Számolj fecskefészket és gyülekező csapatokat! ::: Keresd a madarat! / 2. küldetés

Hamarosan véget ér a költési időszak a hosszú távú vonuló madárfajoknál is, s lassan már a nagy útra készülődnek. A gólyafiókák végleg elhagyják fészkeiket, ahová első kirepülésük után még hetekig visszatértek. A fecskék többsége túl van már a másodköltésen vagy éppen a napokban fognak kirepülni a második fészekaljak. Persze a később kezdők akár augusztus végéig is etethetik fiókáikat, a korán érkezők pedig belekezdhettek esetleg egy harmadik költésbe is (ami ritkán sikeres).

A második küldetés témája mi is lehetne, így a költési időszak vége és a hosszú vonulásra való készülődés idején, mint egy újabb fecskés feladat. Augusztus és szeptember hónapokban is lehet még fecskefészkeket számlálni (hiszen azok ott maradnak), s megfigyelni a gyülekező csapatokat.

A Keresd a madarat!* című projektünk 2. küldetése tehát az alábbiak szerint teljesíthető.

* A Keresd a madarat! egy kísérleti projektünk. Elsősorban azoknak szól, akik még nem madárszámlálók vagy nem is tervezik, hogy azzá váljanak, de játékos formában szívesen bekapcsolódnának felméréseinkbe és segítenék munkánkat! Persze a „profikat” sem zárjuk ki, mert ez a játék nekik is érdekes lehet, s itt ők sem élveznek majd különösebb előnyöket. Ha még nem hallottál róla, aminek elég nagy az esélye, hiszen ez az első küldetés, akkor tanulmányozd a részleteket! Persze csak akkor, ha részt szeretnél venni a közös játékban, miközben madarakat is számlálsz majd. :-)

Fontos! Csak akkor vágj bele a fészkek és a fecskék számlálásába, ha ismered a 3 hazai fészkelő fecskefajt!

Érdemes végignézni a lenti videót is, ha a Fecske- és gyurgyalagfigyelő adatbázis működéséről és a feltölthető adatokról szeretnél többet megtudni! Az adatbázis használatára szükséged lesz a küldetés teljesítéséhez!

 

A küldetés részletei

1. A következő hetekben látogass meg legalább 30 fecske-fészkelőhelyet és számold meg a fészkeket!

 • Készíts legalább egy fotót minden fészkelőhelyről, melyen felismerhetően látszik, legyen az ház, paneltömb, híd, torony, homokbánya vagy bármi más alkalmas fészkelőhely.
 • Számold meg a fészkeket, s azokról szintén készíts néhány olyan fotót, melyeken látszanak a fészkek!
 • Ha időd engedi, akkor próbáld megállapítani, hogy hány fészekben volt költés vagy vannak még mindig fiókák (sok helyen még a másodköltések végén járnak)! Ha figyeled a fészkeket, olyan távolságból, ami már nem zavarja a szülőket az etetésben, akkor láthatod, hogy a fészkek közül hányban költöttek (legalábbis másodköltés mennyiben volt). Ha a telep nagyon nagy, akkor is próbáld megbecsülni, hogy mennyi lehetett a lakott fészkek száma!
 • Az adatokat és fotókat töltsd fel a Fecske- és gyurgyalagfigyelő adatbázisba, a „Fészkelőhelyek” adattáblába**, legkésőbb szeptember 15-ig!
 • Amennyiben olyan fészkelőhelyeket találtál, melyek még biztosan nincsenek benne az adatbázisban (ezt leggyorsabban a térképen ellenőrizheted: Fészkelőhelyek a térképen), akkor töltsd fel új fészkelőhelyként (a fotóval együtt!), majd a fészekszámlálás eredményét és a fészkekről készült néhány fotót is!***
 • A fészkelőhelyek felmérését lehetőleg még augusztus hónapban végezd el! Később már kicsi az esélye, hogy lakott fészkeket is találsz.
 • Két úton is elindulhatsz. Egyik lehetőség, hogy ismersz olyan fészkelőhelyeket, ahol költöttek fecskék, s azokat látogatod meg, de választhatod azt az utat is, hogy egy-egy utcát vagy annak egy részét járod végig, s ott minden lehetséges fészkelőhelyet (legtöbb esetben házat) megvizsgálsz, s ott számlálod meg a fészkeket. (Ha egy házat megvizsgálsz minden irányból, s az alkalmas lenne molnárfecskék fészkelésére (pl. van ott ereszalja, cikornyás díszítések stb.), akkor az egy fészkelőhelynek számíthat akkor is, ha most éppen nem költenek ott molnárfecskék. Ebben az esetben a fészkek számlálásánál a nulla értéket kell megadnod! Aztán ki tudja, lehet, hogy jövőre vagy sok év múlva megismételve ezt a számlálást, már lesznek ott fészkek.)
 • Egy régebbi cikk a kora ősszel még költő fecskékről: Lehetnek még költő fecskék az országban? (2011.09.06.) >>

2. Keress olyan helyeket, ahol nagyobb számban vannak gyülekező vagy éjszakázni behúzó fecskecsapatok, s számold meg őket legalább 5 helyen vagy 5 alkalommal!

 • Készíts fotókat a megfigyeléskor! Nem baj, ha azon ne lehet minden egyes egyedet látni, de legalább a csapatok méretéről és a helyszínről nyújtsanak némi információt.
 • Ha nagyon nagy csapatokra találsz, akkor próbáld megbecsülni a számukat.
 • Kereshetsz több helyszínt, pl. ha sok fecske fészkelt a településen ahol laksz, akkor biztosan több gyülekező helyet is találhatsz, ahol mindhárom fecskefaj csapatokban ücsörög pl. a villanyvezetékeken. A molnárfecskék és a füsti fecskék csapataira napközben a település belsőbb részeiben is rátalálhatsz, a partifecskékre inkább a települések szélsőbb részein, mivel ritkán van fészkelőhelyük (folyók partfalai, homokbányák) a települések központjában.
 • Azt is megteheted, hogy találsz egy gyülekező csapatot, s azt a következő hetekben néhány naponta meglátogatod, s minden egyes alkalommal megszámlálod őket. Érdekes lehet, ahogy az ősz felé haladva növekszik, majd csökken a madarak száma az adott helyszínen.
 • A füsti fecskék és a partifecskék nagyobb nádasokban igen nagy számban éjszakázhatnak a vonulás előtt. A füsti  fecskék egyes helyeken akár százezres csapatokban húznak be naplementekor a nádasokba. Ha ilyen nagy csapatokra lelsz, akkor mindenképpen érdemes profi madarászok segítségét kérned a becsléshez!
 • A megfigyeléseid adatait és a fotókat töltsd fel a Fecske- és gyurgyalagfigyelő adatbázis „Érdekes megfigyelések” táblájába**, legkésőbb szeptember 30-ig!

** Ehhez természetesen regisztrálnod kell adatbázisunkba, ha korábban ezt még nem tetted meg. Ha korábban már regisztráltál, akkor csak be kell lépned. Regisztrált felhasználóink az MME Monitoring Központ által működtetett összes adatbázisba ugyanazzal a felhasználói névvel és jelszóval tudnak belépni, és ott adatokat feltölteni vagy elérni olyan tartalmakat, amelyek csak a regisztrált felhasználók számára elérhetőek.)
*** Az adatok feltöltésekor pontosan meg kell majd jelölnöd, az űrlapon megjelenő Google térkép műholdfelvételén, hogy hol voltak a fészkelőhelyek (pl. az adott épület), hol végezted a gyülekező csapatok megfigyeléseit, s milyen sugarú körön belül észlelhetted a madarakat (ez esetben a „nem pontszerű adat” mezőt választva).

3. Ha a küldetést teljesítetted (1-2. pont), akkor jelezd ezt nekünk a következő helyek egyikén!

 • Ezen blogbejegyzés hozzászólásaként, pl. így: 2. küldetés teljesítve. S ehhez még írhatsz minden olyan további részletet, amit érdekesnek vagy említésre méltónak érzel a megfigyeléseiddel kapcsolatban.
 • Az MME Monitoring Központ Facebook oldalán, a megfelelő bejegyzésnél, szintén hozzászólásként.
 • Ha a fenti két lehetőség helyett inkább e-mail üzenetben jeleznél, akkor azt a monitoring@mme.hu címre várjuk.

 

A lenti videóban a sumonyi nádasba éjszakázni behúzó fecskék nagy csapatai láthatók.

Érdemes elolvasni a cikket is, melyhez a videó készült: 400.000 fecske, 1 berki poszáta, jégmadár és egyebek a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson (2011.09.29.) >>

Jelenleg 2535 fészkelőhelyről vannak adatok az adatbázisban (1811 molnárfecske, 559 füsti fecske, 120 partifecske, 120 gyurgyalag, 66 sarlósfecske fészkelőhelyről).

 

A pontozás

 • Aki megfelelően teljesíti a küldetést, az 90 pontot kap a 30 fészkelőhely felméréséért, s 25 pontot az 5 feltöltött adatért a gyülekező csapatokról.
 • A feladat teljesítését az MME Monitoring Központ munkatársai ellenőrzik és fogadják el.
 • Kiosztunk 30, 20 és 10 bónuszpontot is, a legjobbra értékelt résztvevők között. Ha tehát több helyen vagy több alkalommal is elvégzed a számlálást, esetleg jobban dokumentálod a munkát, akkor van esély további pontok gyűjtésére.

Villanyvezetékeken gyülekező molnárfecskék ::: Fotó: Drexler Szilárd

 

Ha a küldetést bevállalnád vagy ezt most nem, akkor se feledd, hogy egy ideig még teljesítheted az előző feladatot is: Találj ritka gólyafészkeket és molnárfecske telepeket! ::: Keresd a madarat! / 1. találós >>

Itt látható, hogy a nyíregyházi Jósaváros panelházait szépen sorban felmérték önkénteseink, s mindről töltöttek fel fotókat és számlálási adatokat is, akkor is, ha egy adott épületen abban az évben éppen nem költöttek fecskék.

Az Aquarius Élményfürdő épületén már negyedik éve megszámlálom a molnárfecske fészkeket, akár évente két alkalommal is. (Ha sok fészkelőhelyen évről-évre megszámláljuk, akkor az évek alatt fontos adatokkal járulhatunk hozzá a fecskék állományainak változását vizsgáló munkához.)

A fenti térképrészleten Tiszafüred szisztematikus felmérésének eredménye látható. Hankóczi Attila mindhárom fecskefaj és a gyurgyalag fészkelőhelyek rendszeres felmérője lakóhelyén és annak környékén is. (A térképen a különböző színű markerek más-más faj fészkelőhelyét jelzik.)

A Nyíregyháza Sóstógyógyfürdőn található Sóstói Múzeumfalu tucatnyi épületében fészkelnek füsti fecskék, melyeket igyekszünk minden évben megszámlálni. (2010. óta itt működtettünk egy fészek megfigyelő webkamerát is.)

Eddig 807 adatot töltöttek fel az „érdekes megfigyelések” közé. (Korábban (2010-2012. között) elsősorban a megérkező első fecskék adatait vártuk ide, de 2013-tól már minden olyan érdekes megfigyelést, ami nem elsősorban a fészkelőhelyek közvetlen közelében történt.)

Footwear Friday Nike, Jordan & More

© MME-BirdLife Hungary »