MAP - Csöndes júliusi keresgélés

A madárénektől hangos május és június első fele után egyre halkabbak lettek az erdők, mezők és a vízpartok is. Júliusra már a távoli Afrikából érkező fészkelőink is a költésük végénél tartanak. Persze a korán fészkelésbe kezdett itthon telelők vagy a mediterrán régióból hazaérkezők sok esetben már a második költésen is túl vannak, s egyesek harmadszorra is belekezdenek, sőt néhány hosszútávú vonuló is második költésével foglalkozik már (pl. a füsti fecskék). Ahogy haladunk a nyár közepéből a vége felé, egyre kevésbé madárénektől zajos a természet, sokfelé inkább a kirepült fiatalok zsibonganak.

Azért ebben a csöndesebb időszakban is érdemes még keresgélni. Különösen érdemes az UTM négyzeteink azon részeit meglátogatni, melyekben vagy keveset jártunk, vagy feltételezhetjük, hogy ott egy vagy több olyan faj költésére is biztos adatokat szerezhetünk, melyek eddig nem vagy csak elvétve kerültek elő. Az ilyen keresgélő bóklászások alkalmával sok fajról szerezhetünk biztos fészkelési adatokat*.

*C, azaz biztos fészkelésre utaló FV kódok (fészkelési valószínűség):

  • C1 - Elterelő vagy sérülést tettető viselkedés
  • C2 - Használt fészek vagy tojáshéj (a felmérési időszakból származó) találva
  • C3 - Frissen kirepült fiatal (fészeklakóknál) vagy pelyhes fióka (fészekhagyóknál)
  • C4 - Adult madár fészkelési helyet keres fel vagy repül le róla lakott fészekre utaló körülmények között (beleértve magasan lévő fészket és odvakat, melyek belseje nem látható), vagy kotló adult látható
  • C5 - Ürüléket vagy fiókáknak táplálékot szállító adult
  • C6 - Tojásos fészekalj
  • C7 - A fészekben fiókákat látni vagy hallani

Fészkelés valószínűsége – az összes kód jelentésének ismertetése >>

 

Én is keresgélek az EU51 UTM-ben, s a lakóhelyem környékén olyan helyeket is célzottan megkerestem, ahol olyan fajok költését feltételeztem, melyekkel az adott négyzetben az idén nem találkoztam, de valószínűnek tartom, hogy fészkelnek ott az élőhely jellege alapján.

Közben amerre járok, legyen az akár egy több száz kilométerre fekvő település, azért a biztos fészkelésre utaló adatokat feljegyzem („kósza” MAP-ozás).

A Tiszavasvári Fehér-szik TVT, háttérben a Tokaji Nagykopasz-heggyel - Itt is jártam június végén, bár nem esik a "territóriumomba". :-) ::: 2014.06.26.

Gulipánok, nyári ludak, gólyatöcsök és tövisszúró gébics - utóbbi biztosan ott fészkelt (C7), előbbeik fészkelésének C kategóriába sorolásához túl keveset jártam ott. De vannak, akik majd erről is szolgálhatnak adatokkal. ::: 2014.06.26.

A kanalasgémek nem itt költöttek, viszont júniustól elvonulásukig előfordulhatnak akár nagyobb számban is a Fehér-sziken. Főként az utóbbi években, amióta a szik nyáron sem szárad ki. ::: 2014.06.26.

 

Horányban csak egy fél napot töltöttem (település a Szentendrei-szigeten), s bár nem is madarak miatt jártam arra, de ha már ott voltam, akkor feljegyeztem néhány biztos fészkelést. Csak úgy röpködtek és úszkáltak a C3, C5 és C7 FV kódokat "cipelő" madarak. :-)

A fiatal nagy fakopáncs és a röpképtelen fiókáival a Dunán úszkáló tőkés réce a C3 FV kódok számát gyarapította. ::: 2014.06.28.

 

A nyíregyházi Bujtosi-tavakhoz főként azért mentem ki július elején is, hogy a fiatal vízityúk csibéket és a dankasirály fiókákat megfigyelhessem, s ezzel a két faj idei biztos fészkelését (C3 FV kóddal) rögzíthessem az EU51B4 UTM-ben. Ez a négyzet egyébként nagyrészt Nyíregyháza belvárosát fedi le, így ebben ezek a fajok máshol nem találnak költőhelyet.

A Bujtosi-tavaknál mindenfelé vízityúkok és fiókáik kóricáltak (C3 FV kód). ::: 2014.07.05.

Persze a többi vízimadár nagy fiókáival is találkoztam. Például a tavakon látott dankasirályok egy része is idei fiatal volt (a jobb felső képen), melyek egy része még röpképtelen volt. ::: 2014.07.05.

 

Ugyancsak az EU51B4-ben történt szombaton, hogy az esti sétám alkalmával a Vasútállomás szélső-, régóta lepusztuló részeit is felkerestem. Sejtettem ugyanis, hogy a Nyírvidéki Kisvasút egykori Átrakója már régóta ideális hely a hantmadarak költésére. Hiszen kőrakások (betonrakások) is szép számmal vannak itt a régi vágányok között, s ezen kívül a városi zsongáshoz képest meglehetősen nyugalmas ez a hely. Nem kellett hozzá sok idő, hogy megtaláljam őket. Mivel már este volt, így a fiókákat nem láttam, ezért másnap délelőtt újra meglátogattam őket.

A szülők a frissen kirepült fiókáknak gyűjtöttek élelmet és etették őket, s ezt néhány képen megörökítettem, ahogy a fészkelőhely környezetét is. Ajánlom nektek is a hasonló lepusztult vagy régóta nem bolygatott területek meglátogatását! Persze csak akkor, ha biztosan tudjátok, hogy nem jártok tilosban! Sajnos a hasonló helyek gyakran el vannak zárva az egyszerű halandók elől, ezért fontos egyeztetni a tulajdonossal vagy a terület kezelőjével!

Először a tojó hantmadarat találtam meg. ::: 2014.07.13.

Hamarosan a hím is előkerült. ::: 2014.07.13.

S végül meglettek a fiókák is. A fészket elhagyó kis hantmadarakat, a rozsdafarkúakhoz vagy a rigókhoz hasonlóan, még sokáig etetik szüleik. ::: 2014.07.13.

További fotók a hantmadár családról és a fészkelőhelyről >>

 

Az elmúlt hetekben egyébként országszerte zajlott és néhol még most is tart a fehér gólya fészkek felmérése és a kirepülő fiókák számlálása, s erről egyre több adat kerül feltöltésre a Gólyafészek adatbázisba. Ott a bal oldali szürke sáv alján ti is láthatjátok, hogyan alakul az idei évben a fészkenként kirepülő fiókák számának átlaga országos léptékben. (Ahogy egyre több országrészből lesznek idei adataink, egyre közelebb lesz majd az óránként frissített statisztika a végleges eredményekhez!) Hamarosan az idei statisztikai térképeket is élesíteni fogjuk, amint megfelelő számú idei költési adat kerül feltöltésre.

Emellett a fecske fészkelőhelyek és a fészkek számlálása is sokfelé zajlik*, s erről hamarosan részletesen is írok, valamint buzdítok mindenkit, hogy kapcsolódjon be ebbe a munkába. A Fecske- és gyurgyalagfigyelő adatbázisba feltöltött fészkelőhely adatokat itt érheted el. >>

*Valamint a partifecskékkel hasonló élőhelyeken (homokbányák, löszfalak, folyók partfalai stb.) fészkelő gyurgyalagok felmérésének is most van az időszaka.

 

Air Precision 2017

© MME-BirdLife Hungary »