MAP és MMM - Hajtottak a listák, űztek a felhők

A hétvégén ismét* madárszámláló üzemmódra váltottam, igaz most nem volt hosszú hétvégénk, hanem igencsak rövid, köszönhetően annak, hogy szombaton le kellett dolgoznunk az előző hét lazulását. Talán sokan örülhettek, hogy egy nappal meghosszabbítottuk az MMM első számlálási időszakát, ami május 10-én járt volna le hivatalosan. Mivel dolgoztam, ezért szombaton reggel jómagam sem tudtam elvégezni a városi MMM négyzetem (EU51B4) első felmérését, de délután azért MAP-oztam egy jót, s vasárnap az MMM-et is abszolváltam. Miközben hajtottak a listák és űztek a felhők.

Röpke másfél nap alatt – már amikor alkalmas volt az időjárás – három UTM négyzetben is sikerült felméréseket végeznem. Erről írok néhány gondolatot az alábbiakban.

*Az előző bejárásokról itt olvashatsz: Felmérések drótszamáron, május első napjaiban >>

Milyen listák hajtottak? – Egyrészt az előttem tornyosuló felmérendő terület, azaz a megkezdett 10*10-es UTM-en (EU51) belül elhelyezkedő 2.5*2.5 km-es négyzetek listája, melyeknek első bejárásain túl akartam lenni. Szerencsére hárman vagyunk erre a munkára (ha érdekel, lépj be és nézd meg ki a másik 2 gazda!), sőt talán még mások is beszállnak majd időnként, de a 10*10-es nagyobb része rám vár. Másrészt a fajok listája hajtott, s az alábbiakban kiderül hogyan. ;-)

Az EU51 kódú 10*10 km-es UTM négyzeten belül a zölddel körberajzolt 8 db 2.5*2.5 km-es négyzetben végeztem az idén MAP és MMM felméréseket. Némelyikben már több bejárást is tartottam. (A most következő egy hétben az északi területeket célzom majd meg.)

 

Május 10.

Mint a bevezetőben említettem, szombaton csak délután tudtam terepre menni. Szerencsére MAP-ozni ekkor is lehet (lásd pl. itt: A MAP-ban szinte mindent lehet? De mi mindent? >>), sőt az időjárásnak köszönhetően még alkalmasabb is volt, mint aznap reggel és délelőtt. (A késő délutáni és kora esti időszakban egyébként is újra megélénkül a nappali életmódú madaraink zöme, s ez vonatkozik az éneklési aktivitásukra is.)

Szóval az időjárás kiváló volt (szélcsend és még a Nap is kisütött), s már csak az volt a probléma, hogy a megcélzott két négyzet (EU51D2 és EU51D4) térképeit nem nyomtattam ki az irodában. Így most is kapóra jött ez a régebbi bejegyzés: MAP - Térképek és trükkök / 1 >>*

*Ha már megemlítettem ezt a cikket, akkor megjegyzem, hogy az abban látható bemutató videó 21. percénél megemlített kihagyott lépésről néhányan már érdeklődtetek, ezért elkészítettem ezt a rövid kis videót: KMZ feltöltése a klasszikus (régi) Google Térképre >>

Néhány perc alatt feltöltöttem a Google Térképemre az EU51D-vel kezdődő négyzeteket, majd felpattantam a kerékpárra, s eltekertem egészen Oros keleti végéig. Közben figyeltem és füleltem, s ahogy szokott, a leggyakoribb fajokat gyorsan kipipáltam, s a terepnapló megfelelő soraiba bekerültek a fészkelési valószínűségek kódjai. Gondolom hasonlóan vagytok ti is a településeken gyakori balkáni gerlékkel, rigókkal, pintyfélékkel, cinegékkel, fecskékkel vagy a házi rozsdafarkúval. Közben a telefonomon folyamatosan nyomon követtem, hogy a négyzetek mely 500*500 m-es szegmenseit jártam már be (lásd: MAP - Térképek és trükkök / 2 >>), s egy idő után már arra koncentráltam, hogy valóban minden főbb élőhelyet érintsek.

Most sem vittem magammal a golyóstollon, a terepnaplókon és a kézi távcsövön kívül más nehezéket, csak az okostelefont, így közeli madárfotók nem készültek. Néha azért majd magammal cipelem a DSLR vázat és a 300-as telét is, hogy színesíthessem a bejegyzéseket. Bár aki madárfotókat szeretne nézegetni, annak inkább ajánlanám a web széles választékát. ;-)

Az EU51D4 keleti oldalán: kis park Petőfi mellszoborral (nagy fakopánccsal), gólyafészek a Csengő közben (fehér gólyával) és a telekommunikációs adótorony (alatta pl. fülemülével).

 

Az EU51D4 keleti végén a telekommunikációs adótorony közelében lévő facsoportnál ezerrel énekelt a fülemüle (reménykedtem, hogy egy vörös vércse is üldögél majd a tornyon, de nem üldögélt), s a négyzet északkeleti csücske közelében egy kotló fehér gólyával is összefutottam. Igaz, hogy a fészek ezen a négyzeten kívül esik (kb. 25 méterrel van keletebbre, az EU61B2 UTM-ben, annak 01-es és 06-os szegmensének határán), de ha már lecsekkoltam, akkor a megfigyelési adatot és a fotót feltöltöttem a gólyafészek adatbázisba. >>

Mentem tehát tovább, s célzottan kerestem fel azokat a részeket, ahol újabb fészkelő fajokra akadhatok. Így megy ez, hiszen egyrészt minden főbb élőhelyet érinteni illik, s ugyebár a négyzetben feltehetően költő fajok megfigyelése a cél. 

A Pazonyi-folyás mentén kialakult nedves rét nagyobb része már az EU51D3 négyzetben van, ahová szintén hamarosan ellátogatok.

 

Az EU51B4 2-es pontja közelében már gyurgyalagok fogadtak (a telepüket majd később megkeresem), s belógott ide a nagyobbrészt már északabbra lévő négyzetbe (EU51B3) eső vizenyős rét is, ahol foltos nádiposzáták és egy kakukk hangoskodott. Ide nemcsak a közeli gyurgyalag költőhely keresésére, de hamarosan egy éjszakai felmérésre is visszatérek majd, mert akár még meglepetés is érhet. :-)

Ebben a négyzetben még egy olyan részt terveztem meglátogatni, ami a műholdképeken úgy nézett ki, mintha valami építési telkeknek parcellázott terület lenne, előre elkészített utakkal. S valóban üres közművesített telkek voltak ott, egyelőre még gabonával bevetve, némi bokros és magaskórós növényzettel. Itt aztán a négyzetre vonatkozóan jöttek újabb fajok is (sárga billegető, cigánycsuk (az MMM logó madara) és meglepetésemre egy kuvik is távcsövem látómezejébe került).

Felül a műholdképen az üres telkek és az előre megépített utak, alul pedig a Google Street View tavaly januári utcakép nézete látható. Érdekessége, hogy egy nagyobb pintycsapat repült át a környéken, amikor a Google autója arra járt. :-)

Az alább beágyazott Google Street View képen körbe is fordulhatsz, s akár rá is közelíthetsz a madarakra, ha meghatároznád a téli képen rögzített pintyeket. Kattints az utcanézet jobb felső sarkába, ha teljes képernyőn nézegetnéd őket! ;-)


Nagyobb térképre váltás

 

Ezután visszatértem az EU51D2-be (a D4-be tartva már átmentem rajta korábban, s a leggyakoribb fajokat akkor fel is jegyeztem), s itt is célzottan az újabb fajok után hajtottam. Találkoztam sisegő füzikével, nádiposzátákkal, majd a kertvárosi (falusias) Orosról átértem a betondzsungelbe, s az Örökösföld lakótelepnél sarlósfecskével, a mellette lévő kisebb gyep egyik lámpaoszlopán pedig végre egy éneklő búbos pacsirtával is (egyébként van belőle több ebben a négyzetben).

Az EU51D2 09-es és 10-es szegmense között egy kisebb szélturbinát és egy elég nagy napkollektort is megfigyeltem, az éneklő sisegő füzike és a rengeteg csicsörke mellett. A fenti képet ott kattintottam, a középsőn a Google Street View 2012. januári utcaképén látható. Utóbbihoz érdekes adalék, hogy valamiért a Google kocsi februárban is járt arra. :-)

A nagyvárosi négyzetekben a magas tömbházakkal tele lakótelepeket is meg kell látogatnunk, s egyes fajok elsősorban itt fognak előkerülni. A telefonnal készült fotókon is ott vannak ám a madarak, csak jól meg kell figyelni! De segítségképpen megjelöltem őket. ;-)

Ez a négy MAP terepnapló már tele van adatokkal. :-)

 

Május 11.

Kora reggeltől a lakóhelyem négyzetében (EU51B4) végeztem MMM számlálásokat, s egyúttal a fix megfigyeléseim között kerekezve a MAP terepnaplóba is rögzítettem a megfigyelt fajok adatait (lásd ezt a blogbejegyzést: Hogyan MAP-ozzak az MMM négyzetemben? >>).

A bevezető után már említett cikkben (Felmérések drótszamáron, május első napjaiban >>) írtam a Bujtosi tavaknál lévő 04-es MMM megfigyelési pontomnál tapasztalt nádirtásról, melynek következménye alapján a partszéli nádas eltűnt. Azóta a belsőbb területeken szépen elkezdett nőni a nád, igaz jóval kisebb területen, s a nádi tücsökmadár nem is jött vissza ide, de a foltos nádiposzáták és a nádirigók már ott voltak (és egy kakukk is figyelte őket), ahogy a Bujtosi tavak nagyobb tavain is. A búbos vöcskök kotlottak, a tőkés récék már fiókákat vezettek, a sirályok, vízityúkok és szárcsák is serénykedtek mindenfelé. Bakcsók ücsörögtek és fattyúszerkők vadászgattak a tavakon, de ők nem itt költenek. Szerencsére ekkor is kerékpárral voltam, így sikerült befejeznem a zivatar előtt, bár többször megűztek a felhők. Viszont egyszer sem merült fel bennem, hogy az éppen eleredő eső miatt félbeszakítsam a munkát, mert a Meteora* pontosan megmutatta nekem, hogy ez csak ijesztget. De az utolsó pont után menekülőre fogtam, s még éppen időben értem haza. ;-)

*Lásd ezt: Terepen is jó lenne tudni, hogy milyen idő lesz? Kérdezd meg a Meteora alkalmazást! >>

A Bujtosi tavaknál van a 04-es és 05-ös megfigyelési pontom, ahol sok jó faj és „csodás” idő várt. :-)

 

Ha már megemlítettem a Meteora-t, akkor nem mehetek el szó nélkül amellett sem, hogy az Időkép is alapjaiban alakította át Android-os alkalmazását, amit így már én is szívesen ajánlok és magam is használom. Az új verzió május 7-től érhető el a Google Play-en, s már egyre jobb értékeléseket kap.

„Az Időkép 10. születésnapja alkalmából alkalmazásunk mind külsőleg, mind belsőleg teljes mértékben megújult. Az átgondolt megjelenés mellett fejlettebb lokációkezelés, gyorsabb frissítések, korszerű megoldások kaptak helyet az új verzióban. Az alkalmazás ezentúl értesítheti Önt, ha a tartózkodási helye közelében zivatar van kialakulóban.”

Új widget, új dizájn és sokkal jobb funkciók jellemzik az Időkép Android alkalmazását. S ez a 6 képernyőkép még csak ízelítő. :-)

Azt mondtam már, hogy az idén gyártott MMM terepnaplók ugyanolyan szép zöld borítóval készültek, mint a MAP és RTM terepnaplók? :-) Sajnos ez sem segít azon, hogy a terepen, a szemerkélő esőben rögzített adataim és élőhely vázlataim macskakaparásra hasonlítanak, ezért azokat majd tisztáznom kell egy üres terepnaplóba. :-(

Footwear Friday Nike, Jordan & More

© MME-BirdLife Hungary »