MAP Day, vagy inkább Nagy MAP Nap

A Big Day és a Big Year a madarászok között népszerű kihívás, s mit ne mondjak, az idei Global Big Day éppen május 5-én zajlik. Tavaly október végén már próbálkoztunk egy MAP-osított verzióval: I. Big MAP Weekend, 2017. október 28-29. >>

Akkor ezt írtam a Big MAP Weekend felhívásában:
"A madarászok között egyébként nagy népszerűsége van a Big Day és Big Year kihívásoknak, igaz azok mindig a fajszámról szólnak. Az idén pl. spanyol madarászok újra megdöntötték az európai Big Day rekordot, így már 231 fajt kell megfigyelni 24 óra alatt, ha ezt valaki meg szeretné dönteni. Egy svéd csapat pedig folyamatosan közvetíti honlapján a saját WP Big Year-jét, most éppen 724-nél tartanak.
Ahogy azt tudjátok, a MAP kihívásokban sosem a fajszámra megyünk, mert a fajlisták száma vagy éppen az érintett négyzetek száma fontosabb. De ezúttal majd a fajszámmal is labdába lehet rúgni. ;-)"

Bár nem volt teljes kudarc a tavalyi próbálkozás, de két dolog nem volt az igazi. Egyrészt egy megadott hétvégén kellett teljesíteni, s a hétvége második felét el is fújta a szél, másrészt nem egy napig tartott, márpedig az megszokottabb.

Ezért most egy napos lesz a Nagy MAP Nap, s az induló csapatok határozzák meg, hogy július 31-ig melyik napon próbálkoznak.

Szabályok:

 • A részvételi szándékot jelezni kell, legkésőbb az indulás napján az alábbiak szerint:
  • E-mail üzenetben a map@mme.hu címre írt üzenetben.
   Levél tárgya: Ma Nagy MAP Napot tartunk - az üzenetben pedig elegendő a csapattagok nevét és azonosítóját megadni. Pl. Nagy Károly (101), Görögh Zoltán (1076), Nagy Zsolt (461)
  • Ugyanezeket az infókat ezen bejegyzéshez is megírhatjátok, hozzászólás formájában.
  • Vagy a Facebookon a MAP & MMM csoportban.
 • 2-5 fős csapatok indulhatnak, s a csapattagoknak mindig azonos négyzetben kell lenniük, nem lehetnek egyszerre mondjuk 3 különböző négyzetben, s minden tagnak szerepelnie kell minden feltöltött adatlapon megfigyelőként. Figyelem! Mivel többen jelezték, hogy csapatot nem tudnak összeállítani, de egyénileg szívesen indulnának, ezért a csapatos indulásra vonatkozó szabályt módosítottuk, s egyénileg is lehet Nagy MAP Napot teljesíteni. Természetesen minden más szabály vonatkozik az egyéni indulókra is!
 • A Nagy MAP Nap kihívás naptári napra vonatkozik, s az első négyzet bejárása legkorábban 0 óra 1 perckor kezdődhet, s az utolsó négyzetben legkésőbb 23:30-kor meg kell kezdeni és éjfélkor be kell fejezni a fajlistázást.
 • Minden négyzetben legalább 30 perc nettó megfigyelési időt kell teljesíteni, de legalább a négyzetek felében 45 perc legyen a nettó megfigyelési idő.
 • Minden négyzetnek legalább a 16%-át (4 db 500*500 m-es szegmens) érintse a bejárásotok.
 • Ha autóval közlekedtek, akkor az autóval megtett részek nem számítanak. Például, ha 30-50 km-es sebességgel átmentek egy négyzeten, de közben nem álltok meg távcsővel figyelni vagy éjszaka hallgatózni, akkor az nem számít, még akkor sem, ha a 30 perc és a 16% meglenne!
 • Ha végeztetek a terepmunkával, akkor legkésőbb 3 napon belül minden adatnak fent kell lennie a MAP adatbázisban. Csak azok az adatok számítanak, amelyek feltöltésre kerülnek.
 • Minden négyzetben, amelyekben járok, készítsetek legalább 1 db fotót, s töltsétek is fel. Témája kötetlen, a lényeg, hogy a helyszínen készüljön.
  • vagy e-mail mellékletben külddjétek el a bejárások során mentett GPS tracklog-ot;
  • vagy minden négyzetből töltsetek fel egy alkalmi megfigyelési adatot a Madárhatározó applikációval.
 • Két dolgot számolunk majd a Nagy MAP Nap eredménylistáján:
  1. a bejárt 2.5*2.5 km-es UTM négyzetek számát (csak a fent megadottak szerint bejártakat);
  2. a megfigyelt fajok számát (a MAP adatbázis fajlistája alapján, minden a csapat által aznap megfigyelt fajt, azokat is, amelyeket nem a fentieknek megfelelő bejárások során észleltek).
 • Az adatfeltöltéskor minden olyan adatot, amelyet a Nagy MAP Nap keretében gyűjtöttetek a NMAPN projekt címkével rögzítsetek! Így könnyebb is lesz leszűrni az esemény keretében feltöltött adatokat.
 • Több napon is próbálkozhattok, ha elsőre nem jött be a taktika vagy éppen az időjárás tett keresztbe. ;-)

Nyeremények:

 • Összesen 3 díjat osztunk ki. Természetesen a díjazott csapatok minden tagja választhat a nyeremények közül.
 • Ajándékok: minden nyertes spéci szövegfelhős (egyedi Nagy MAP Nap grafikával, a helyezéssel és a csapattagok neveivel) ajándékok közül választhat (bögre, kulacs vagy póló).
 • Hogyan döntjük el a helyezéseket? Minden induló csapatnak lesz két száma: 1. bejárt négyzek, 2. megfigyelt fajok. Ezek alapján sorba rendezzük a csapatokat, s a két helyezésük átlagait újra rendezzük, így alakul majd ki a végső sorrend.

Közvetítés: Az induló csapatok a következő 3 hónapban időben valószínűleg eléggé elszórtan vágnak majd bele, de a többi érdeklődő szívesen drukkolna nektek, ezért örülnénk neki, ha az MAP & MMM csoportban a Facebookon vagy akár a Twitteren hírt adnátok róla, hogy éppen hol jártok, mennyi négyzet és faj van már mögöttetek, éppen hol akadtatok el stb. Ha közvetítetek, akkor használjátok a #NagyMAPNap vagy a #BigMAPDay hashtag-et, így összefűzhetőek lesznek a bejegyzéseitek az adott közösségi oldalon!

Hozzászólások

Valahogy így kell jelezni a részvételi szándékot:

Jelentkezés az I. Madárszámláló Maratonon az [Atlasz készültségi térkép] színezésére: Nagy Károly (101), Görögh Zoltán (1076)

Érkezett néhány javaslat a szorzószámokkal kapcsolatban.Néhány megfigyelő szerint az üres (szűz) és a zöld négyzetek szorzószáma lehetne magasabb. Szavazunk róla a Facebook-on a MAP & MMM csoportban

Jelenleg úgy áll, hogy a többség azt támogatná, ha 2 (zöldek) és 3 (üresek) lenne a szorzó.

A mai nappal ezt lezárom, így a Facebook szavazás alapján 1, 2 és 3 lesz a szorzó.

Eddig 11 megfigyelő regisztrált az [Atlasz készültségi térkép] színezésére.

Nagy MAP Nap / szabálymódosítás

Figyelem! Mivel többen jelezték, hogy csapatot nem tudnak összeállítani, de egyénileg szívesen indulnának, ezért a csapatos indulásra vonatkozó szabályt módosítottuk, s egyénileg is lehet Nagy MAP Napot teljesíteni. Természetesen minden más szabály vonatkozik az egyéni indulókra is!

Újra frissítettem az 1. játékban fontos szerepet játszó táblázatot.

© MME-BirdLife Hungary »